Noi tratamente pentru alergii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 30% din populaţie este alergică. Fără tratament, afecțiunea poate evolua în astm. Persoanele cu predispoziţie la alergii pot preveni apariţia afecţiunii cu ajutorul imunoterapiei, care modifică reacţia organismului la alergeni.

O cale de a preveni dezvoltarea bolilor alergice la persoanele cu predispoziţie este imunoterapia alergen-specifică. Acesta este singurul tratament care se adresează cauzei alergiilor, modificând răspunsul sistemului imunitar la întâlnirea cu alergenul. Restul tratamentelor doar ameliorează simptomele.

„Imunoterapia se poate face injectabil subcutanat, mai nou fiind disponibilă şi cu aplicaţie sublinguală. Forme de administrare aflate în curs de dezvoltare oferă, în viitorul apropiat, posibilitatea de administrare a imunoterapiei sub formă de tablete sau de spray nazal, în combinaţie cu probiotice”, subliniază Camelia Berghea, medic specialist alergologie la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Alexandru Obregia” din Capitală.

Terapii actuale

Pilulele, picăturile de ochi sau de nas, sprayul nazal sau cremele topice sunt toate variante de medicamente pentru alergii. „Paleta de substanţe medicamentoase care pot fi utilizate în tratamentul bolilor alergice este extinsă. Schemele de tratament pot cuprinde una sau mai multe clase de substanţe, în funcţie de particularităţile de evoluţie ale fiecărui caz în parte”, spune doctorul Camelia Berghea.

Principalul tip de medicamente folosite în tratamentul alergiilor sunt antihistaminicele (Claritine, Zyrtec sau Benadryl).  „Antihistaminicele blochează efectul histaminei, principalul mediator eliberat atunci când organismul vine în contact cu un alergen la care este sensibilizat. Generaţiile noi de antihistaminice, nesedative sau mai puţin sedative, sunt eficiente şi au un profil de siguranţă mai bun”, explică alergologul Camelia Berghea.

Medicamente împotriva inflamaţiilor

Corticosteroizii sunt folosiţi în tratamentul pe termen lung al inflamaţiei de tip alergic, prezentă în boli precum astm, alergii tegumentare sau rinită alergică.

„Cel mai frecvent sunt prescrişi corticosteroizii cu administrare topică (spray sau pulbere pentru inhalare în astm, spray pentru rinita alergică, creme, unguente sau loţiuni în tratamentul afecţiunilor cutanate)”, mai spune medicul alergolog. În forme grave ale alergiilor, medicul poate recomanda cure de tratament cu corticosteroizi pe perioade lungi de timp.

Soluţii pentru uşurarea respiraţiei

Pentru ameliorarea rapidă a simptomelor rinitei sau conjunctivitei sunt indicate decongestionantele, care ajută la uşurarea respiraţiei. Ele se găsesc sub formă de tablete sau de spray nazal. Specialiştii nu recomandă totuşi folosirea acestora pe termen lung, deoarece pot crea dependenţă.

Substanţele  bronhodilatatoare sunt şi ele necesare pentru combaterea respiraţiei dificile, specifică astmului alergic. Medicii prescriu aceste substanţe şi în controlul pe termen lung al simptomelor de astm, în asociere cu corticosteroizi inhalatori. Când celelalte tipuri de tratament nu dau rezultate, medicii pot recomanda tipuri mai noi de tratament, precum anticorpii monoclonali anti-IgE, care reduc riscul de apariţie a crizelor.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite