Se schimbă licenţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce studenţii se bucură pentru că Ministerul Educaţiei le-a uşurat obţinerea diplomelor universitare, rectorii nu se grăbesc să pună în aplicare ordinul ministerial

În timp ce studenţii se bucură pentru că Ministerul Educaţiei le-a uşurat obţinerea diplomelor universitare, rectorii nu se grăbesc să pună în aplicare ordinul ministerial

Examenul de licenţă se va simplifica pentru studenţii care vor termina în anii următori. Senatele universităţilor vor hotărî dacă absolvenţii lor vor da fie numai probele scrise, fie vor susţine numai lucrarea de licenţă.

Ordinul dat de Ministerul Educaţiei le-a dat speranţe studenţilor că vor scăpa de examenele scrise, dar rectorii spun că, în acest an cel puţin, examenul de absolvire va rămâne la fel. Oficialii din minister spun că alegerea modului de absolvire a fost lăsată senatelor din universităţi pentru a favoriza autonomia. "Am hotărât să le dăm libertatea să aleagă dintre probe. Orice probă ar alege este bună dacă e făcută corect", spune Vasile Năstăsescu, director în Ministerul Educaţiei. El adaugă că ordinul a fost făcut în urma discuţiilor cu rectorii.

Rectorii nu se grăbesc cu schimbarea

Ioan Roşca, rectorul Academiei de Studii Economice (ASE) din Bucureşti, spune că la licenţă se vor susţine în continuare două probe. "Una de competenţă ştiinţifică şi alta de susţinere a lucrării de licenţă", ne-a detaliat Ioan Roşca. El a adăugat că, de anul viitor, economiştii vor susţine numai lucrarea de diplomă. Rectorul de la Universitatea "Ovidius" din Constanţa, Victor Ciupină, spune că, în principiu, examenul de absolvire va include o probă scrisă şi susţinerea lucrării. Nici la facultăţile tehnice nu se elimină probele scrise. "Am decis să mergem pe sistemul de anul trecut, cu examen scris şi susţinerea proiectului", spune Ion Vişa, rectorul Universităţii Tehnice din Braşov.

Ordinul 295/2007 arată că universităţile pot decide dacă studenţii susţin, la examenul de absolvire, lucrarea de licenţă şi examenul de evaluare a cunoştinţelor sau doar una dintre aceste probe, la alegerea senatului. Examenul de absolvire şi examenul de licenţă sau diploma constau, fiecare, din una sau două probe, stabilite de senatul universitar. Astfel, prima probă constă în evaluarea cunoştinţelor fundamentale şi de specialitate, iar proba a doua- în prezentarea şi susţinerea lucrării de absolvire, a lucrării de licenţă sau a proiectului de diplomă. Potrivit documentului, senatul instituţiei organizatoare va decide şi va înscrie, în funcţie de specific, în metodologia proprie de organizare şi desfăşurare a examenelor de finalizare a studiilor, modul de susţinere (scris, oral, probă practică) pentru fiecare din cele două probe ale examenului.

Studenţii mizează mai degrabă pe susţinerea lucrării

Ştefan Marin,
Cibernetică, anul II

"E irelevant examenul scris. Cunoştinţele acumulate sunt mult mai multe, iar nota de la examenul scris nu le reflectă în totalitate. Eu vreau să mă specializez pe baze de date, aşa că îmi voi face lucrarea pe tema asta."

Mădălina Neculcea,
Finanţe-Bănci, anul IV

"Eu zic că era bine cum era până acum. Dar dacă se va hotărî numai susţinerea lucrării de licenţă, aceasta ar trebui să fie mult mai amplă ca până acum, să cuprindă toate cunoştinţele de peste anii de studiu."

Marius Calfă,
Management, anul IV

"Dacă ar fi să aleg dintre examenul scris şi lucrarea de licenţă, aş da-o numai pe ultima. Aşa te axezi numai pe anumite cunoştinţe. Din câte ştiu eu, înainte de 1989 se susţinea numai lucrarea de diplomă, adică examenul de stat."

Flori Prunaru,
Economie, anul II

"M-ar avantaja să fac numai lucrarea de licenţă pentru că o fac numai în domeniul în care vreau să profesez după ce termin facultatea. În acest fel aş avea mai mult timp pentru consultarea unei bibliografii mai extinse."

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite