VIDEO Cine are cele mai mari şanse la Oscar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Reţeaua de socializare“ şi „Discursul regelui“ sunt favoritele clare, dar filmul despre fondarea Facebook are, în acest moment, avantajul. În sezonul premiilor, aşa cum este numit începutul anului la Hollywood, ocupaţia preferată a tuturor este să încerce să ghicească învingătorii la Oscar.

Nominalizările la Oscar vor fi anunţate marţi, 25 februarie, de către preşedintele Academiei Americane de Film, Tom Sherak, şi de către Mo'Nique, câştigătoarea de anul trecut a trofeului pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar, datorită rolului din „Precious". Cea mai prestigioasă gală din industria filmului va avea loc la 27 februarie, la Casa Oscarurilor, Teatrul Kodak din Los Angeles.

Media criticilor

Site-ul GoldDerby.com, specializat în analizarea şi emiterea de previziuni pentru sezonul premiilor, calculează opţiunile a 23 de critici de film americani, de la publicaţii precum „Hollywood Reporter", „Los Angeles Times", „USA Today" şi agenţia de presă Reuters. Dintre aceşti specialişti, 17 consideră că „Reţeaua de socializare" va avea cei mai mulţi „prieteni" în Academia Americană de Film, faţă de 5 care-l văd favorit pe „Discursul regelui" şi unul singur, convins că „Inception/Începutul" va câştiga.

Aceiaşi 27 de critici sunt decişi, în unanimitate, că britanicul Colin Firth va câştiga, în sfârşit, Oscarul (a mai fost nominalizat şi anul trecut). La categoria Cea mai bună actriţă, Natalie Portman are avantajul: 17 jurnalişti o consideră deja învingătoare. Singura categorie la care nu s-au pus de acord cei 23 de critici de film este Cea mai bună actriţă în rol secundar. 16 dintre votanţi sunt convinşi că premiul va merge la Melissa Leo, din „The Fighter", care tocmai a câştigat şi un Glob de Aur. Patru jurnalişti o văd pe Helena Bonham Carter („Discursul regelui") ca favorită, în timp ce câte un jurnalist le ţin partea lui Hailee Steinfeld („Adevăratul curaj") şi Jackie Weaver („Animal Kingdom"). Premiul pentru Cel mai bun actor în rol secundar pare a fi deja „bătut în cuie". Christian Bale este ca şi premiat cu Oscar pentru rolul secundar din „The Fighter", mai ales că nu prea are parte de concurenţă serioasă: poate doar din partea britanicului
Geoffrey Rush din „Discursul regelui".

O mare parte din premiile care formează sezonul s-au decernat deja şi, faţă de alţi ani, în 2011 pare a exista o unanimitate în opţiunile criticilor şi jurnaliştilor. „Reţeaua de socializare", regizat de David Fincher, filmul care spune povestea conceperii şi dezvoltării reţelei Facebook, se depărtează de restul plutonului ca principal favorit. Pe locul al doilea, undeva la distanţă, se clasează filmul britanic „Discursul regelui/The King's Speech". Pelicula este regizată de Tom Hooper, iar Colin Firth deţine rolul principal: cel al regelui George al VI-lea, care trebuie să-şi depăşească problema cu bâlbâitul. Restul filmelor candidate, „The Fighter/Luptătorul", „Black Swan/Lebăda neagră", „The Kids Are All Right", au şanse la câteva categorii, care pot fi numărate pe degetele de la o mână, în timp ce „Începutul/Inception" pare a fi rămas pe dinafară în ceea ce priveşte şansele la premii, deşi mai mult ca sigur va fi nominalizat la câteva categorii.

image

Jeff Bridges şi Hailee Steinfeld

Candidat-surpriză

Un singur candidat ar putea apărea „de niciunde" pentru a duce acasă „medaliile", un film ignorat în totalitate de Globurile de Aur. Este vorba despre „Adevăratul curaj/True Grit", regizat de fraţii Coen (cineaşti cu mai multe premii Oscar la activ), remake-ul unui western cu ajutorul căruia John Wayne a luat singurul Oscar din cariera lui, în 1969. În film joacă Jeff Bridges (câştigător al unui premiu chiar anul trecut) şi o debutantă de doar 14 ani, Hailee Steinfeld, care ar putea să-i şocheze pe toţi, câştigând Oscarul pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar. Până la Oscaruri mai există premii de dat: britanicele BAFTA (13 februarie), premiile de la sindicatele actorilor, scenariştilor, regizorilor şi producătorilor americani.

Legea vârstei la Hollywood



Actriţa de 29 de ani Natalie Portman (foto), câştigătoarea Globului de Aur pentru interpretare într-o dramă, „Black Swan", este favorita la Oscarul pentru Cea mai bună actriţă în rol principal. Singura care are şanse s-o învingă este Annette Benning (52 de ani), care a câştigat Globul pentru interpretarea din comedia „The Kids Are All Right". Deşi aceasta are trei nominalizări la activ şi nicio victorie, există o lege nescrisă la Oscaruri: actriţa mai tânără ia premiul. În ultimul deceniu, o singură interpretă cu vârsta peste 50 de ani a câştigat: Helen Mirren, pentru „Regina".

Câştigători previzibili

Pentru un bun cunoscător al industriei, Gala Premiilor Oscar nu reuşeşte neapărat să surprindă prin laureaţii săi. Criticul de film Andrei Gorzo consideră că anul 2010 este unul fără potenţial de imprevizibil, zarurile fiind aruncate de la lansarea filmului „Social Network/Reţeaua de socializare". Pelicula are toate şansele să câştige la categoriile Cel mai bun film, Cel mai bun regizor şi Cel mai bun scenariu adaptat.

Gală fără surprize

image
image

Colin Firth şi Helena Bonham Carter

„Anul acesta e destul de simplu, indiferent de cine intră în competiţie, e destul de clar că marele câştigător va fi «Reţeaua de socializare»", spune Gorzo. Un indicator important este gala premiilor Screen Actors Guild Awards, care va avea loc la 30 ianuarie. După ce premiile SAG vor fi acordate, laureaţii de la Oscar nu mai sunt o surpriză, de vreme ce membrii Academiei sunt prezenţi şi în juriul SAG. „Premiile SAG se reconfirmă la Oscar. Pentru oamenii care ştiu să citească semnele, nu este nimic suprinzător", spune criticul.  Singura „bătălie" care se dă are loc la categoria Cea mai bună actriţă, este de părere criticul de film. „Aici e mai complicat, pariurile sunt mai interesante. Este, pe de o parte, actriţa Natalie Portman, cea mai lăudată şi premiată în acest an, şi Julianne Moore şi Annette Bening, actriţe cu vechime, extrem de simpatizate de membrii Academiei. Este singura categorie care poate să fie mai greu de calculat", explică Gorzo.

Despre categoria Cel mai bun film străin, Andrei Gorzo spune că „are notorietatea de a fi imprevizibilă prin inerţia oamenilor care votează şi prin incompetenţa lor".  Filmele preferate ale lui Andrei Gorzo „n-au nicio şansă, poate doar câteva nominalizări". Unul dintre acestea, „The Ghost Writer/Marioneta", regizat de Roman Polanski, este exclus să câştige la vreo categorie, este de părere criticul. Sînziana Boaru

"Indiferent de cine intră în competiţie, e destul de clar că marele câştigător va fi «Reţeaua de socializare»."
Andrei Gorzo critic de film

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite