Anca Florea sau 3 în 1

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este Ana din "Îngerul necesar", Elvira din "După Ea" şi ziarista Gabriela Iancu din telenovela "Om sărac, om bogat". Trei personaje într-un singur om, trei filme diferite, o singură actriţă:

Este Ana din "Îngerul necesar", Elvira din "După Ea" şi ziarista Gabriela Iancu din telenovela "Om sărac, om bogat". Trei personaje într-un singur om, trei filme diferite, o singură actriţă: Anca Florea.

A lăsat un teatru foarte bun din provincie şi a venit la Bucureşti pentru un film. "N-a fost niciun fel de troc, nu am schimbat teatrul pe televiziune.

Întâmplarea a făcut să vin pentru filmarile la "Îngerul necesar" (primul meu lungmetraj, în regia Cristinei Ionescu) şi până la urmă am şi rămas. Apoi, au urmat alte proiecte, cum a fost şi cel de la PRO TV, "Om sărac, om bogat". Colaborarea cu Teatrul din Sibiu nu a mai fost posibilă pentru că practic locuiam deja în Bucureşti", îşi explică "mutarea".

Iarna nu-i ca vara şi nici Bucureştiul nu este capitala culturii europene chiar dacă este, totuşi, Capitala României, în viziunea actriţei de 32 de ani. "Îmi plac destul de puţine lucruri în Bucureşti. Unul dintre ele ar fi acela că păstrează oaze de pitoresc în care îi poţi regăsi istoria sau din care poţi plămădi poveşti. Iar câteva din lucrurile pe care le detest sunt aerul irespirabil şi mizeria".

O ardeleancă venită în Sud - s-a născut la Luduş - uită de poluare prin mişcare şi de atmosfera insalubră prin lectură: "Citesc, mă plimb cu bicicleta (deşi acest lucru se poate numi sport extrem în Capitală), mă uit la filme vechi şi noi, ascult muzică şi încerc să evadez cât mai des din Bucureşti. Şi pe cât posibil, cu tot cu bicicletă!

Ador mişcarea în aer liber, mersul pe munte, alpinismul - sporturi pe care le-am şi practicat ani buni de zile, dar pe care le-am abandonat treptat, cu regret, odată cu schimbarea ritmului de viaţă. Îmi place foarte mult şi să schiez, şi abia aştept să vină zăpada! La schi nu am de gând să renunţ!", spune cu entuziasm Anca Florea, în aşteptarea zăpezilor de altădată.

"Om obişnuit" în sute de feluri de a fi

Ana din "Îngerul necesar", în regia lui Gheorghe Preda, a solicitat-o mult, pentru că filmările erau lungi şi personajul bolnav. Ana, pianistă şi compozitoare, suferea de astm combinat cu o formă ciudată de alergie. "A trebuit să mă documentez şi să exersez simptomele bolii pentru a le reda cât mai real. Filmul are puţin text, deci nici Ana nu are multe de spus verbal.

"Vorbeşte" mai degrabă prin stările şi trăirile interioare. Toate acestea au însemnat o mare provocare, mai ales că rolul reprezenta primul meu contact cu cinematografia", îşi dezvăluie Anca alchimia interioară, laboratorul în care îşi pregăteşte intrarea în personaj. Asta nu înseamnă că în rolul Elvirei din "După Ea" i-a fost mai uşor. "De cele mai multe ori, a juca oameni obişnuiţi este mai dificil decât a face roluri de compoziţie. "Om obişnuit" poate însemna zeci şi sute de feluri "obişnuite" de a fi".

Teatrul, prima, dar nu şi ultima iubire

A jucat pe scena de la Tg. Mureş şi Sibiu, în "Othello" (regia Andry Zholdak), "Trei surori" (A.P. Cehov, regia Anca Bradu), "Pădurea" (A.N. Ostrovski, regia Alexandru Colpaci), "Azilul de noapte" ( Maxim Gorki, regia Kincses Elemer), "Omul care a văzut moartea" (Victor Eftimiu, regia Puiu Şerban). "Am să urc din nou pe scenă, foarte curând. Nu vreau să mă îndepărtez prea mult de teatru", spune Anca Florea.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite