Vaya con Dios, la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vaya con Dios, la Bucureşti
Vaya con Dios, la Bucureşti

Formaţia belgiană, al cărei nume înseamnă „Mergi cu Dumnezeu“, cântă mâine seară la Sala Palatului, de la ora 20.00. Vaya con Dios a câştigat fani şi în România datorită unor piese cu influenţă exotică, precum „Nah Neh Nah“, „What’s a Woman“ şi „Puerto Rico“.

Citiţi şi:


Hit-urile formaţiei, unele dintre ele vechi de peste douăzeci de ani, sunt încă piese de rezistenţă la radiourile din România, trezind, în noapte, nostalgia insomniacilor.

Sufletul Vaya con Dios a fost întotdeauna solista Dani Klein, şi nu numai datorită vocii ei inconfundabile, puternice şi puţin aspre, dar şi datorită credinţei pe care a avut-o aceasta în muzica trupei. Ei i s-a datorat longevitatea proiectului muzical, pentru că a ţinut atât de mult la el, încât nu l-a lăsat niciodată să se destrame complet. La Bucureşti, Vaya con Dios va fi reprezentată doar de solista şi lidera formaţiei.



Klein, acum în vârstă de 55 de ani, şi-a început cariera în anii ’80, pe când îşi împrumuta vocea unor spoturi publicitare de radio, sau susţinea concerte în cluburi obscure. Solista, chitaristul Willy Lambregt şi contrabasistul Dirk Schoufs hotărăsc să pună bazele unei noi trupe în 1986, a cărei muzică va fi o combinaţie inedită de elemente jazz, operă şi muzică gipsy, toate trei fiind departe de muzica comercială considerată favorită la Bruxelles.

Lambregt, chitaristul a părăsit trupa şi a fost înlocuit de Jean-Michel Gielen. Primul album, care a purtat numele trupei, a fost lansat în 1988 şi a obţinut două discuri de platină.



Un nume norocos

Numele trupei înseamnă „Mergi cu Dumnezeu“, o urare de bine care le-a purtat noroc tinerilor cântăreţi belgieni. Numele trupei le-a fost inspirat de un documentar de televiziune despre cartierul cubanezilor din oraşul american Miami.

Formaţia Vaya con Dios nu a avut, atunci când s-a format, pretenţii la faimă internaţională. A fost considerată de membrii săi un fel de experiment prin care şi-au propus să găsească un echilibru între ritmuri latine, blues, flamenco şi şansonete. Însă socoteala lor de acasă nu s-a potrivit cu cea de pe piaţa muzicală, şi bine a fost, pentru că publicul, deşi nu părea pregătit pentru ceva nou, a primit cu braţele deschise muzica Vaya con Dios.

Cel mai mare succes al formaţiei a fost albumul „Night Owls“ („Bufniţe de noapte“), lansat în 1990 şi premiat cu discuri de platină în Olanda, Germania şi Finlanda.

Declinul şi reînvierea

În total, Vaya con Dios a vândut 7 milioane de albume şi peste 3 milioane de single-uri. După două albume de „Greatest Hits“, trupa a fost pe punctul de a dispărea complet în 1998, din cauza presiunii celebrităţii. Dani Klein şi Dirk Schoufs, care fuseseră parteneri şi pe scenă şi în viaţă, s-au despărţit. La scurt timp după destrămarea formaţiei, Schoufs moare din cauza virusului HIV, pe care îl contractase din cauza dependenţei de heroină.



Albumele „Time Flies“ („Timpul zboară“) din 1992 şi „Roots and Wings“ („Rădăcini şi aripi“) din 1995 au fost lansate de solistă pe cont propriu, iar în piese se poate citi toată suferinţa ei. Aceasta se retrage pentru trei ani din activitatea muzicală, se înscrie la o universitate şi studiază psihologia, psihanaliza şi literatura. 

Însă Dani Klein nu a putut sta prea mult departe de marea sa pasiune şi s-a întors la muzică în 1999, cu albumul „Purple Prose“. Un nou material discografic va fi lansat anul acesta. 

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite