500 de ani de la trecerea la cele vesnice a Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfant

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ieri, la Palatul Patriarhiei, sub presedintia Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist, s-a desfasurat sesiunea solemna a Sfantului Sinod si a Adunarii Nationale Bisericesti ale Bisericii Ortodoxe

Ieri, la Palatul Patriarhiei, sub presedintia Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist, s-a desfasurat sesiunea solemna a Sfantului Sinod si a Adunarii Nationale Bisericesti ale Bisericii Ortodoxe Romane, consacrata comemorarii a 500 de ani de la trecerea la cele vesnice a Sfantului Voievod Stefan cel Mare (2 iulie 1504), organizata in cadrul "Anului omagial Stefan cel Mare si Sfant - 2004". In mesajul de deschidere, Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist a evidentiat temeiurile care au stat la baza hotararii din 20 iunie 1992 a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane de a trece in randul sfintilor pe Sfantul Voievod Stefan cel Mare: "Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, raspunzand asteptarilor si cererilor staruitoare ale credinciosilor din tara si de peste hotare, a hotarat ca Sfantul Voievod Stefan cel Mare sa nu ramana numai in randul stralucitilor viteji ai neamului si strategi ai lumii, ci si in ceata sfintilor, a eroilor credintei crestine. (...) Deschid aceasta sesiune cu speranta ca Sfantul Voievod Stefan cel Mare va ramane peste veacuri pentru noi toti un exemplu pilduitor al vietii noastre si al drumului pe care il urmam in aceasta lume. Impreuna cu celelalte popoare, sa incercam ca pe langa preocuparea pentru progres si prosperitate sa redescoperim valorile Evangheliei Mantuitorului nostru Iisus Hristos, urmand pilda eroilor si sfintilor neamului nostru..." Personalitatea Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfant a fost evocata si de dl. academician Virgil Candea. Acesta din urma a precizat: "Stefan cel Mare intruchipeaza idealul suveranului crestin prin gandirea, virtutile si actiunile lui. (...) Intr-o vreme in care Machiavelli, contemporanul mai tanar al lui Stefan, propunea in Principele o filozofie politica noua, recomandand conducatorului sa fie "vulpe si leu", siret si crud, calcator de juraminte si prefacut, potrivit intereselor statului, un suveran cu atitudinea riguros crestina in gandirea si actiunile sale, ca Stefan cel Mare, devenisera rar in Europa. (...) "
Tatuca Iliescu l-a preaslavit pe "parintele iubit" Stefan cel Mare
Rosii umplute cu vinete, fasole batuta, salata a la russe, de post, muraturi, ardei proaspeti umpluti cu ciuperci calite, pateuri, melci cu nuca si placinte cu spanac si mere, toate din belsug, au umplut, ieri, masa la care s-au praznuit 500 de ani de la moartea lui Stefan cel Mare si Sfant. Desi in post, s-a dat o dezlegare speciala si la peste, platourile cu file de salau si chiftelute ocupand loc de cinste pe masa. Bucatele au fost stropite cu un vin alb, care i-a lasat muti de placere pe cei ce l-au incercat. Masa a fost binecuvantata de Prea Fericitul Patriarh Teoctist si in jurul ei s-au aflat invitati de seama, printre care presedintele Ion Iliescu, ministrul Culturii si Cultelor, presedintele Camerei Deputatilor. Inainte de praznic, inaltii meseni au participat, in Rotonda Palatului Patriarhiei, la sedinta solemna a Adunarii Nationale Bisericesti si a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane consacrata comemorarii a 500 de ani de la moartea domnului moldovean. In discursul sau, presedintele Iliescu a reluat ofurile sale despre dreptate sociala si despre "tatucul" salvator. Stefan cel Mare a fost "cel mai vajnic aparator" al Moldovei, dar Ion Iliescu crede ca alte calitati l-au impus in memoria poporului. "Amintirea i-a ramas vie (...) prin stradania sa pentru buna randuiala din cuprinsul acestor hotare, intemeiata pe dreptate si pe grija pentru cei napastuiti si apasati de cei puternici si nedrepti. Multimea i-a simtit dragostea revarsata peste tara si cei multi si de aceea (...) a vazut in el suprema expresie a parintelui iubit", a spus presedintele.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite