VIDEO Ce face filmul străin pentru actorul român?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anamaria Marinca (stânga)  a colaborat cu Julie Delpy la  filmul „Contesa însângerată“
Anamaria Marinca (stânga) a colaborat cu Julie Delpy la filmul „Contesa însângerată“

Pentru actorii autohtoni, graniţele s-au „deschis“ de câţiva ani. Unii devin nume internaţionale. Alţii au parte de un singur rol „global“.Cristi Iacob şi Sorin Tofan joacă alături de Nicolas Cage în „Ghost Rider 2“. Depinde de ei să folosească la maximum această oportunitate pentru o carieră de succes.

Majoritatea actorilor români reuşesc să apară în filme internaţionale datorită frecvenţei mari a producţiilor străine turnate în ţară, România fiind o destinaţie „ieftină" pentru producătorii din afară. Însă, odată primită această şansă, depinde de actor să reuşească pe viitor. Desigur, acesta are nevoie şi de ceva noroc. Cristian Iacob, Valentin Popescu („Restul e tăcere) şi Sorin Tofan, prezentatorul emisiunii „Îmblânzirea scorpiei" de la Prima TV, au acum şansa de a reuşi „în afară", datorită filmului „Ghost Rider 2: Spiritul răzbunării", le fel ca începătorii Constantin Puşcaşu şi Ioan Andrei Ionescu.

În filmul românesc, există şi câteva mari poveşti de succes, dar şi unele cu mare potenţial pe viitor. Printre cei care sunt pe drumul cel bun se numără  Anamaria Marinca, Medeea Marinescu, Dragoş Bucur, Alexandru Potocean, Maria Popistaşu şi Emil Hoştină. Momentan, Marcel Iureş este cea mai mare poveste de succes a României la Hollywood. El a jucat în varii filme americane, precum „Pacificatorul" (cu George Clooney şi Nicole Kidman), „Războiul lui Hart" (cu Bruce Willis) şi „Piraţii din Caraibe" (cu Johnny Depp).

Film românesc: rampă de lansare

Anamaria Marinca îi calcă însă pe urme, ea adăugându-şi în palmares din ce în ce mai multe roluri în pelicule străine. Actriţa a fost aclamată în Marea Britanie pentru prestaţia, alături de o altă româncă, Maria Popistaşu, în mini-seria „Sex Traffic", regizată de britanicul David Yates, responsabil pentru patru dintre cele opt filme „Harry Potter". Însă cheia succesului ei a fost rolul principal din filmul românesc „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", premiat cu Palme D'Or, care i-a deschis uşile întregii lumi. De atunci, Anamaria a „bifat" pelicule precum „Five Minutes of Heaven", cu Liam Neeson, şi „The Countess", cu Julie Delpy şi William Hurt. Momentan, ea lucrează în Franţa la pelicula „Un nuage dans un verre d'eau". Un alt actor care a început să se facă remarcat în Marea Britanie este Emil Hoştină, care a avut roluri mai mici în filme precum „Dr.Parnassus" al lui Terry Gilliam, şi „Harry Potter şi Talismanele morţii Partea I".

Diferenţă de onorariu

Deşi Medeea Marinescu încă mai este Mirabela în ochii publicului român, actriţa (36 de ani) are parte de o carieră de succes în teatru şi, în ultimii cinci ani, a deţinut roluri principale în două filme franţuzeşti de succes, ambele regizate de Isabelle Mergault. Primul „Je vous trouve tres beau", a câştigat şi un Premiu Cesar. A doua colaborare, „Donnant Donnant", în care Medeea joacă alături de Daniel Auteuil, abia a fost lansată în Franţa, luna trecută. Actriţa spune că deocamdată nu a primit oferte noi, dar pelicula abia s-a lansat. „Un rol într-un film străin este un avantaj din toate punctele de vedere: financiar, profesional, ca modalitate de lucru, experienţă. Este o certificare a muncii tale", explică Medeea.

Întrebată de raportul dintre onorariul pentru filmele româneşti şi cele străine, actriţa nu vrea să dea o sumă. „Oricum, este incomparabil mai mare onorariul pentru filmele străine. Mai ales pentru că ai un agent care se ocupă de interesele tale. Trebuie să ne gândim doar că bugetul unui film românesc este între 400.000-600.000 de euro, în timp ce «Donnant Donnant» a avut un buget de 11 milioane de euro", conchide ea.

Alexandru Potocean a jucat alături  de Colin Farrell Foto: Petrică Tănase

Alexandru Potocean a jucat alături  de Colin Farrell Foto: Petrică Tănase

Alexandru Potocean (26 de ani) l-a jucat pe iubitul Otiliei, personajul interpretat de Anamaria Marinca în „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile". Datorită acelui rol, n-a fost nevoie să mai dea probe pentru „The Whistleblower", filmat în România, în care a jucat alături de Monica Bellucci, Rachel Weisz şi Vanessa Redgrave, film care va fi lansat în august anul viitor. A urmat un casting pentru pelicula „The Way Back", în care capete de afiş sunt Ed Harris şi Colin Farrell. A dat proba la Berlin, alături de un alt actor român, Dragoş Bucur. Amândoi au primit rolurile în acest film care are şanse să fie nominalizat la Oscar, mai ales pentru că va apărea pe ecrane la sfârşitul anului, exact în perioada perfectă pentru candidaţii la Premiile Academiei.

„Momentan nu m-au ajutat cu nimic filmele astea două străine, pentru că nu au apărut încă. Abia după premiera lor voi vedea care este rezultatul", a explicat Alexandru Potocean. El a încercat să-şi găsească un agent internaţional, însă momentan eforturile sale nu s-au concretizat. „Eu mi-am făcut treaba peste tot unde am fost chemat. Nu ştiu dacă există o reţetă a succesului, e o întrebare prea mare pentru mine. Poate fi şi vorba de şansă", a mai spus actorul român.

"Un rol într-un film străin este un avantaj din toate punctele de vedere: financiar, profesional, ca modalitate de lucru, experienţă. Este o certificare a muncii tale."
Medeea Marinescu actriţă

Vedete



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite