Bebeluşii nu suferă când mamele se reîntorc la muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un nou studiu făcut de cercetătorii americani arată că revenirea femeilor la serviciu nu are „efecte adverse“ asupra copiilor. Noile descoperiri vin să contrazică investigaţiile anterioare, potrivit cărora nou-născuţii „tolerează“ greu absenţa figurii materne la câteva luni de la naştere.

Concluziile unui studiu recent le uşurează decizia multor femei care reintră în câmpul muncii la un an după naştere. Potrivit cotidianului britanic „The Guardian",care publică rezultatele cercetării efectuate în cadrul Universităţii Columbia, SUA, mamele se pot întoarce la serviciu la câteva luni după naştere fără ca odraslele lor să sufere prea mult.

„Vestea bună este că nu vedem efecte secundare", spune cercetătorul american Jane  Waldfogel, în prezent profesor la „London School of Economics".

„Această cercetare este unică, datorită întrebărilor pe care le-am introdus în interviurile noastre. Dacă înainte ne interesa care este efectul pe care îl determină reîntoarcerea mamei la serviciu, în condiţiile în care orice altceva rămâne constant, acum ne-am dat seama că nimic nu se menţine constant", explică Waldfogel.

Specialistul spune că elemente precum relaţiile familiale, venitul familiei sau starea mentală a mamei sunt factori care se schimbă şi toate aceste elemente au un impact major şi total.

„Efectul pozitiv este resimţit mai ales de părinte, care devine factor-cheie în evoluţia copilului. Este foarte important cât de atent eşti la nevoile copilului tău.

Chiar şi femeile care lucrează peste 30 de ore pe săptămână pot să tragă aer în piept înainte să intre în casă, să lase grijile la uşă şi să acorde copilului întreaga lor atenţie", spune specialistul.

Decizie controversată

Studiile din ultimele două decenii arată că evoluţia copiilor se înrăutăţeşte dacă mamele se întorc la lucru în primul an de viaţă.

Institutul de Cercetare Socială din cadrul Universităţii Essex a descoperit că acei copii ai căror mame au revenit la serviciu au fost în primii trei ani de viaţă mai înceţi în gândire.

Un studiu UNICEF din 2008 recomandă mamelor să rămână acasă în primele 12 luni după naştere, pentru a nu se juca cu dezvoltarea copilului. 

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite