Tamara Buciuceanu a împlinit 80 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tamara Buciuceanu a împlinit 80 de ani
Tamara Buciuceanu a împlinit 80 de ani

TVR Cultural şi Radio România Cultural o vor omagia pe actriţă timp de o săptămână. Marea actriţă este sărbătorită astăzi de TVR Cultural, printr-o emisiune specială, care începe la ora 18.00.

Mai citiţi şi:
Tamara Buciuceanu-Botez primeşte astăzi Premiul pentru Întreaga Carieră

Emisiunea „Aniversare Tamara Buciuceanu Botez“, este transmisă chiar în ziua în care marea actriţă română împlineşte 80 de ani, este o retrospectivă a vastei cariere a acesteia, prezentată de realizatoarea Zoe Bălan.

La ora 21.00 urmează piesa „Nepotu’“ scrisă de Adrian Lustig şi regizată de Horaţiu Mălăele, în care Tamara Buciuceanu Botez interpretează rolul principal, alături de Şerban Pavlu.

Piesa este un veritabil recital al actriţei, secondată cu tact şi discreţie de Şerban Pavlu. Spectacolul preluat de la Teatrul de Comedie este un semn că „umorul de bună calitate poate şi trebuie să ţină piept acelor mostre de vulgaritate ce au invadat divertismentul de la noi şi de aiurea“.

Şi Radio România Cultural o serbează pe marea actriţă, în săptămâna 10 – 16 august. Tamara Buciuceanu Botez poate fi ascultată într-o selecţie, dintre cele peste 80 de spectacole înregistrate la Teatrul Naţional Radiofonic.

Actriţa, văzută de Mălăele

Regizorul Horaţiu Mălăele o elogiază pe Tamara Buciuceanu Botez pentru rolul făcut în această piesă. „Robustă ca o locomotivă germană, puternică şi violentă ca bomba de la Los Alamos, mieroasă sau mieunată ca pisicile desenelor animate, frumoasă cât s-a putut, sperioasă şi piţigăiată, melancolică sau tandră ca filmele indiene, dansantă şi ţopăitoare, când cele de vârsta ei s‑au vândut de mult resemnării, cântând în falset ca mine sau «pe bune» ca Frank Sinatra, imprevizibilă ca ziua de mâine, Tamara Buciuceanu este o imensă uzină plutitoare pe oceanul artelor atât de dramatice, o minune singulară, născută anume să ne uluiască“, spune Mălăele despre actriţa sa principală.

Tamara Buciuceanu s-a născut la 10 august 1929, în Tighina. A frecventat cursurile Institutului de Teatru „Vasile Alecsandri“ din Iaşi, însă în anul IV de studii s-a transferat la Bucureşti, la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică la clasa profesorului Ion Bălţăţeanu.

A jucat în nenumărate filme şi piese de teatru. A fermecat generaţii întregi de elevi cu rolul profesoarei „Isoscel“ din seria de filme „Liceenii“. A mai jucat în „Alo, aterizează străbunica!“, „De ce trag clopotele, Mitică?“ şi „Chiriţa în provincie“.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite