Coco Chanel, femeia care a văzut viitorul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Coco Chanel, femeia care a văzut viitorul
Coco Chanel, femeia care a văzut viitorul

Pelicula „Coco avant Chanel“ („Coco înainte de Chanel“) are astăzi premiera oficială pe marile ecrane din ţară. Filmul spune povestea vieţii creatoarei de modă, interpretată de Audrey Tautou. Analiştii de modă Alin Gălăţescu şi Ovidiu Buta vorbesc despre „fenomenul“ Chanel.

„Coco Chanel a reprezentat una dintre revoluţiile fundamentale din lumea modei“, spune Alin Gălăţescu. „Chanel este cel mai important lucru care s-a întâmplat modei, o întâlnire fericită în urma căreia moda a suferit schimbări majore, care se simt chiar şi în garderoba femeii moderne“, este de părere Ovidiu Buta. De altfel, puţini sunt cei care contrazic spusele lor, Coco Chanel fiind în unanimitate recunoscută drept cea care a revoluţionat moda.

„A eliberat femeia de corset şi de tabuuri. A utilizat simplitatea într-o epoca luxuriantă, vestind momentele care aveau să urmeze. A introdus garderoba masculină în universul feminin“, susţine Gălăţescu câteva dintre motivele pentru care Chanel rămâne în continuare contemporană.

„Geniul lui Chanel a constat în împletirea perfectă a practicului cu esteticul, a funcţiei cu seducţia. Aceasta este formula care a generat atât miticul taior Chanel, cât şi rochia neagră“, susţine Buta.

În continuare, Gălăţescu menţionează că aceasta „a contribuit la naşterea atelierelor pariziene de creaţie, a consolidat promovarea modei prin show-uri, a fost una dintre primele icon-uri ale epocii moderne a modei şi a fost prima care a dus de două ori casa de modă pe culmile gloriei, înainte şi după război.“

Femeia Coco Chanel

„Modestia aparentă, simplitatea şi masculinitatea, dublate de comoditatea propriei garderobe i-au dat un aer de «altfel», catalogat ca excentric“, conchide Alin Gălăţescu. Pe lângă moştenirea estetică pe care creatoarea de modă a lăsat-o întregii lumi, Coco a fost o femeie cu un destin celebru precum invenţiile ei.

„A fost o femeie singură în esenţă, cu o viaţă foarte grea, cu o psihologie de învingător şi cu un destin dramatic de eroină greacă - vezi dragostea care se pierde atunci când apare, copilăria, protectorii, lupta cu vremurile, singurătatea asumată în mijlocul fan-clubului ei declarat şi numeros, ciocnindu-se dramatic cu solitudinea ei sufletească absolută“, o descrie Alin Gălăţescu.

image

Coco Chanel şi colierul de perle, elementul distinctiv al ţinutelor sale



Ovidiu Buta o vede „instalată în salonul ei de pe Rue Cambon, îmbrăcată invariabil în taior şi trăgând cu nesaţ dintr-o ţigară Kent, lansând o serie de «vorbe de duh» care au făcut istorie“, analistul menţionând şi cel mai cunoscut dicton al acesteia, „moda trece, dar stilul rămâne“.

Chanel şi Tautou, priviri asemănătoare

Despre prestaţia lui Audrey Tautou, Gălăţescu spune că „a fost surprinzător de nuanţată, credibilă, sensibilă şi puternică, dramatică şi ingenuă“, în timp ce Ovidiu Buta vorbeşte despre ceea ce frapează la amândouă – „privirea puternică, directă, care te domină“.

Filmul rulează astăzi la Hollywood Multiplex, de la orele 14.00, 18.30 şi 21.00, şi la Movieplex Cinema Plaza România, de la orele 16.00, 18.00, 20.00 şi 22.00.

Şi-a învins destinul

Filmul „Coco avant Chanel“ spune povestea copilăriei nefericite a celebrei creatoare de modă franceze, provenită dintr-o familie foarte săracă. Plasată într-un orfelinat împreună cu sora ei după moartea mamei, Chanel îşi câştigă singură existenţa cântând într-o cafenea pariziană, dar şi cosând pentru un croitor de provincie.

Creează pălării pentru dame, apoi haine simple cu croieli masculine, dar stilate şi elegante, acesta fiind începutul carierei ei.  „Raportat la perioada în care a trăit, probabil că spiritul ei liberal şi lipsa de inhibiţii i-au făcut pe contemporanii ei să îi pună eticheta de «excentrică».

De fapt, Chanel era un personaj care trăia în viitor. «Opusul luxului nu este sărăcia, ci lipsa bunului gust», spunea ea, iar acest lucru s-a reflectat perfect în stilul ei de viaţă“, declară Ovidiu Buta.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite