VIDEO 100 de chipuri pentru Romeo şi Julieta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Celebrul cuplu este prezent din nou pe marile ecrane din acest weekend, în filmul „Gnomeo şi Julieta“, sub forma unor pitici de grădină animaţi. Personajele tragice create de William Shakespeare au apărut sub nenumărate forme: pitici de grădină, mafioţi, punkeri, foci, vampiri sau vârcolaci.

În „Gnomeo şi Julieta", două familii vecine de pitici de grădină se află în război, dar tinerele lor vlăstare, Gnomeo (voce James MacAvoy) şi Julieta (voce Emily Blunt) se îndrăgostesc şi doresc să-şi construiască o viaţă împreună, în ciuda complicaţiilor de care au parte, inclusiv curse cu maşini de tuns iarba şi păsări flamingo roz de plastic, care le pun beţe-n roate. Dacă povestea pare cunoscută, este clar de ce: filmul de animaţie este inspirat din piesa tragică a lui Shakespeare. Dar, pentru că publicul acestei pelicule este format în mare parte din copii, întâmplările şi finalul nu sunt nici pe departe la fel de pline de tristeţe şi suferinţă ca versiunea originală.

Esenţa iubirii

Printre actorii care le mai dau viaţă piticilor de grădină şi altor creaturi magice se numără Michael Caine, Hulk Hogan, Jason Statham, chiar şi Ozzy Osbourne. Romeo şi Julieta au devenit, în cele câteva secole de când au luat fiinţă, simboluri pentru iubirea adolescentină care, deşi nu depăşeşte toate obstacolele, măcar emoţionează o lume întreagă. Nu e de mirare astfel că nenumăraţi scenarişti şi regizori au căutat şi au găsit mereu noi chipuri pentru cei doi amorezi care sfârşesc tragic.

Citiţi şi:

Două ore de Shakespeare la Teatrul Naţional

Una dintre primele poveşti „Romeo şi Julieta" cu abordare diferită este musicalul „West Side Story" (1961). Povestea are loc în epoca contemporană, iar toate personajele fac parte din găşti de infractori de cartier, care dansează şi cântă la unison, din senin, la fel ca în orice alt musical. Doi tineri membri ai găştilor rivale din New York, Maria (minunata Natalie Wood) şi Tony (Richard Beymer) se îndrăgostesc, deşi ea face parte din gaşca Rechinilor Portoricani, în timp ce el este un White Jet.

La text vechi, imagini noi

Moda reinventării poveştii cu Romeo şi a sa Julietă a devenit puternică abia în anii '90. Regizorul australian Baz Luhrmann a lansat în 1996 pelicula „Romeo & Julieta", în care protagoniştii erau interpretaţi de Leonardo DiCaprio şi Claire Danes. Şi deşi dialogul nu devia de la textul clasic, vizual vorbind, reuşita lui Luhrmann a fost impresionantă. Decorurile ţineau de un oraş de la marginea oceanului, asemănător cu Miamiul, bărbaţii erau îmbrăcaţi cu cămăşi hawaiiene, înflorate, în loc de săbii, eroii se duelau în pistoale - deşi pe arma de foc stătea scris „Spadă" - iar decapotabilele au luat locul cailor. Contrastul dintre textul în engleza veche şi inovaţia evidentă a imaginilor a oferit filmului un loc în inimile fanilor, dar şi în istoria cinematografiei.

În „Romeo Must Die" („Să moară Romeo"), lansat în 2000, familiile Capulet şi Montague au fost înlocuite de familii mafiote de origine chineză şi una de afro-americani. Jet Li îl joacă pe Han Sing, un fost poliţist, care încearcă să-l găsească pe ucigaşul fratelui lui. În timpul investigaţiei, el se îndrăgosteşte de Trish O'Day (regretata cântăreaţă Aaliyah), al cărei tată mafiot se află într-o confruntare cu tatăl lui Han. O relaţie de ambele părţi ale unui război mafiot nu este deloc uşoară, însă Trish şi Han fac tot ce le stă în putinţă pentru a-şi depăşi problemele de familie şi a deveni un cuplu. Alt exemplu de film cu mafie şi iubire: „China Girl" (1987), regizat de Abel Ferrara, în care protagoniştii sunt italianul Tony şi chinezoaica Tye.



Tot felul de creaturi

Pe lângă versiunile mai mult sau mai puţin tradiţionale de poveste de dragoste imposibilă, industria cinematografică a încercat şi alte „măşti" pe sub care să-i ascundă pe faimoşii îndrăgostiţi. În „Gulliver's Travels", lansat în decembrie anul trecut, un prinţ (Jason Segel) şi o prinţesă (Emily Blunt) din Liliput, prinşi în jocul politic al părinţilor lor, încearcă să fie fericiţi împreună. De altfel versiunea originală a lui Jonathan Swift este o nouă interpretare a cuplului propus de Shakespeare. În franciza „Underworld", războiul se dă între vampiri şi vârcolaci, iar vampiriţa interpretată de Kate Beckinsale se luptă pentru a fi alături de lycan-ul (vârcolacul) jucat de Scott Speedman. Cei doi îndrăgostiţi au ajuns să fie întruchipaţi şi de foci în pelicula animată „Romeo & Juliet: Sealed with a Kiss".

image
Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite