VIDEO A treia revoluţie în modă. Fotomodelul universal: şi femeie şi bărbat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrej Pejic,  cel mai în vogă bărbat de  pe podium
Andrej Pejic, cel mai în vogă bărbat de pe podium

Androginii, transsexualii şi modelele plinuţe se numără astăzi printre preferaţii creatorilor de modă, ai revistelor şi ai marilor retaileri. După ce anii ’90 au fost dominaţi de supermodele, iar anii 2000 au adus în prim-plan siluetele filiforme, acest deceniu este caracterizat de diversitate. .

Într-o industrie obsedată de nou, mereu în schimbare, aşa cum este lumea modei, să fii altfel este o condiţie sine qua non. Poate tocmai acesta este motivul pentru care un model androgin, unul transsexual sau o femeie cu forme rubensiene reprezintă astăzi prima opţiune pentru industria modei. În urmă cu 20 de ani, această lume era dominată de grupul supermodelelor - Naomi Campbell, Cindy Crawford, Claudia Schiffer, Christy Turlington, Linda Evangelista şi Tatjana Patitz - care au deschis un nou drum pentru manechine, transformându-le din nişte femei frumoase în celebrităţi. Cota lor era incredibilă şi chiar şi astăzi a rămas celebru un citat al Lindei Evangelista care, declara că nu se dă jos din pat pentru mai puţin de 10.000 de dolari pe zi.

Diversitatea, o condiţie

Lansată încă din perioada în care supermodelele făceau legea pe podium, Kate Moss a preluat în scurt timp ştacheta, fiind cea care a lansat lookul androgin, omniprezent în anii 2000. Ceea ce s-a întâmplat în anii următori a născut controverse şi scandaluri, odată cu apariţia modelelor anorexice. Un deceniu mai târziu, moda a avut din nou nevoie de ceva diferit, însă de data aceasta nu s-a limitat la un singur tip de model. Diversitate este cuvântul care ar descrie cel mai bine ceea ce se întâmplă în moda actuală, printre vedetele catwalk-urilor şi ale publicaţiilor de profil numărându-se androginul perfect Andrej Pejic, transsexualul brazilian Lea T şi modelele plus size Tara Lyn şi Crystall Renn.

Andrej Pejic (19 ani), un australian de origine sârbă, este unul dintre cele mai în vogă modele. Înalt (1,88 metri), slab, cu puternice trăsături feminine, tânărul a devenit un „must have" în prezentările designerilor celebri. Dacă Marc Jacobs l-a vrut pe podium în prezentarea colecţiei sale pentru bărbaţi, Jean Paul Gaultier l-a ales să prezinte chiar rochia de mireasă a colecţiei lui pentru femei la Săptămâna Modei de la Paris, în ianuarie 2011.

Bărbaţi în haine de femei

„În ultimul deceniu, moda a pus accent pe un stereotip: masculul alfa şi femeia alfa. Acum, problema se pune alt­fel: îţi explorezi sexualitatea, ştergi graniţele. Andrej reflectă vremurile în care trăim, el reprezintă ceea ce întâlnim în lume", spune Harriet Quick, fashion director la „Vogue" Marea Britanie. Andrej Pejic a fost inclus atât în top 50 al celor mai bune modele masculine din lume, cât şi în FHM top 100 al celor mai sexy femei din lume. „Este o industrie foarte permisivă. Poţi fi tu însuţi. Numai să nu fii supraponderal", a glumit Pejic, care spune că îi place să prezinte atât haine pentru bărbaţi, cât şi pentru femei. „Moda feminină este totuşi mai strălucitoare", mărturiseşte el.

Click pe poză pentru a mări



Un alt model care iese din tipare este transsexualul brazilian Lea T (29 de ani). Pe numele său adevărat Leandro Cerezo, este fiul jucătorului de fotbal Toninho Cerezo şi a fost descoperit de Ricardo Tisci, directorul de creaţie al casei Givenchy. Lea T a pozat nud pentru ediţia franceză a revistei „Vogue", înainte de operaţia de schimbare de sex, pe care a făcut-o în martie 2011. Analistul de modă Alin Gălăţescu explică noile tendinţe prin faptul că moda este un domeniu în care „întotdeauna e nevoie de altceva, de oameni diferiţi". „În plus, în ultimele două sezoane designerii s-au jucat, în trend a fost o combinaţie de masculin şi feminin, ca atare, aceste haine sunt prezentate de personaje nu foarte feminine", explică Gălăţescu popularitatea modelelor androgine.

„Este cel mai mare curent din ultimii ani şi mi se pare foarte interesant, este vorba de explorare aici, de revelaţie", adaugă analistul. În ceea ce priveşte modelele plinuţe, Gălăţescu crede că se poate vorbi despre „o revoluţie". „Dacă în cazul androginilor asexualizezi, în cazul modelelor cu forme voluptuoase suprasexualizezi. De altfel, cele două curente se completează, vin «la pachet», în luni apropiate", mai spune Alin Gălăţescu. „În comunităţile minoritare, acest nou trend e foarte important, arată că ceea ce era considerat anormal până nu de mult, acum a ajuns mainstream", mai spune analistul.

"Dacă în cazul androginilor asexualizezi, în cazul modelelor cu forme voluptuoase suprasexualizezi. De altfel, cele două curente se completează, vin «la pachet».
Alin Gălăţescu analist de modă

"Femeile voluptuoase s-au întors în toată splendoarea lor. Exuberanţa unui corp cu forme rotunde este mai sexy.''
Franca Sozzani editor „Vogue" Italia

image

Androgin de succes

Un alt model androgin de succes în SUA este de origine română. Martin Cohn (foto, 21 de ani), fiul lui Vladimir Cohn, fost acţionar la Dinamo, s-a născut şi trăieşte la New York şi a apărut în mai multe pictoriale şi show-uri de modă. „Mereu mi se întâmplă ca lumea să mă confunde cu o femeie",
a declarat Martin Cohn.

Măsura XL, dorită

INFO

După aproape un deceniu în care femeia ideală din reviste şi de pe podium a fost redusă la renumita „măsură zero", industria modei s-a divizat, se pare, la cerinţa publicului. Ediţia italiană a revistei „Vogue", publicaţia care dă tonul tendinţelor în lumea modei pretutindeni, a ales trei modele cu forme bine conturate pentru coperta din iulie, intitulată „Frumuseţi adevărate".  Protagonistele pictorialului sunt femei cu măsuri cuprinse între 42 şi 48. În loc să-şi ascundă corpul în rochii largi, modelele Tara Lynn, Candice Huffine şi Robyn Lawley au pozat în lenjerie intimă. Iniţiativa revistei completează campania împotriva anorexiei lansată de editorul publicaţiei, Franca Sozzani.

„Femeile voluptuoase s-au întors în toată splendoarea lor. Exuberanţa unui corp cu forme rotunde este mai sexy", a spus Sozzani. „Un număr tot mai mare de cititori cer să vadă chiar şi în revistele de modă o lume reală, reprezentată de oameni care nu sunt obsedaţi să fie slabi, dar care îşi acceptă şi îşi respectă corpul aşa cum este", a mai spus Sozzani. De altfel, toate coperţile revistelor, dar şi show-urile de modă care au apelat la modelele şi femeile cu forme generoase au continuat o „luptă" mai veche împotriva anorexiei şi a efectelor devastatoare ale acestei boli.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite