In tarile din Europa, a zecea parte din bugetul Sanatatii se fura

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cheltuielile pentru Sanatate in tarile din Europa sunt de aproximativ 1.000 de miliarde de euro. Mai mult de zece la suta din acesti bani reprezinta spagi primite de medici, fraude care se produc la

Cheltuielile pentru Sanatate in tarile din Europa sunt de aproximativ 1.000 de miliarde de euro. Mai mult de zece la suta din acesti bani reprezinta spagi primite de medici, fraude care se produc la achizitionarea de medicamente sau in domeniul protezarii. Din anul 2004, la Bruxelles functioneaza Biroul de Urmarire a Fraudelor si Coruptiei din Sanatate. Valentin Radu, seful Corpului de Control si Audit al Ministerului Sanatatii, face parte dintr-unul din grupurile de lucru ale acestui Birou si ne explica ce s-a discutat la conferinta care a avut loc zilele acestea la Bratislava.
- In Europa, tot cu plicul se merge la doctor?
- Si in strainatate sistemul medical este "tras pe sfoara" de medici, pacienti, manageri sau corporatii. Platile informale, la nivel de UE, reprezinta 10 la suta din bugetul Sanatatii, iar Romania nu face exceptie. Diferenta este ca in Romania exista medici care pretind acesti bani. Daca nu ii dai banul, te lasa sa mori. In celelalte tari, nu prea vezi asa ceva. In primul rand pentru ca ei au un sistem juridic foarte bine pregatit, iar amenzile sunt foarte mari. Nu exista in aceste tari cazuri, cum se intampla la noi, sa mearga pacientul cu piciorul stang fracturat, iar medicul sa i-l puna in ghips pe cel drept. Deontologia chiar functioneaza in unele tari europene.
- Credeti ca Biroul de Urmarire a Fraudelor va stopa fenomenul?
- De stopat, nu; de mentinut la niste cote normale se poate. In Anglia, de pilda, suma platilor informale a scazut. Este acelasi lucru ca si in cazul coruptiei. Nicaieri in lume, coruptia nu poate fi eradicata. Americanii compara coruptia cu uleiul de motor, care face masina sa mearga, daca nu depaseste nivelul critic.
- Nu am vazut medici care sa raspunda in justitie.
- Biroul de la Bruxelles a adoptat un pachet de legi prin care se urmareste aplicarea acelorasi sanctiuni in toate tarile. Intr-adevar, in Romania nu am vazut nici un medic care sa raspunda in fata instantei. Se urmareste ca pedepsele si amenzile pecuniare sa fie aduse la acelasi nivel in toata Europa. Trebuie, de asemenea urmariti si producatorii de medicamente si maniera in care acestia isi desfasoara activitatea. Colegiul Medicilor este institutia de control care ar trebui sa supravegheze actul medical si sa amendeze malpraxisul. Numarul institutiilor de control trebuie marit. Daca nimeni nu se simte controlat, este urmat exemplul negativ al acelor medici care fac avere in mod ilegal si nu sunt trasi la raspundere.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite