Cine se teme de vaccinare?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei milioane de oameni mor anual în urma unei afecţiuni care poate fi prevenită prin vaccinare.Gripa omoară anual aproape 500.000 de persoane, iar infecţiile pneumococice, cel puţin un milion de copii, avertizează experţii cu ocazia Săptămânii Europene a Vaccinării.

În România, numărul copiilor vaccinaţi în cadrul programului obligatoriu este în scădere, au atras atenţia ieri autorităţile sanitare. „În urmă cu cinci-şase ani erau vaccinaţi 95 la sută din copii, iar acum doar 90 la sută“, a subliniat medicul Adriana Pistol, reprezentantul Institutului de Sănătate Publică, în cadrul conferinţei prin care s-a marcat în România Săptămâna Europeană de Vaccinare.

Medicii români pun scăderea numărului copiilor vaccinaţi pe seama fricii părinţilor de posibilele efecte adverse ale vaccinării.

Românii nu au încredere în vaccinuri

Un studiu realizat la nivel naţional în luna martie arată că un român din trei are puţină încredere în vaccinare. Specialiştii susţin însă că frica de vaccinare nu este justificată, atâta timp cât efectele adverse sunt foarte rare.

„Boli precum poliomielita sau difteria pot ucide, în timp ce vaccinurile nu, iar beneficiile lor sunt nemăsurate. Datorită dezvoltării vaccinurilor putem vorbi la trecut în Europa despre poliomelită.

Apreciez că în 20 de ani nu va mai exista nici cancer cervical“, a subliniat Claire-Anne Siegrist, profesor de vaccinologie la Universitatea din Geneva, Elveţia, în cadrul seminarului european organizat de către Fundaţia Merieux cu ocazia Săptămânii Europene de Vaccinare. 

Scleroza multiplă, fals efect advers

Scleroza multiplă, autismul şi moartea subită a sugarului sunt doar câteva dintre efectele adverse ale vaccinurilor, vehiculate în rândul părinţilor.

Vaccinul împotriva hepatitei B a fost învinuit a cauza scleroză multiplă după ce, în Franţa, 200 de persoane au dezvoltat această afecţiune în urma administrării vaccinului.

Ipoteza a fost infirmată ulterior, în cadrul a numeroase studii. Această situaţie a fost întâlnită şi în cazul vaccinului împotriva rujeolei, rubeolei şi oreionului, care a fost pus în legătură cu apariţia autismului la copii. „Sunt de aşteptat să apară efecte adverse: febră, simptome la nivelul tegumentului (înroşire, mâncărime), chiar simptome care să mimeze afecţiunea pentru care s-a administrat vaccinul.

Dar aceste reacţii sunt rare şi cunoscute, drept urmare şi uşor controlabile“, a declarat Katharina Hartmann, specialist în farmacologie în cadrul Institutului de Ştiinţe Farmaceutice din Zürich, Elveţia.

Cu până la 90 la sută mai puţine cazuri.

În urma apariţiei vaccinurilor, numeroase afecţiuni care omorau anual mii de persoane au reuşit să fie controlate sau eradicate (cum este cazul variolei, declarată eradicată în anul 1979). 

Luând în considerare toate afecţiunile care pot fi prevenite prin vaccinare, s-a înregistrat o scădere de aproape 90 la sută a cazurilor de îmbolnăviri în urma introducerii la nivel mondial a programelor de vaccinare.

Condiţii

În România, părinţii sunt obligaţi să-şi vaccineze copiii, costurile vaccinurilor fiind acoperite de stat. Singurul vaccin gratuit opţional este cel împotriva infecţiei cu virusul papiloma uman (HPV), administrat prima dată fetiţelor de clasa a patra în toamna anului trecut.

Din cauza lipsei informaţiilor, cei mai mulţi părinţi au refuzat vaccinarea. Autorităţile au anunţat ieri începerea din toamnă a unei campanii ample de informare cu privire la avantajele vaccinului HPV.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite