Benicio Del Toro, întruchiparea lui Che Guevara
0Aflată printre favorite pe lista nominalizărilor la Oscar, producţia „Che”, în regia lui Steven Soderbergh, cu Benicio Del Toro în rol titular, va avea premiera în cinematografele din România pe 13 februarie.
Lui Steven Soderbergh i-a luat câţiva ani buni până a reuşit să ralizeze super producţia “Che”. Iniţial, aceasta dura patru ore şi 28 de minute, apoi a fost tăiată în două părţi, “The Argentine” şi „Guerrilla”. După spusele sale, Benicio Del Toro îşi dorea de aproximativ zece ani să-l interpreteze pe cunoscutul revoluţionar cubanez Che Guevara.
După mai multe discuţii, dar şi colaborări fructoase pentru amândoi (Soderbergh a regizat filmul „Traffic”, care i-a adus lui Del Toro un Oscar pentru cel mai bun rol secundar), cei doi au bătut palma, iar rezultatul este una dintre cele mai aşteptate producţii ale anului, care la noi va avea premiera în luna februarie.
Pentru actorul născut în Puerto Rico, Benicio Monserrate Rafael Del Toro Sanchez, în vârstă de 41 de ani, este primul rol interpretat în limba spaniolă. Considerat un „Brad Pitt Latino”, Del Toro a declarat că visează în spaniolă şi că îşi dorea de mult timp să joace un rol în această limbă.
În vară, când a ridicat în cadrul Festivalului de la Cannes trofeul pentru cel mai bun actor în rol principal, i l-a dedicat însuşi revoluţionarului. „Doresc să-i dedic acest premiu chiar lui Che Guevara. Nu m-aş afla aici dacă nu ar fi fost el”, a declarat Del Toro.
Nouă ani de documentare
Numai documentarea pentru această producţie fabuloasă, care a costat 60 de milioane de dolari, a durat nouă ani, timp în care s-au citit zeci de cărţi şi s-au făcut investigaţii. Actorul din rolul principal a spus că s-a implicat foarte mult şi în ceea ce a însemnat pre-producţia.
„Am crescut ca orice american obişnuit, cu o imagine negativă a revoluţionarului cubanez. Chiar credeam tot ceea ce se spunea rău despre Che Guevara până într-o zi, când m-am împiedicat de o carte despre viaţa acestui lider de gherilă. Atunci mi-am schimbat complet părerea despre el şi trebui să vă mai spun că avea un zâmbet cu adevărat cald”, a declarat Benicio.
Filmată în Spania, producţia prezintă două episoade importante din viaţa lui Che Guevara: Eliminarea din 1950 a dictatorului Fulgencio Batista, la care a colaborat cu Fidel Castro, şi încercările lui Che Guevara de a aduce revoluţia cubaneză în Bolivia.
Pe 26 noiembrie 1956, Fidel Castro se îmbarcă spre Cuba împreună cu 80 de rebeli, printre care se află şi Ernesto “Che” Guevara, un medic argentinian care împărtăşea acelaşi obiectiv: răsturnarea regimului dictatorului Fulgencio Batista. Che se dovedeşte a fi un luptător indispensabil care învaţă rapid subtilităţile luptei de gherilă.
Preţul revoluţiei
Filmul retrasează ascensiunea lui Che pe parcursul revoluţiei cubaneze: începe prin a fi medic, apoi comandant şi ajunge erou revoluţionar. Imediat după revoluţia cubaneză, Che atinge apogeul puterii. Apoi dispare brusc, pentru a reapărea în Bolivia, unde pregăteşte un grup mic de cubanezi şi bolivieni pentru marea revoluţie latino-americană. Revoluţia visată îi va aduce moartea lui Che Guevara.
Unii critici au judecat lungimea filmului în care mai apar Benjamin Bratt şi Francka Potente, dar şi meticulozitatea prezentării sub formă de documentar a anumitor momente, dar şi faptul că Soderbergh a ocolit controversele politice care s-au născut în jurul revoluţiei cubaneze.
Regizorii inspiraţi de Che Guevara
Pelicula lui Steven Soderbergh nu este prima care prezintă viaţa lui Che Guevara. În 2004, Walter Salles a regizat “Diarios de motocicleta” cu Gael Garcia Bernal în rolul principal. Filmul este inspirat chiar din cartea scrisă de Ernesto Che Guevara şi prezintă povestea tânărului care a pornit într-o excursie pe motocicletă pentru a înţelege sensul vieţii.
Alte producţii la fel de cunoscute sunt “Che!” (1969) cu Omar Sharif în rolul principal, “Fidel” (2002), cu Gael Garcia Bernal, sau “the Lost City” (2005) cu Jsu Garcia.