VIDEO C.R.B.L. visează la o Românie cu papion

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ion Raţiu este modelul care a inspirat o campanie educaţională pe care o lansează Eduard Andreianu, alias C.R.B.L.. „Generaţia cu papion“ este numele campaniei iniţiate de C.R.B.L. şi mesajul ei se regăseşte în versurile melodiei „Românu’ n’are noroc“.

La întâlnire s-a prezentat simplu, întinzând mâna cu tatuaje pe antebraţ: Eduard. Eduard Andreianu. Pe gât, în partea dreaptă, are un tatuaj care reprezintă două zaruri suprapuse, iar în lobii urechilor stau înfipţi doi cercei care reprezintă acelaşi model, cuburile cu puncte. Adolescenţii şi tinerii îl ştiu pe numele de scenă C.R.B.L. din trupa Simplu, dar toată lumea îl recunoaşte din reclama la o reţea de telefonie mobilă.

 „Da, personajele din reclamă sunt chiar mama şi soţia mea, Elena. De-aia reclama se cheamă «Viaţa cu ceva în plus»", recunoaşte CRBL. Dar naşa? Adică pe naşa familiei o cheamă Niculina, aşa cum spune cu atâta convingere mama lui în reclamă? „Da", dă C.R.B.L. un răspuns rapid.

Fetiţa lui, căreia el şi soţia nu încă nu i-au găsit un nume - deşi personajele lor din reclamă încă îl mai caută - se va naşte peste o lună la Spitalul Municipal pentru că, „în caz de complicaţii, avem acolo tot ce ne trebuie", spune Eduard (C.R.B.L.).

Un mesaj neînţeles în urmă cu 20 de ani

Pentru că România „trebuie să se trezească", C.R.B.L. vrea să lanseze „Generaţia cu papion", campanie care promovează educaţia, libertatea de opinie, dorinţa de schimbare, valori care au fost exprimate de Ion Raţiu în 1990.

„Din păcate, puţini au înţeles la momentul respectiv mesajul lui Ion Raţiu. Din păcate, puţini au înţeles că papionul nu este doar un simbol al eleganţei, ci şi unul al educaţiei şi al bunului-simţ. Aceste valori vrem să le cultivăm mai ales în rândul generaţiei tinere. Un papion desemnează un statut social care se identifică cu eleganţa, distincţia, bunul-simţ, educaţia. Ion Raţiu îşi confecţiona singur papioanele, avea un adevărat cult pentru acest accesoriu vestimentar. Un tânăr care poartă papion trebuie să înţeleagă semnificaţia lui", spune C.R.B.L.

În viziunea lui, „generaţia cu papion" este, în primul rând generaţia tânără, „care are curaj şi verticalitate, dar şi dorinţa de a schimba ceva în jur. O să vedeţi tricourile pe care le-am inscripţionat pe spate cu o coloană vertebrală. Asta înseamnă: verticalitate", declară CRBL care ţine să precizeze că face această campanie pro bono şi mizează în atingerea scopului ei mai degrabă pe mesajul transmis de la om la om decât pe canalele media.

„Moştenitorii lui Ion Raţiu mi-au cesionat drepturile de autor asupra celor nouă cărţi ale acestui remarcabil om politic. Cel mai probabil la începutul lunii august, cărţile vor putea fi descărcate gratuit de pe site-ul campaniei www.generatiacupapion.ro. Pentru aceştia, dacă generaţia tânără înţelege şi învaţă ceva din mesajul lui Ion Raţiu, este mulţumitor", rezumă C.R.B.L..

Generaţia care nu uită să dea „Bună ziua"

Cel mai bun vehicul al mesajului său este chiar piesa „Românu' n'are noroc" ale cărei versuri încep aşa: "Generaţia cu papion se instalează-n România/ Generaţia care nu uită să dea «Bună ziua»/ Pot să pierd ultima picătură de sânge din mine/ Ca să ai tu dreptul să mă contrazici pe mine/ Asta însemnă, de fapt, democraţie". Melodia se regăseşte pe albumul de debut solo al lui C.R.B.L. care va fi realizat în colaborare cu Catmusic.

„Voi începe acţiuni în şcoli şi grădiniţe, copiii sunt extraordinar de receptivi. Mama este educatoare în Piteşti, la fel şi sora mea. Am făcut cu mama un proiect acasă, copii vor decupa papioane de hârtie, vor avea şi un cântec al lor - de fapt, toţi vor avea un cântec, campania se adresează tuturor. Aştept să începem concertele ca să-mi transmit mesajul. Am un papion gonflabil pe scenă, am nişte lucruri făcute special ca să promovez această idee", detaliază.

Întreb dacă mai colaborează cu Smiley.  „Cum să nu? Dacă e «fratele meu», cum să nu colaborez cu el? Dacă Simplu există mai departe, el e compozitorul la C.R.B.L., el e compozitorul la Simplu, cum să nu colaborăm? El este şi va fi prietenul meu şi aşa va fi mereu. Nu există Smiley fără CRBL şi nici C.R.B.L. fără Smiley", se precipită Andreianu .

"Ion Raţiu îşi confecţiona singur papioanele, avea un adevărat cult pentru acest accesoriu vestimentar."
Eduard Andreianu
cântăreţ

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite