Aromânii se unesc prin muzică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu contează cum sunt intitulaţi - aromâni, machedoni sau machidoni - atâta vreme cât toate denumirile duc către aceeaşi etnie şi aceeaşi caracteristică: tradiţia.În Capitală şi la Constanţa („nucleul“ machedonilor, cum îl denumeşte artistul Stelian Arău) se întâlnesc aromânii din toată ţara, pentru a-şi sărbători ziua naţională. 

Gică Coadă, cunoscut artist machedon, a povestit pentru „Adevărul“ despre comunităţile de aromâni de peste tot din lume şi, mai ales, despre alegerea acestora de a cânta numai în cercurile lor.

„Dacă muzica e cântată în dialectul nostru, restul lumii nu înţelege. Obiceiurile şi tradiţiile sunt parte din muzica noastră, aşa că publicul nostru e aromân“, comentează artistul. „Noi, aromânii, suntem destul de mândri“, explică Gică Coadă. 

„Muzica noastră se naşte din folclor“

Stelian Arău va cânta mâine pe scena din Constanţa. Artistul, care va lansa un album cu Diana Bişinicu (ex-Pops), a scos în jur de 20 de albume împreună cu diferite formaţii de aromâni.

„Muzica noastră se naşte din folclor, cântecele noastre sunt poveşti de viaţă“, spune Stelian. Imperceptibil modificat de-a lungul timpului, stilul muzical a rămas acelaşi pentru că „aromânii sunt tradiţionalişti“.

„Influenţe au existat şi s-au simţit, dar oricât ai modifica muzica asta, tot spre folclor baţi“, spune Stelian. Solistul povesteşte şi el, ca şi Gicu Coadă şi Gică Godi despre comunitatea foarte puternică de aromâni existentă în America care îi primeşte, de fiecare dată, cu multă căldură. 

Stelu Enache interpretează melodii aromâne din pasiune, muzica nefiind ocupaţia sa de bază. „Eu cânt de obicei cu Ovidiu Lipan Ţăndărică şi cu trupa Balkano. Nu voi participa la această sărbătoare, dar mă bucur că există manifestări dedicate aromânilor“, a declarat Enache.

Artistul are două albume, „Dachiţa“ şi „Iskender“, la care a colaborat cu Ovidiu Lipan, respectiv cu Gheorghe Zamfir. Stelu Enache este solicitat şi în ţară - viitorul concert, alături de Ovidiu Lipan Ţăndărică, este în data de 17 iunie, în Bucureşti - dar mai ales în comunităţile româneşti din Spania şi Italia.

Deşi nu va cânta la Ziua Aromânilor, Elena Gheorghe a participat la eveniment, în anii trecuţi. „Cânt de mică muzică aromână, învăţată de la bunicii mei“, spune Elena, care a lansat anul trecut albumul „Lilicea Vreariei“. „Muzica noastră este populară în rândul românilor, care îmi solicită, la evenimente private, să cânt o piesă din folclorul tradiţional“, spune artista.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite