Cum schimbăm medicul de familie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă suntem nemulţumiţi de serviciile medicului de familie, nu putem renunţa la serviciile acestuia mai devreme de şase luni de la data înscrierii pe listă Decizia a fost luată recent

Dacă suntem nemulţumiţi de serviciile medicului de familie, nu putem renunţa la serviciile acestuia mai devreme de şase luni de la data înscrierii pe listă

Decizia a fost luată recent de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, la iniţiativa Colegiului Medicilor din România (CMR). Dr Constantin Cârstea, vicepreşedintele CMR, speră ca această hotărâre să stopeze migraţia pacienţilor, fenomen care ia amploare pe zi ce trece.

Mulţi români s-au obişnuit să-şi schimbe frecvent medicul de familie. În timp ce unii sunt nemulţumiţi de perioada lungă de aşteptare în faţa cabinetului, alţii sunt enervaţi de faptul că medicul nu ascultă de recomandările lor atunci când vine vorba de prescrierea tratamentului.

În urma mai multor sesizări de acest gen primite de la medicii de familie din ţară, CMR a solicitat Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate mărirea perioadei în care un pacient îşi poate schimba medicul de familie de la trei luni la şase luni de la data înscrierii pe listele acestuia. "Unii pacienţi se cred mai doctori decât doctorii. Dacă sunt refuzaţi, îşi iau fişa medicală şi se mută la alt medic de familie. Nici nu apucă CNAS să îi ia în evidenţă…", ne-a declarat dr. Constantin Cârstea.

Medici suficienţi, dar prost distribuiţi

În România sunt peste 11.000 medici de familie. "Medicii sunt suficienţi, dar nu sunt bine distribuiţi. În plus, legislaţia în vigoare lasă loc de interpretare.

Mai nou, un medic titular de cabinet într-o localitate rurală îşi poate înfiinţa un punct de lucru secundar în mediul urban. Astfel, în aceste zone defavorizate se va accentua lipsa de medici", a conchis dr Constantin Cârstea.

Acesta a mai adăugat că medicii de familie trebuie stimulaţi financiar pentru a alege un contract în zona rurală.

Paşii schimbării medicului de familie

Procedura schimbării medicului de familie este simplă: asiguratul adresează o cerere doctorului pe lista căruia vrea să se înscrie, precizând numele de la care pleacă. După înregistrarea cererii, doctorul de familie primitor are obligaţia să anunţe în scris, în maxim 15 zile lucrătoare, doctorului de familie de la care a plecat asiguratul, precum şi Casa de Asigurări de Sănătate cu care se află în relaţii contractuale. Fişa medicală a pacientului va fi transmisă noului medic de familie al acestuia, iar o copie a acestei fişe va fi păstrată de cabinetul medical vechi, cel puţin un an de la plecarea acestuia.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite