Anonimi în roluri de milioane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actorii Sam Worthington, Rooney Mara şi Andrew Garfield sunt „iluştrii necunoscuţi“ care au primit o şansă unică în cariera lor. Tot mai mulţi regizori renunţă la actorii celebri deoarece nu mai sunt rentabili. În prezent, Christopher Nolan caută o figură proaspătă pentru a rolul lui Superman.

Hollywoodul trece prin momente grele. Lipsa totală de inspiraţie în ceea ce priveşte noile proiecte îi determină pe patronii de studiouri să adopte o nouă strategie. Castingurile printre actori tineri, fără prea multă experienţă, pentru roluri mari, devin o obişnuinţă în Cetatea filmului.

Explicaţiile sunt multiple. În primul rând, numele unor actori consacraţi precum George Clooney, Brad Pitt, Nicole Kidman sau Angelina Jolie nu mai sunt garanţii pentru un profit uriaş la box-office, aşa cum era în epoca de aur a Hollywoodului.

În al doilea rând, aceiaşi actori, plătiţi cu peste 20 de milioane de dolari pentru fiecare peliculă, pot săpa o „gaură" imensă în bugetul unui blockbuster, egală cu o treime sau chiar o jumătate din costurile totale ale filmului.

Citeşte şi: Oamenii care deţin puterea la Hollywood

Însă motivul pentru care majoritatea regizorilor care caută „anonimi" pentru filmele lor este că nu-şi doresc ca producţiile lor să fie „eclipsate".

 Nu au nevoie de actori principali care să fi rămas în memoria fanilor identificaţi cu alte personaje, precum Lara Croft (în cazul Angelinei Jolie) sau Joe Black (în cazul lui Brad Pitt).

Cei care concep „filme de autor" încearcă să prezinte personaje, nu un superstar care recită un nou set de replici şi care nu se poate depărta de imaginea lui din tabloide. De asemenea, regizorii şi producătorii îşi doresc să descopere chiar ei un nou talent, pe care-l să poată şlefui şi rafina. 

Campanie de recrutare pentru Superman

Cel mai „fierbinte" rol al momentului este Superman, în noul film produs de Christopher Nolan („Începutul" şi „Cavalerul întunecat") şi regizat de Zack Snyder („300", „Regatul bufniţelor"). Aşteptările sunt mari, mai ales datorită implicării lui Nolan, care a petrecut câteva luni la interviuri cu tineri regizori. Nolan caută din nou tineri cu ochi albaştri, feţe cu trăsături perfecte - genul de frumuseţe clasică - şi pe care nu-i deranjează să poarte slipi roşii peste izmene albastre.

Rolul Superman ar putea face pentru un tânăr neexperimentat ceea ce a făcut „Avatar" pentru Sam Worthington (34 de ani). Acesta a devenit celebru după ce a apărut în pelicula „Avatar", a lui James Cameron.

Înainte de rolul Jake Sully, soldatul din „Avatar", Worthington jucase în două seriale lipsite de succes şi mai avusese mici apariţii în câteva filme. „Avatar" i-a deschis drumul către
blockbustere precum „Terminator: Salvarea" şi „Înfruntarea titanilor".

O hackeriţă căutată

Rooney Mara e Lisbeth Salander din seria „Millennium“ Foto: Epa

Poate cel mai disputat rol al acestui an a fost cel al hackeriţei Lisbeth Salander, eroina din adaptarea americană a trilogiei „Millennium", scrise de suedezul Stieg Larsson. Regizorul David Fincher a căutat îndelung o actriţă potrivită. El a avut ideea neobişnuită ca filmul „The Girl with the Dragon Tattoo" să fie vorbit în engleză, dar actorii să aibă accent suedez.

Timp de aproape trei luni, actriţe tinere şi celebre au concurat pentru acest rol - inclusiv Keira Knightley, Kristen Stewart, Natalie Portman, Carey Mulligan şi Emma Watson (interpreta lui Hermione din Harry Potter). În fiecare zi se vehicula în presă un nou nume.

Cu doar două săptămâni înainte de începerea filmărilor, Fincher a anunţat că rolul lui Lisbeth va fi jucat de o începătoare. Norocoasa este Rooney Mara (25 de ani), al cărei singur rol de amploare a fost cel din „Coşmar pe Elm Street". Mara a mai avut un rol episodic în cel mai recent film al lui Fincher, „Reţeaua socială", cu premiera în România pe 29 octombrie. A fost remarcată de regizor şi a câştigat rolul pentru care tinere cu nominalizări la Oscar ar fi dat orice.

Un britanic, noul Om-păianjen

O campanie asemănătoare de recrutare a avut loc şi pentru un nou film cu Omul-păianjen. Pentru că, după primele trei pelicule, actorii principali Tobey Maguire şi Kirsten Dunst au spus adio personajelor lor, studiourile au decis s-o ia de la capăt, cu un supererou la liceu. Au căutat tineri „proaspeţi" pentru a-l juca pe supereroul în care se transformă Peter Parker, după ce este muşcat de un păianjen
radioactiv.

Alesul este Andrew Garfield, un britanic de 27 de ani. Necunoscut în 2009, el a reuşit să dea lovitură după lovitură. După un rol mic în „Doctor Parnassus" al lui Terry Gilliam, a jucat alături de nominalizatele la Oscar Carey Mulligan şi Keira Knightley în „Never Let Me Go", adaptare după romanul lui Kazuo Ishiguro, care a avut premiera recent. Şi tot luna aceasta a primit elogii pentru rolul din acelaşi film cu Rooney Mara, „Reţeaua socială", unde a avut al doilea rol ca importanţă, cel al co-fondatorului Facebook, Eduardo Saverin. 

Rooney Mara e Lisbeth Salander din seria „Millennium“
Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite