Arhitectul modei italiene s-a stins din viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creatorul rochiilor cu crinolină din secolul XXI a murit înainte de a-şi lansa ultima colecţie Marele designer italian Gianfranco Ferre a murit duminică seara, la Milano, fără a mai

Creatorul rochiilor cu crinolină din secolul XXI a murit înainte de a-şi lansa ultima colecţie

Marele designer italian Gianfranco Ferre a murit duminică seara, la Milano, fără a mai putea să îşi prezinte ultima colecţie, de toamnă-iarnă. Un împătimit al dulciurilor şi suferind de diabet, "marele ursuleţ", cum îl supranumea cu drag presa italiană, a decedat la spital, în urma unei hemoragii cerebrale masive. Este designerul care ne-a învăţat să purtăm cămaşa albă, simplă, cu o tăietură fără cusur, şi cel căruia nu i-a fost teamă să ne ofere rochia vaporoasă, cu crinolină, în secolul XXI. Donatella Versace îl numea "un gentleman din alte vremuri".

Supranumit "arhitectul modei italiene", în urma backgroundului său în acest domeniu, Ferre a fost primul designer nonfrancez care a venit la conducerea casei de modă Christian Dior, unde a rămas până în 1989, când şi-a semnat pentru prima oară creaţiile. Ferre s-a născut la 15 august 1944 în Legano, o suburbie bogată a oraşului Milano. Tatăl lui, proprietarul unei manufacturi, a murit devreme, lăsându-l să crească într-un mediu prin excelenţă feminin: mama şi cele două mătuşi ale sale. Gustul pentru obiecte scumpe şi lux i s-a format în acest mediu sofisticat şi privilegiat, rămânând un reper de bază al vieţii sale. După absolvirea Institutului de Arhitectură a avut dificultăţi în obţinerea de slujbe şi a cochetat cu designul interior, trecând apoi la confecţionarea de accesorii - primele sale creaţii au fost haine de ploaie, vândute la Genova.

Ferre a dobândit meşteşugul textilelor în India

Cei trei ani petrecuţi în India pentru studiul meşteşugului producerii diverselor materiale şi-au pus puternic amprenta asupra colecţiilor sale, cu un colorit puternic, dar de o puritate şi o simplitate a formei care l-au determiant pe criticul de modă Colin McDowell să spună că au "puterea şi frumuseţea unei sculpturi". A reuşit o artă a suprapunerii materialelor, a împăturirii pentru a crea forme, pliuri sau pense inovatoare. De la primul său mare succes în 1969, când revista "Vogue" i-a prezentat creaţiile, s-a scurs o carieră lungă şi glorioasă, care a înfrumuseţat sute de femei, unele mai cunoscute, ca Grace de Monaco sau Elizabeth Taylor, altele doar admiratoare anonime.

Creez haine pentru femei libere, puternice şi inteligente. Puternice în temperament, în caracter, dar şi în pasiune. Eleganţa are personalitate, ca şi seducţia.
Gianfranco Ferre

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite