Cele 10 simboluri ale deceniului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În lista alcătuită de cotidianul „The Guardian“, în funcţie de votul cititorilor, apar personaje de film şi vedete de televiziune. Britney Spears, Jamie Oliver, Carrie Bradshaw şi Harry Potter se numără printre simbolurile care definesc cel mai bine anii 2000.

Scandalurile şi obsesiile media au făcut ca personalităţile din această listă să fie veşnice prezenţe în vizorul publicului. Motivul pentru care au acaparat atenţia mondială este faptul că reuşesc să concentreze într-o persoană dorinţele multor altora.

Astfel, David Beckham, Osama Ben Laden, Carrie Bradshaw, Google, Tony Blair, Madeleine McCann, fetiţa care a dispărut în timp ce se afla în vacanţă cu părinţii ei, Michelle şi Barack Obama, Jamie Oliver, ­Harry Potter şi Britney Spears sunt oamenii care au schimbat lumea, în felul lor, în ultimii 10 ani.

Carrie Bradshaw, personajul interpretat de Sarah Jessica Parker în serialul „Sex and the City", a luat-o cu mult înaintea interpretei sale.

Revoluţia femeii, în acest episod

Serialul, axat pe independenţa şi individualitatea femeii singure, a cucerit prin noile norme pe care le impunea unor doamne trecute de prima tinereţe. Personajul interpretat de Parker s-a ghidat după propriile clişee, a inventat arhetipuri de bărbaţi şi de relaţii şi nu a ţinut seama de normele socie­tăţii.

Carrie este o scriitoare venită la New York pentru a-şi spune povestea. Fiecare întâmplare, deseori sexuală, este filtrată prin vocea povestitorului, iar la finalul fiecărui episod, Carrie trage linia şi concluzionează pentru milioane de femei care aşteaptă: indiferent de ce se întâmplă, ceea ce o femeie gândeşte va rămâne singura variabilă care contează.

Carrie îşi învaţă milioanele de prietene că exprimarea de sine are loc în condiţiile pe care fiecare le hotăreşte, iar o femeie nu are de ce să piardă timp în convenţii şi etichete. Răsunetul şi discuţiile iscate pe seama acestui serial, dar şi „revoluţia" provocată de personajele sale atipice şi colorate au făcut din „Sex and the City", şi mai ales din Carrie, unul dintre simbolurile anilor 2000.

Fotbalistul bun la toate

David Beckham nu avea cum să lipsească din lista celor mai reprezentativi oameni ai deceniului. Dacă în anii 2000, fotbalistul era văzut prin prisma narcisismului său, a celebrităţii şi a opulenţei, astăzi, Beckham are alte preocupări: caritatea, perseverenţa în domeniu, valorile familiale şi armonia globală pentru care pledează.

„The Guardian" l-a introdus în lista celor 10 iconuri ale deceniului pentru că cea mai importantă virtute a sa ar fi capacitatea de reinventare. Când fostul căpitan al echipei naţionale engleze s-a mutat la Los Angeles, a părut că începe procesul de retragere de pe teren.
Prin trecerea la AC Milan a demontat însă varianta retragerii, demonstrând, din nou, că o poate lua de la capăt.

Beckham nu este icon pentru calităţile lui de fotbalist, ci pentru că este implicat în multe alte acţiuni care-l fac renumit în toată lumea. Poate fi numit emisarul internaţional al înţelegerii pentru modul în care stabileşte prietenii - ori cu Sepp Blatter (preşedintele FIFA), ori cu Nelson Mandela, ori cu Tom Cruise. David ­Beckham reprezintă noul bărbat, metrosexualul şi tatăl îndrăgostit nebuneşte, iar cu fosta Posh Spice alături de el, are promisiunea unui interes media îndelungat.

Eroii televizorului

Harry Potter, Jamie Oliver şi Britney Spears sunt starurile deceniului care vin pe DVD şi, de acolo, din aparat, modifică perceptibil lumea telespectatorului. De altfel, majoritatea celor care au participat intens la schimbarea ultimul deceniu a făcut-o cu ajutorul micului sau marelui eran.

Supereroul Harry Potter, al cărui succes a fost imprevizibil, a reuşit să-i surclaseze lejer pe clasicii, dar odată veşnicii, Peter Pan, Sherlock Holmes şi James Bond. Ultimul volum al seriei Potter s-a vândut în 11 milioane de exemplare numai în Anglia şi în SUA. Fenomenul cultural nu a putut fi ghicit, acum zece ani, de cei opt editori care au refuzat primul volum scris de J.K Rowling, pe motiv că nu există, pe piaţa de carte, dorinţa de a citi despre un copil şi mătura lui zburătoare.

Harry Potter

Astăzi, Harry Potter este miliardar şi ghidează visele copiilor în timp ce zboară pe mătură. A crescut alături de fanii săi, în timp ce eroii clasici rămân blocaţi la o vârstă nemuritoare, ceea ce l-a făcut şi mai familiar telespectatorilor. Daniel ­Radcliffe, interpretul micului magician, va rămâne drept Harry ­Potter în memoria colectivă a publicului.

Jamie Oliver a apărut sub şorţul unui bucătar nu neapărat excelent, cât unul pasionat de puterea condimentelor. Renumit „bucătarul gol", datorită primelor sale emisiuni, Oliver a demonstrat, de-a lungul deceniului, că felul pe care ştie să-l facă cel mai bine ca bucătar este marketingul. Sub auspiciul celebrităţii dobândite foarte repede, Jamie Oliver a început să-şi folosească afacerea în scopuri naţionale, care să-i servească la fel de bine.

Campania prin care a încercat să înlocuiască ­junk-food-ul din şcolile britanice cu mâncare naturală şi sănătoasă, totul la acelaşi preţ, a putut avea loc doar pentru că Jamie a ştiut să se folosească de numele său. Cărţi, restaurante, magazine, obiecte şi academii culinare care-i poartă numele sunt o parte din succesul unui bucătar iscusit în tainele afacerilor. Jaimie Oliver este iconul deceniului pentru că, în modul simpatic, tipic lui, a arătat cum să te extinzi global cu ajutorul unui polonic şi a unor idei fixe.

În ultimii ani, cântăreaţa Britney Spears a trecut prin mai multe etape. La început a fost modelul unei tinere fete de succes, dar s-a transformat treptat, odată cu scandalurile în care a fost implicată, într-un personaj negativ. Presa tabloidă a urmărit-o însă şi mai mult. De la divorţul de Kevin Federline, cu care se căsătorise în secret în septembrie 2004, la naşterea celor doi copii ai ei şi la problemele cu drogurile, paparazzi au fost mereu pe urmele ei.

Lista este compusă din personalităţile care au definit cel mai bine nevoile, fricile, obsesiile, bucuriile şi ţelurile majorităţii. Sunt oamenii care devin şi impun modele, dar care au un cuvânt de spus în fiecare zi. De aceea, sunt prezente nume precum Tony Blair sau Ben Laden.

Lista alcătuită de „The Guardian"

- David Beckham, fotbalist
- Carrie Bradshaw, personajul principal din „Sex and the City"
- Michelle şi Barack Obama, cuplul prezidenţial al SUA
- Jamie Oliver, bucătar
- Harry Potter, personajul principal al cărţilor scrise de J.K. Rowling
- Google, motor de căutare
- Osama Ben Laden, terorist
- Madeleine McCann, fetiţa răpită în 2007
- Tony Blair, fost prim-ministru al Marii Britanii
- Britney Spears, cântăreaţă

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite