Este vremea tratamentelor balneo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bunicii se duceau la băi să se trateze de bolile bătrâneţii. În prezent, le spunem centre balneoclimaterice, iar opţiunile de tratament sunt mult mai variate. Află care sunt beneficiile balneoterapiei şi de ce este indicată aceasta la orice vârstă.

Călimăneşti, Băile Felix, Geoagiu Băi, Sovata…Toate aceste staţiuni au în comun izvoare cu apă minerală, recunoscute pentru efectele lor benefice, în special în bolile reumatice.

În tratamentele balneare, sunt folosite cu scop terapeutic mineralele din izvoarele naturale (sulf, magneziu, calciu), precum şi proprietăţile apei (temperatură, curenţi, presiune etc.) sau cele ale nămoalelor. Pe lângă băile în apă termală, în ultimii ani s-au adăugat şi tratamente SPA (de întreţinere corporală), cum ar fi sauna, băile cu lumină sau diferite tipuri de împachetări (cu parafină sau cu alge).

Beneficiile tratamentelor balneare sunt nelimitate: o cură de o săptămână previne şi tratează reumatismul, afecţiunile pielii sau bolile de nutriţie. Balneoterapia are şi contraindicaţii pentru bolnavii de cancer şi pentru persoanele cu tulburări psihice grave.

Cum acţionează băile termale

S-a demonstrat că băile termale îm­bu­nătăţesc circulaţia sângelui, ceea ce înseamnă că şi ţesuturile se oxigenează mai bine, iar toxinele sunt eliminate mai rapid din organism. De asemenea, băile calde stimulează metabolismul şi, implicit, secreţiile ficatului şi ale tractului intestinal, ceea ce ajută digestia.

Tratamentele anuale de lungă durată (de trei-patru săptămâni) au ca efect reglarea funcţiilor glandelor endocrine şi a sistemului nervos vegetativ, responsabil de reacţiile organismului în situaţiile stresante sau periculoase. Pe de altă parte, în timpul băilor în izvoare îmbogăţite cu elemente chimice (dioxid de carbon, sulf, calciu, magneziusau litiu), sistemul imunitar este stimulat, iar producţia de endorfine (hormoni care dau o stare de bine) creşte.

Starea de bine obţinută în urma băilor calde în ape minerale se datorează şi ionilor negativi din compoziţia lor. Dar aceste beneficii nu sunt şi singurele. Izvoarele care conţin sulf au efect benefic în bolile de piele, cum ar fi psoriazisul, dermatita şi infecţiile cu ciuperci. Unele izvoare minerale mai sunt folosite în vindecarea leziunilor pielii. În plus, cura cu nămol stimulează neuroreceptorii periferici, vasodilataţia şi, implicit, mecanismele de reacţie ale organismului la stimulii exteriori.

Etapele unei cure balneare

Specialiştii în balneoterapie din Polonia au identificat trei etape de vindecare în cazul celor care merg la băi în scopul tratării unor afecţiuni existente. În tratamentul afecţiunilor cronice, sunt necesare anual între trei şi patru săptămâni de băi.

1Organismul are nevoie de trei-şapte zile de adaptare pentru a răspunde la tratament.

2După două săptămâni de băi, este posibil ca pacientul să aibă dureri puternice de cap, insomnii sau tahicardie; comune sunt şi febra şi o stare accentuată de oboseală (această etapă este denumită perioada de criză).

3Spre finalul curei, starea de sănătate a pacientului se îmbunătăţeşte vizibil, iar simptomele dispar. S-a observat că efectele curei balneare, indiferent dacă s-a folosit nămol sau apă minerală  termală, pot ţine şi 10-12 luni.

Indicaţii terapeutice

image

-Afecţiuni reumatismale inflamatorii, cum sunt poliartrita reumatoidă sau spondiloza(băi cu apă sulfuroasă sau cure de nămol).
-Traumatisme (băi în ape clorurate-sodice).
-Afecţiuni cardiovasculare (sunt eficiente în special băile în ape îmbogăţite cu dioxid de carbon, la o temperatură de 30-40 de grade Celsius).
-Afecţiuni ale pielii (băi cu sulf).
-Afecţiuni ginecologice (băi în ape minerale clorurate).
-Afecţiuni ale sistemului nervos (sunt utile băile de soare şi cele în ape sulfuroase).
-Afecţiuni digestive şi boli interne (băi în ape cu magneziu).

Contraindicaţii

-Afecţiuni acute febrile şi afecţiuni cronice, în perioadele de exacerbare.
-Boli venerice, în perioada de contagiozitate (sifilis, gonoree).
-Boli contagioase (streptococ hemolitic, HIV-SIDA).
-Sarcină peste trei luni sau orice sarcină cu probleme.
-Sindrom hemoragic.
-Boli parazitare.
-Tuberculoză.
-Afecţiuni dermatologice posibil contagioase.
-Diabet, boli de inimă sau de rinichi.
-Dependenţă de alcool şi afecţiuni psihice.
-Cancer, indiferent de stadiu.

Specialistul nostru

Dr.  Mihaela Roman, medic rezident recuperare, medicină fizică şi balneologie

Curele balneare sunt recomandate atât în tratament, cât şi în prevenire, în special după perioade îndelungate de suprasolicitare, în cazul persoanelor cu surmenaj fizic şi intelectual. Putem merge în staţiuni balneoclimaterice chiar dacă nu avem niciun fel de probleme de sănătate, doar pentru refacerea necesară după un an obişnuit de muncă, pentru „reîncărcarea bateriilor”.

Indicaţiile curelor sunt multiple, iar dintre ele amintim: rahitismul, osteoporoza, bolile degenerative articulare, sechelele posttraumatice, ginecopatiile inflamatorii cronice, bolile cronice cardiovasculare, renale, digestive şi endocrinologice, dar şi depresiile sau neurasteniile asociate perioadelor de convalescenţă. Indicaţia de cură balneară o poate face medicul de familie sau medicul specialist. În multe dintre staţiunile balneare, pacienţii pot beneficia de consult din partea medicului specialist în recuperare, medicină fizică şi balneologie.

Recomandare

Magnetoterapia şi electroterapia se pot face numai la indicaţia medicului.

Unde mergi la băi?

Staţiunea Vatra Dornei, unde se găsesc ape minerale clorurate-sodice şi carbogazoase, este cunoscută pentru tratamentele bolilor de inimă. În această staţiune se tratează însă şi pacienţii cu afecţiuni ginecologice sau digestive. Procedurile folosite sunt băile cu ape minerale, împachetările cu parafină şi gimnastica recuperatorie, pentru cei care au probleme cu spatele sau  au suferit un accident.

Astmul şi afecţiunile ORL se pot trata la Băile Govora, o staţiune cunoscută pentru izvoarele de ape clorurate-sodice, iodurate, bromurate, sulfuroase şi slab bicarbonate şi pentru nămolul mineral. Procedurile folosite sunt: băile calde cu ape minerale ori cu esenţă de brad şi împachetările cu nămol cald.

La Sovata, apele clorurate-sodice sunt recunoscute pentru beneficiile lor în tratarea afecţiunilor ginecologice. Băile calde şi aplicaţiile cu nămol cald se mai folosesc pentru afecţiunile reumatice degenerative, inflamatorii şi articulare, dar şi pentru leziunile posttraumatice.

Pentru tratarea reumatismului sunt recomandate Băile Herculane, unde se găsesc ape minerale clorurate-sodice, bicarbonate şi uşor sulfuroase. Şi în această staţiune se mai pot trata afecţiunile ginecologice sau cele ale sistemului nervos periferic. La Herculane se mai pot face acupunctură şi electroterapie.

Sângeorz Băi şi Băile Olăneşti sunt indicate mai ales pentru tratarea bolilor digestive. Factorii de cură sunt apele minerale carbogazoase, bicarbonate, clorurate, sodice, magneziene, slab bromurate şi iodate. Pe lângă afecţiunile tubului digestiv, aici se mai tratează bolile hepatobiliare şi cele de nutriţie sau de metabolism (diabet, obezitate).

Afecţiunile sistemului nervos (nevrozele) pot fi tratate în staţiunea Sinaia. Curele în această localitate sunt benefice datorită bioclimatului şi aerului lipsit de pulberi şi de alergeni, bogat în radiaţii ultraviolete. În această staţiune se mai pot trata şi bolile endocrinologice, dar şi cele reumatismale.

image



O săptămână de refacere la băi

Persoanele care au diferite afecţiuni ce se pot trata prin cure scurte de balneoterapie se pot înscrie în programul „O săptămână de refacere în staţiunile balneare”, iniţiat anual de Organizaţia Patronală a Turismului Balnear Român (OPTBR).

În acest an, programul cu preţ redus a început la sfârşitul lunii ianuarie şi va ţine până pe 30 mai. Preţul unui bilet, în care este inclusă şi cazarea, nu doar tratamentul, variază între 200 şi 330 de lei, în funcţie de hotel, iar înscrierile se pot face (în limita locurilor disponibile) la agenţiile de turism care au oferte în staţiunile balneoclimaterice, direct la OPTBR (tel: 021. 322.01.88) sau la hotelurile din staţiuni.

Tratamentele SPA, opţionale

În afara băilor tradiţionale şi a procedurilor de fizioterapie (gimnastică medicală, masaj, electroterapie sau

image

magnetoterapie), în staţiunile balneoclimaterice se pot face şi o serie de proceduri de tip SPA:

-împachetări cu parafină (detoxifiază ţesuturile şi stimulează eliminarea apei)
-saună (întăreşte sistemul imunitar şi relaxează fizic şi psihic)
-împachetări cu alge (elimină celulita şi hidratează pielea).

Specialistul nostru

Dr. Delia Cinteză, medic primar de recuperare medicală Institutul Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie

Biletul de trimitere într-o staţiune balneară ar trebui parafat de medicul de recuperare medicală, medicină fizică şi balneoterapie. Ar fi recomandat ca acest bilet sa conţină: tipul de cură balneară indicat, diagnosticul complet al bolii pentru care pacientul este îndrumat spre cura balneară, inclusiv forma de evoluţie, stadiul bolii şi tratamentul urmat.

Pe bilet ar mai trebui menţionat diag­nosticul bolilor asociate celei pentru care se face trimiterea, forma şi stadiul lor evolutiv, dacă sunt controlate cu medicamente şi dacă au potenţial de decompensare. Medicul care face trimiterea ar trebui să indice şi staţiunea cea mai adecvată pentru fiecare caz în parte, durata curei şi a perioadei din an în care este benefică.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite