Se schimbă „garda“ la Cerbul de Aur

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Se schimbă „garda“ la Cerbul de Aur
Se schimbă „garda“ la Cerbul de Aur

Membrii trupei The Marker, laureaţii României la festival, au reuşit să convingă juriul cu un stil muzical diferit. După ce au câştigat Cerbul de Argint cu o baladă rock, membrii trupei The Marker au fost felicitaţi de Steve Vai, Marian Ionescu şi Dida Drăgan.

„Adevărul“: Cum aţi descrie experienţa de la Cerbul de Aur?

Claudiu: A fost o experienţă unică. Noi am fost obişnuiţi să mergem la concerte şi să avem mult timp pentru pregătire. Aici a fost diferit: foarte multe trupe, timpul extrem de scurt, trebuia să comprimăm 40 de minute pe care le aveam pentru proba de sunet în maximum un minut.

Presiunea şi riscul au fost mult mai mari. Eu personal, când am urcat pe scenă, n-am ştiut dacă va merge sau nu chitara, însă când am văzut că merge foarte bine m-am liniştit.


Cum v-aţi înscris?

Claudiu: M-a sunat Paul cu două zile înainte să se termine înscrierile: „Ce spui dacă ne înscriem la Cerbul de Aur?“. Am început să râd când am auzit că mai sunt doar două zile. I-am zis că dacă mă sună cu două zile înainte sigur o să ajungem în finală.

Paul: Am depus dosarul cu jumătate de oră înainte să se închidă înscrierile.

Cum a fost la preselecţie?

Paul: Noi am uitat să scriem datele de contact pe fişa de înscriere. Eu am luat laptopul cu mine, la mare, şi am primit un e-mail cu trei zile înainte de audiţie, care suna cam aşa: „Felicitări, aţi fost selectaţi. Juriul vrea să veniţi la o preselecţie. Ne-ar fi plăcut să avem datele voastre, ca să vă putem contacta. Dacă nu veniţi, ne pare rău, dar veţi fi descalificaţi“.

Contactele le-au găsit organizatorii pe internet şi aşa au dat de noi. I-am sunat urgent pe băieţi, iar prima întrebare a fost „Ce faceţi marţi, sunteţi liberi?“. Ne-am dus în ziua respectivă la preselecţie, le-am spus celor din juriu că ne-am înscris cu cele două piese, dar că vrem să schimbăm una dintre ele pentru că nu am avut timp să o înregistrăm şi credem că este mult mai bună decât cealaltă.


Ce impresie aţi lăsat?

Paul: Eu zic că am lăsat o impresie foarte bună. Am fost puţin speriaţi, cei dinaintea noastră au fost criticaţi şi am crezut că aşa ni se va întâmpla şi nouă, dar a fost ceva total opus. Nu mă aşteptam ca Paulei Seling să îi placă ceea ce cântăm noi.

Până acum, la Cerbul de Aur veneau artişti consacraţi, iar voi faceţi parte dintr-o altă generaţie şi cântaţi un alt gen de muzică. Cum aţi reuşit să convingeţi?

Paul: Publicul s-a schimbat, e clar că şi organizatorii au înţeles acest lucru şi ne-au dat şansa să fim în concurs. Dacă mă uit la Cerbul de Aur de acum 20 de ani, a câştigat un artist consacrat, contemporan în vremea aceea. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi acum: Cerbul de Argint a fost câştigat de o trupă care cântă o muzică la modă acum.

Claudiu: Am convins prin atitudinea pe care am avut-o pe scenă, nu neapărat prin stilul muzical.

Paul: Eu cred că dacă eşti tu însuţi, deschis şi foarte pasionat de ceea ce faci, poţi să convingi foarte uşor.



Cine v-a susţinut?

Paul: Juriul, oamenii care au fost acolo, pe care i-am văzut pentru prima dată şi care s-au îndrăgostit de noi, cum ar fi Petre Năstase, Gabi Cotabiţă, Laurenţiu Cazan, Marian Ionescu. Cei de la Direcţia 5 au venit şi ne-au felicitat după recitalul lor.

Şi de criticat?

Paul: Noi nu auzim vocile astea. Este treaba lor.

Mulţi dintre câştigătorii festivalurilor consacrate au dispărut peste noapte. Ce veţi face pentru a vă menţine în atenţia publicului?

Claudiu: Premiul de la Cerbul de Aur ne bucură foarte tare dar este doar o treaptă pe scara pe care vrem să urcăm.

Andrei: Dacă ai ca target doar Cerbul de Aur, pe moment urci, însă apoi vei coborî. 

Paul: Noi vrem să ajungem mult mai sus.

Ce v-a plăcut la Cerbul de Aur?

Claudiu: Mie, personal, faptul că legendarul Steve Vai ne-a felicitat la petrecerea de după concurs. E mare lucru.

Octav: Mie mi-a plăcut scena.

Paul: Mie mi-a plăcut Dida Drăgan. Mi-era frică de ea, nu ne aşteptam să-i placă muzica noastră. Doamna e actuală, în 2009. Ne-a susţinut foarte mult, ne-a sfătuit, ne-a lăudat. Ne-a zis că ea e prima care ne bate dacă ne despărţim.

Ce s-a schimbat pentru voi?

Andrei: Ne-a făcut să fim mai încrezători în noi şi ne încurajează în ceea ce facem.


Veţi schimba ceva în stilul trupei?

Paul: Deocamdată nu am arătat prea multe ca să schimbăm ceva.



Filmaţi vreun clip?

Paul: Nu putem să riscăm să facem un videoclip şi piesa „If You Didn’t Love Me“, cu care am concurat în festival, să nu aibă priză. Noi credem că ea are, dar trebuie să ne lămurim de treaba asta. Planul e să lansăm o piesă care să intre în play-listuri la radio.

Mergeţi la Eurovision?

Octav: Eurovisionul are o expunere foarte mare şi vom fi şi noi acolo.

Care va fi cel mai greu lucru pe care îl aveţi de făcut de acum încolo?

Octav: Până acum mergeam în alte părţi şi aduceam bani ca să investim în trupă, acum credem că o să câştigăm ceva bani ca să investim în trupă fără să mai mergem în alte părţi şi, peste ceva timp, să investim în trupă şi să ne mai rămână şi nouă.

The Marker, o trupă la început de drum

Formaţia a fost înfiinţată în 2008, la iniţiativa lui Paul Mateş şi a lui Andrei Prodan. Ulterior, în trupă au fost cooptaţi Octav Capotă şi Claudiu Ursache. Paul Mateş (24 de ani), solistul trupei, a început să cânte la chitară la 14 ani, iar un an mai târziu s-a înscris la canto la Şcoala Populară de Arte Braşov.

Octav Capotă (24 de ani) a început să cânte la 7 ani, la vioară, instrument pe care l-a studiat până în liceu. Între timp a renunţat la vioară pentru tobe. Andrei Prodan (20 de ani) este basistul formaţiei. La 10 ani a început să ia cursuri de chitară. Claudiu Ursache (25 de ani), chitaristul The Mar-ker, studiază chitara de la vârsta de 10 ani.

image

Odată cu premiul nostru s-a făcut primul pas în schimbarea generaţiilor. În scurt timp, Cerbul de Aur va avea un aer fresh, modern.

image


Paul Mateş
solist The Marker

image

Mie, personal, mi-a plăcut faptul că legendarul chitarist Steve Vai ne-a felicitat la petrecerea de după concurs. E mare lucru!

image


Claudiu Ursache
chitarist The Marker

Vedete



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite