Un tânăr de 15 ani a primit un ficat nou

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La o simplă investigaţie, medicii i-au găsit lui Bogdan, un tânăr care suferea de nanism hipofizar, boala care afectează creşterea normală a copiilor, noduli hepatici cancerigeni în ficat.

La o simplă investigaţie, medicii i-au găsit lui Bogdan, un tânăr care suferea de nanism hipofizar, boala care afectează creşterea normală a copiilor, noduli hepatici cancerigeni în ficat.
Aceste tumori apăruseră ca urmare a tratamentului pe care îl făcea cu hormoni de creştere. "Este bine cunoscut faptul că acest tip de tratament provoacă complicaţii. Tânărul de 15 ani avea ficatul plin de tumori canceroase când a venit la noi", ne-a declarat prof. dr. Irinel Popescu, şeful Clinicii de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic Fundeni, care a mai adăugat că "nodulii erau în continuă creştere şi băiatul avea nevoie de urgenţă de transplant hepatic". Mama copilului s-a oferit să-i doneze o parte din ficatul ei, numai că pentru o operaţie în Austria li se cereau 120.000 de euro pentru un transplant de la persoană vie şi 60.000 de euro de la un donator mort. Copilul a avut noroc că a ajuns la Spitalul Fundeni din Bucureşti, unde echipa prof. dr. Irinel Popescu i-a transplantat un sfert din ficatul mamei. Problemele nu s-au oprit aici, pentru că noul ţesut nu era suficient pentru ca Bogdan să ducă o viaţă normală. Copilul a avut complicaţii postoperatorii şi a suferit mai multe intervenţii. "Evoluţia pacientului este relativ complicată. Deocamdată este bine, dar va rămâne sub observaţie", ne-a detaliat prof. dr. Irinel Popescu.

Lipsa de donatori
De la primul transplant hepatic până în prezent, medicina românească a înregistrat un număr de aproximativ 70 de cazuri, toate reuşite. Printre cei care au primit un ficat nou se numără o soţie de preot, un judecător, un procuror, dar şi copii, printre care şi o fetiţă de numai 6 ani, care acum se simte foarte bine şi este poate chiar mai vioaie decât alţi copii de vârsta ei. Pe lângă transplanturile hepatice, România se mai poate lăuda cu peste 600 de transplanturi renale reuşite. Primul transplant de cord din ţara noastră a fost făcut în anul 1999. De la primul transplant de ficat în anul 2000, de-abia acum a început finanţarea pre-transplantului, procedură prin care se cheltuiesc foarte mulţi bani. Cu toate acestea, activitatea de transplant din România se confruntă cu o criză de donatori, deoarece familiile sunt reticente când se pune problema ca medicii să recolteze organe de la rudele lor decedate.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite