Dupa trei zile si nopti de urgie, situatia incepe sa reintre in normal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Raportarile prefectilor din cadrul sedintei operative convocate, ieri dimineata, de catre Gabriel Oprea, ministrul delegat al Admnistratiei si Internelor, indicau o imbunatatire a situatiei din

Raportarile prefectilor din cadrul sedintei operative convocate, ieri dimineata, de catre Gabriel Oprea, ministrul delegat al Admnistratiei si Internelor, indicau o imbunatatire a situatiei din judetele grav afectate de viscol. Eforturile echipelor de deszapezire din noaptea de sambata spre duminica au fost usurate de domolirea viscolului, la fel si interventiile Electrica pentru reconectarea la reteaua de energie electrica a unui numar de 263 de localitati.
Cu exceptia judetului Vaslui, drumurile nationale - redate traficului rutier
S-au redeschis si porturile
Ministerul Transporturilor, prin secretarul de stat Panait, a informat ieri in timpul videoconferintei cu prefectii ca, incepand din 25 ianuarie, ora 10,00, se deschid traficului toate drumurile nationale din judetele Constanta, Braila si Vrancea. De asemenea, cu exceptia autovehiculelor cu masa mai mare de 3,5 tone, circulatia a fost permisa, incepand cu aceeasi ora, in judetele Tulcea, Neamt si Iasi. In judetul Galati se putea circula, cu exceptia DN 26, in Bacau doar doua drumuri nationale mai erau blocate, in judetul Botosani patru, ca si in judetul Iasi, dar prefectii anticipau deblocarea acestora in cursul zilei de ieri, pe fondul prognozei meteo favorabile. In judetul Neamt, secretarul de stat Sergiu Sechelariu a coordonat personal, inca de vineri, activitatile de deszapezire. La ora videoconferintei, in judetul Vaslui, cel mai afectat de viscol, se mentinea interdictia de circulatie pe toate drumurile judetene si nationale. Traficul aerian se desfasoara fara probleme, si au fost redeschise porturile, navigatia ramanand insa inchisa pe Canalul Dunare- Marea Neagra si pe Bara Sulina. Pana ieri, la ora 20,00, existau promisiuni de reluare in conditii normale a traficului feroviar.
Armata - la dispozitia prefectilor si comandamentelor de iarna
Armata se afla la dispozitia prefectilor, autoritatilor centrale si locale si a Comandamentului Central de iarna, a spus ieri, la videoconferinta, generalul Mihai Popescu, seful Marelui Stat Major, care a ordonat comandantilor de garnizoane sa actioneze la solicitarea acestora. La actiunile din noaptea de sambata spre duminica au intervenit 16 unitati militare, un numar de 362 de militari, 41 de mijloace tehnice, in 21 de puncte de lucru. Sprijinul armatei s-a dovedit de nepretuit in conditii deosebit de grele, in scopul degajarii unor drumuri si in restabilirea retelelor electrice si de telecomunicatii - au aratat prefectii din judetele cele mai afectate. La randul sau, generalul Popescu a rugat prefectii ca solicitarile adresate armatei sa aiba loc numai in cazuri exceptionale, in care problemele nu pot fi rezolvate in alt mod, indeosebi in ceea ce priveste cererile de interventie cu elicoptere.
Inca doi diplomati blocati in Vama Albita
Prefectul de Vaslui, Ioan Tibulca, a anuntat ieri la videoconferinta ca in Vama Albita au mai sosit inca doi diplomati, ambasadorul Croatiei si cel al Iordaniei. Acestia s-au alaturat ambasadorului Indoneziei, consulului Libiei si celor doi consilieri, plus un ofiter cu rang de diplomat de la Ambasada Frantei, blocati de vineri la punctul de frontiera. Prefectul a spus ca acestia nu vor putea parasi Vama Albita pana la deblocarea drumurilor.
Din cauza numarului mic de ambulante 4X4,
Bolnavi dependenti de dializa nu au putut ajunge la spital
Reprezentantul Ministerului Sanatatii a informat la videoconferinta despre dificultatile intampinate de ambulante in a face fata solicitarilor persoanelor din zonele afectate de viscol. El a aratat ca in acest moment nu exista decat un numar de 26 de ambulante 4X4 cu care s-a putut interveni cu sprijinul organelor locale si al MApN. Astfel, s-au inregistrat situatii deosebite, in care bolnavi cu afectiuni renale grave, dependenti de dializa, din judetele Iasi, Braila si Galati, nu au putut, ajunge la spital. Ministerul Sanatatii a recomandat spitalelor pana cand acestia vor putea beneficia de dializa. Medicii de pe ambulante au facut tot posibilul sa ajunga la solicitari, iar acolo unde nu s-a putut au dat indicatii medicale specifice prin telefon. De asemenea, se are in vedere suplimentarea mijloacelor auto, prin achizitionarea unui numar mai mare de ambulante cu integrala.
Cel mai mare consum zilnic de gaze din ultimii 5 ani
Ieri dimineata, un numar de circa 200 de localitati din nordul si nord-estul tarii continuau sa fie lipsite de curent electric. Liviu Iancu, secretar de stat in MEC, a informat ca numarul echipelor de interventie de la Electrica a crescut de la 63 la 124, un numar de aproximativ 2.000 de persoane actionand pentru reconectarea la retea a localitatilor afectate. Rezolvarea problemelor este insa conditionata de eliberarea cailor de acces la punctele de lucru, in unele cazuri zapada depasind patru metri inaltime. Presiunea gazelor naturale a inceput sa revina la normal ieri dimineata in judetele Iasi, Botosani, Suceava si Timis, sistemul functionand in conditii de siguranta. Liviu Iancu a aratat ca in ultimele zile s-a inregistrat consumul-record de gaze naturale din ultimii 5 ani, 75 de milioane de metri cubi/zi. El a precizat ca, in special in localitatile mari, consumul este exagerat fata de contractari si a recomandat utilizarea si a combustibililor alternativi, precum pacura sau combustibilul lichid usor.
Perdele de protectie impotriva zapezii
Un proiect de plantare a mai multor tipuri de vegetatie de-a lungul drumurilor nationale, in scopul crearii unei bariere naturale impotriva zapezii va fi analizat de Guvern, in urmatoarea sedinta, a anuntat premierul Adrian Nastase in cadrul sedintei Comandamentului Central de iarna de sambata. Proiectul pe termen lung ar putea fi aplicat inca din aceasta primavara si va fi introdus in principal in zonele in care se inregistreaza frecvent viscole si vant puternic. De asemenea, este analizata posibilitatea exproprierii unor suprafete de circa 10 metri din terenurile retrocedate situate de-a lungul drumurilor si care ingreuneaza operatiunile de interventie pentru deszapezire.
Dupa premier, si Grecea il "inteapa" pe Basescu
In Capitala, nu s-au inregistrat probleme deosebite, a raportat ieri in videoconferinta prefectul Bucurestiului, Ovidiu Grecea. Acesta nu a scapat ocazia de a preciza insa ca "se lucreaza in formula obisnuita, de altfel unica functionala, formata (doar) din prefect si primarii de sectoare".

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite