Cerbul de Aur, fără tezaur

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cerbul de Aur, fără tezaur
Cerbul de Aur, fără tezaur

Cea de-a 17-a ediţie a evenimentului, ce se va desfăşura la Braşov în perioada 2-7 septembrie, se anunţă una lipsită de strălucire. Jasmine, Nadine şi trupa The Marker sunt reprezentanţii României la Festivalul Cerbul de Aur 2009, un concurs din care numele mari ale scenei autohtone lipsesc cu desăvârşire.

TVR a renunţat în acest an la o selecţie naţională televizată în direct, aşa cum s-a întâmplat la ediţiile trecute, astfel că preselecţia s-a desfăşurat fără nici cea mai mică mediatizare.

„S-a urmărit alt concept editorial, spre deosebire de alţi ani“, au motivat sec reprezentanţii postului, care au precizat totuşi că „preselecţia a fost filmată şi ar putea constitui subiectul unei emisiuni viitoare la TVR“. 

Răspunsurile au fost la fel de evazive şi în cazul altor întrebări legate de festivalul din acest an. Cu mai puţin de două luni înainte de eveniment, reprezentanţii postului nu ştiu nimic despre bugetul alocat în acest an sau despre artiştii străini care vor susţine recitaluri. Singura informaţie în acest sens vine de la Primăria Braşov, care a prevăzut în bugetul pentru acest an 100.000 de euro, pentru organizarea festivalului Cerbul de Aur, potrivit Agerpres.

În plus, aurul cerbului nu va străluci prea tare la această ediţie, care se confruntă cu o penurie de vedete. Dacă acum câţiva ani, Cerbul de Aur aduna pe scena din Piaţa Sfatului artişti de top din România şi nume mari ale scenei internaţionale, astăzi, bătrânul festival pare să fie lovit de indiferenţa vedetelor. Artiştii mari nu mai sunt interesaţi de acest festival, iar tinerii care au câştigat preselecţia sunt necunoscuţi publicului, chiar dacă specialiştii spun că sunt reale talente.

100 de artişti români s-au înscris la preselecţie

La preselecţia din acest an s‑au înscris 100 de concurenţi români, dintre care 12 au fost selectaţi pentru audiţia live care a avut loc la data de 7 iulie. Membrii juriului care au desemnat finaliştii au fost: Marian Ionescu (compozitor, liderul trupei Direcţia 5), Gabriel Cotabiţă (cântăreţ), Ionel Tudor (compozitor), Paula Seling (cântăreaţă), Alexandra Cepraga (regizor muzical în TVR), Andrei Kerestely (compozitor), Petre Năstase (regizor), Titus Munteanu (producător TV), Virgil Popescu (compozitor).

image

Nadine a colaborat cu formaţia Voltaj

„Am fost plăcut surprinşi de nivelul ridicat al concu­ren­ţilor din acest an“, a decla­rat Ionel Tudor, unul dintre membrii juriului. Potrivit compozitorului, concurenţa va fi foarte mare la această ediţie, deoarece interpreţii străini admişi în concurs sunt foarte buni.

Cei trei artişti români vor participa în concurs alături de 24 de interpreţi din 20 de ţări – Armenia, Australia, Azerbaidjan, Belgia, Bulgaria, China, Cipru, Estonia, Finlanda, Israel, Italia, Macedonia, Malta, Marea Britanie, Moldova, Norvegia,
Rusia, Spania, Turcia şi Ucraina.

Cine sunt reprezentanţii României

Jasmine este studentă la Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii Spiru Haret. A făcut parte din trupa Oops. În 2007 a câştigat premiul al III-lea pentru cea mai bună piesă şi premiul special al juriului pentru  cea mai bună voce în cadrul Discovery International Music Festival organizat în Varna, Bulgaria.

Nadine este licenţiată a Facultăţii de Jazz din cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. Este backing-vocal în trupa Loredanei Groza, Agurida. În 2003, a obţinut premiul I la concursul internaţional Slavianskii Bazar, organizat în Belarus, iar în 2007 a colaborat cu trupa Voltaj.

Formaţia The Marker s-a format în 2008, la iniţiativa lui Paul Mateş şi a lui Andrei Prodan. Ulterior, în trupă au fost cooptaţi Octav Capotă şi Claudiu Ursache.

Tema festivalului: istoria muzicii moderne

image

Înfiinţată în 2008, trupa The Marker are un debut impresionant

Regizorul Petre Năstase, care a creat conceptul ediţiei din acest an, a dezvăluit că festivalul va avea ca temă istoria muzicii moderne. Astfel, pe lângă concursul propriu-zis, serile de festival vor fi dedicate evergreenurilor româneşti şi internaţionale, muzicii retro, pop şi rock.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite