Bucătarii de la TV au reţeta succesului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Show-urile culinare se bucură de o popularitate tot mai mare. Bucătarii-vedetă Horia Vârlan, Cezar Munteanu şi Don Mariano dezvăluie care sunt „ingredientele-minune“. Obligaţi de criza financiară sau doar conştienţi de beneficiile gătitului acasă, românii s-au întors în bucătărie. Inspiraţia şi-o găsesc în emisiunile TV pe teme de gastronomie.

Chiar dacă mulţi români încă gândesc că cea mai bună legumă e porcul, gusturile s-au educat mult în ultimii ani. Drept dovadă stau emisiunile culinare din ce în ce mai urmărite de telespectatori. Şi nu e vorba de celebrele show-uri ale lui Jamie Oliver sau Gordon Ramsey, ci de producţii româneşti. Publicul îşi ia informaţiile de care are nevoie şi pune în practică ceea ce vede la televizor, iar bucătarii din faţa camerelor încearcă să transmită un mesaj corect şi chiar să schimbe obiceiurile de consum.

„Pe români i-a aliniat criza"



Care e „ingredientul-minune" pentru care emisiunile culinare româneşti au succes? „Cred că pe români i-a «aliniat» un pic criza, iar oamenii şi-au dat seama că e şi un câştig financiar să găteşti acasă. Apoi am observat dorinţa telespectatorilor de a schimba ceva în viaţa lor. E un lucru bun că oamenii îşi schimbă obiceiurile, şi aici au contribuit şi emisiunile culinare", spune Cezar Munteanu, mult mai cunoscut drept Chef Cezar de la Euforia TV.

Horia Vârlan, bucătarul-şef de la „Cireaşa de pe tort“ Foto: prima tv
Horia Vârlan, bucătarul care apostrofează vedetele în emisiunea „Cireaşa de pe tort" de la Prima TV, crede că popularitatea show-urilor culinare se datorează informaţiilor oferite. „Telespectatorii au ocazia să vadă şi să înveţe diverse secrete. Gospodinele, şi nu numai, doresc să gătească acasă, dar fiind obişnuite cu doar câteva feluri de mâncare învăţate de la mama sau bunica, vor să-şi îmbunătăţească tehnicile şi să înveţe reţete noi. «Cireaşa de pe tort» nu este un cooking-show propriu-zis, ci o emisiune de divertisment în care ponturile culinare avizate se îmbină cu picanteriile mondene într-un mod inedit", explică Vârlan.

Pentru publicul din România, reţetele cu peşte aproape că au devenit sinonime cu numele Don Mariano (Euforia TV), un bucătar care crede că succesul unui show TV are două ingrediente: tonul familiar şi rolul educativ. „Spre deosebire de alţi colegi bucătari de la TV, care se adresează profesioniştilor, eu mă adresez publicului larg. Crearea unui personaj (Don Mariano - n.r.) care să fie mai aproape de oameni şi mai departe de statutul de vedetă poate să aducă beneficii. În plus, emisiunea are şi un rol educativ: le arăt oamenilor reţete simple, nu chestii elaborate. Le demonstrez cât de simplu şi distractiv este să gătească. Din acest motiv are succes", explică Don Mariano.

Responsabilitatea faţă de public

image

Don Mariano pregăteşte reţete simple Foto: euforia tv

Feedbackul a venit destul de repede pentru bucătarii de la TV, iar Cezar Munteanu glumeşte spunând că cei doi ani de Euforia Cuisine „au lăsat urme adânci". „Când merg la cumpărături, îmi iau o marjă de eroare de cel puţin o oră. Oamenii mă întreabă diverse lucruri, îmi cer reţete, sfaturi. Pentru mine e surprinzător, dar e cel mai bun feedback că emisiunea e urmărită", mărturiseşte acesta, precizând că un aspect important al „jobului" său de la TV este responsabilitatea faţă de public.

„Dacă explici prost, mesajul va fi preluat prost şi va fi pus în practică într-un mod greşit. Eu unul împărtăşesc şi secrete doar de dragul de a vedea că se schimbă ceva în România", conchide Chef Cezar. De aceeaşi părere este şi Horia Vârlan, care crede că un bucătar care găteşte într-un show culinar trebuie să o facă responsabil, „ca şi cum şi-ar sfătui propriii copii". Şi, mai mult, să o facă cu pasiune: „Cel care nu transmite, nu exprimă dragostea pentru gastronomie, nu are succes, pentru că telespectatorii observă acest lucru".

„Lumea a devenit din ce în ce mai atentă la ce consumă, la sănătate. George Bernanrd Shaw a spus că nu există dragoste mai sinceră decât dragostea pentru mâncare. E una dintre plăcerile vieţii", e argumentul final al lui Don Mariano.

Ce se întâmplă în spatele camerei

Pe Cezar Munteanu, l-am găsit chiar „la cratiţă", în studio, unde filma pentru primul sezon al emisiunii „Meniul zilei", difuzat la Euforia TV din 7 februarie. Deşi a gătit pentru şefi de stat, personalităţi sportive sau vedete, Cezar nu se sfieşte să coboare la nivelul telespectatorului obişnuit, căruia îi propune feluri apetisante cu un buget mic.

Bancuri în pauză

Într-un decor galben cu verde, în faţa unui blat pe care stau aliniate cu o precizie germană recipiente cu condimente, ustensile de gătit, platouri cu legume şi ingredientele necesare meniului respectiv, Chef Cezar este în elementul lui. „Jonglează" cu dexteritate între sparanghelul pus la fiert în sirop de zahăr cu vanilie, piperada de ardei care sfârâie în tigaie şi pieptul de pui care se rumeneşte în cuptor. Serios, dar jovial în faţa camerei, Cezar se „metamorfozează" în pauzele de filmare, când îi amuză pe cei din platou cu bancuri şi poveşti haioase. Dar asta numai cât echipa debarasează masa de lucru şi aragazul pentru meniul următor. „Începem?", se aude vocea regizoarei de emisie. „Cartoful este tema de azi", îi anunţă Chef Cezar pe telespectatori, enumerând bunătăţile pe care urmează să le prepare: supă-cremă de cartofi cu alune de pădure, cartofi umpluţi la cuptor şi mousse de cartofi dulci...

"Le arăt oamenilor reţete simple, nu chestii elaborate. Le demonstrez cât de simplu şi distractiv este să gătească. Din acest motiv, emisiunea are succes."
Don Mariano bucătar

image
Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite