Peste 30% din şoferi văd prost

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Afecţiunile ochilor reprezintă una dintre cauzele principale ale accidentelor rutiere, apreciază medicul primar oftalmolog Monica Pop, directorul Spitalului Clinic de Urgenţe Oftalmologice din

Afecţiunile ochilor reprezintă una dintre cauzele principale ale accidentelor rutiere, apreciază medicul primar oftalmolog Monica Pop, directorul Spitalului Clinic de Urgenţe Oftalmologice din Bucureşti.

Cel puţin o treime din posesorii de permis de conducere au probleme cu vederea, dar reuşesc totuşi să treacă nedepistaţi printre ceilalţi participanţi la trafic, citează medicul Monica Pop din statisticile medicale şi din experienţa proprie. Nici şcolile de şoferi nu cer examen medical. Înscrierea la cursuri este condiţionată doar de prezentarea unui act de identitate şi de taxe.

Cele mai frecvente afecţiuni oftalmologice greu depistabile sunt viciile de refracţie şi acomodare, glaucomul, cataracta, atrofia optică, retinopatiile, conjunctivita şi accidentele vasculare oculare. "Doar dioptriile mari şi strabismul pot da de gândit organelor de cercetare penală, pentru a solicita şi un examen oftalmologic", mai precizează Monica Pop. Dacă afecţiunile nu sunt vizibile, singurele teste obligatorii la institutele medico-legale, în cazul şoferilor în culpă, sunt cele de alcoolemie şi psihologice.

Specialista recunoaşte că şi printre oftalmologi mai sunt unii care-şi dau "pe nevăzute" acceptul. "Aplicarea unei parafe medicale fără un control prealabil, în dreptul examenului oftalmologic pentru fişa de permis auto, este sinonimă cu crima!", precizează directorul SPCUO.

Şcolile de şoferi nu cer fişa medicală la înscriere...

Cursurile pentru obţinerea permisului de conducere au devenit o afacere atât de profitabilă, încât înscrierea este o simplă formalitate. "Fişa medicală o puteţi completa şi în timpul şcolii, pentru că nu vă este necesară decât atunci când vă depuneţi dosarul la poliţie, în vederea examenului", a fost răspunsul cel mai des primit. Medicul Monica Pop spune că au fost cazuri în care "directori ai unor şcoli de şoferi au venit peste noi să ne bată, pentru că am refuzat să dăm aviz pentru cursanţii lor care aveau afecţiuni oftalmologice incompatibile cu şofatul". În cazul unui accident de circulaţie, efectuarea unui control oftalmologic la IML nu se face decât dacă există suspiciuni că s-ar fi produs din această cauză medicală. "Doar în 10% din cazuri ni s-a solicitat şi acest examen", a precizat medicul Vasile Astărăstoaie, director al IML Iaşi. Singurele controale obligatorii sunt cele de alcoolemie şi psihologice. Poliţiştii iau de bună doar fişa medicală care atestă lipsa problemelor de sănătate a posesorului de permis. În situaţia în care afecţiunea oftalmologică trece neobservată pentru organele de cercetare, şoferul îşi va păstra permisul în continuare. Potrivit Codului Rutier, dacă accidentul s-a produs din cauze medicale, medicul care a semnat fişa în dreptul afecţiunii "nedepistate" va răspunde penal.

Aplicarea unei parafe medicale fără un control prealabil, în dreptul examenului oftalmologic pentru fişa de permis auto, este sinonimă cu crima!
Monica Pop,
directorul Spitalului Clinic de Urgenţe Oftalmologice din Bucureşti

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite