5 trucuri să stai departe de medic în vacanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Soarele străluceşte, şcoala s-a terminat şi concediul pe care l-ai aşteptat tot anul a sosit în sfârşit. Fie că mergi la mare sau la munte, fie că mergi peste hotare, ia-ţi câteva măsuri pentru ca tu şi familia ta să fiţi în siguranţă.

1Fă-ţi o trusă medicală

Dacă urmezi un tratament prescris de medic, trusa trebuie să includă în primul rând medicamentele respective. Toate pastilele trebuie păstrate în cutiile lor originale, împreună cu prospectul, şi ţinând cont de indicaţiile de administrare.

În plus, este bine să ai la tine: cremă cu factor de protecţie solară, unguent pentru înţepăturile de insecte, pastile antidiareice, medicamente împotriva durerii şi febrei (aspirină, ibuprofen), anihistaminice şi decongestionante nazale, tablete împotriva acidităţii gastrice, medicamente pentru răul de mişcare, pansament, plasturi şi un dezinfectant.

2Alege cu atenţie ceea ce mănânci

Mediul cald şi condiţiile neadecvate de păstrare a alimentelor favorizează contaminarea acestora cu bacterii sau cu virusuri. Astfel, dacă nu vei avea grijă ce mănânci, o toxiinfecţie alimentară îţi poate strica întregul sejur.

Trebuie să fii atent mai ales atunci când vine vorba de carne roşie sau de pasăre, ouă, maioneză sau mezeluri. De aceea, evită să iei masa în locuri cu o igienă îndoielnică, unde alimentele sunt păstrate la temperatura camerei. Un truc pentru a-ţi da seama dacă într-un local sunt respectate regulile de igienă este să observi cât de curate sunt toaletele.

3Nu exagera cu expunerea la soare

image

Nu doar atunci când mergi la mare sau la piscină, ci şi la munte, dacă vei sta prea mult la soare, pot apărea arsurile solare sau insolaţia. Ia-ţi, aşadar, măsurile necesare pentru a evita aceste neplăceri, folosind creme cu factor de protecţie solară.

De asemenea, mai ales la orele prânzului acoperă-ţi capul cu o pălărie sau cu o şapcă şi poartă haine din ţesături naturale, de culoare deschisă. Deshidratarea poate apărea şi ea dacă exagerezi cu expunerea la soare. De aceea, este indicat să bei multă apă şi să eviţi consumul de alcool, care accelerează pierderea de lichide. Nu uita că orele recomandate de plajă sunt între 8 şi 10 dimineaţa şi apoi, după-amiaza, între 16 şi 19.

4Ia-ţi precauţii la scăldat

image

Fie că petreceţi vacanţa la mare sau că alegeţi un bazin de înot al unui hotel, principalul lucru pe care trebuie să-l ai în vedere atunci când mergi la scăldat este să supraveghezi foarte bine copiii. Aceştia trebuie să înoate doar în prezenţa ta şi să aibă un colac sau o vestă gonflabilă de înot.

De asemenea, mai ales atunci când mergi la piscină există riscul de a contracta o micoză a pielii sau o infecţie a ochilor ori a urechilor. Pentru a evita acest lucru, alege un bazin unde sunt respectate regulile de igienă, foloseşte papucii de plajă şi aşază un prosop pe şezlong înainte de a sta pe el. Când intri în apă este bine să foloseşti şi casca de cauciuc, ochelarii de piscină şi dopurile de urechi. Nu uita să faci duş înainte şi după baie!

5Nu uita de asigurarea medicală

Atunci când pleci în străinătate este bine să-ţi faci o asigurare medicală de călătorie. Cu o astfel de poliţă beneficiezi de servicii medicale gratuite în cazul în care te îmbolnăveşti sau ai un accident. Astfel, în funcţie de eventualele probleme de sănătate apărute, ţi se asigură spitalizare, tratament ambulatoriu şi transport cu salvarea.

image

Specialistul nostru
Dr. Radu Leon George


medic de familie,
competenţă în fiziokinetoterapi
e

Pentru a avea o vacanţă cât mai liniştită trebuie să ne organizăm. În primul rând, ar trebui să avem o trusă medicală care să conţină câteva medicamente „de bază”: antiinflamator (Aulin, Arcoxia) pentru cefalee, dureri articulare, traumatisme sau chiar insolaţie, Furazolidon, Saprosan, Imodium pentru diaree, Fenistil gel pentru urticarie sau înţepături de insecte, Xyzal pentru alergii, Travocort pentru iritaţiile din zona inghinală, care în sezonul estival pot fi foarte neplăcute.

De asemenea, cei care urmează un tratament de durată trebuie să nu îşi uite medicaţia şi indicaţiile specifice bolii. Este de dorit să se evite excesele de orice natură, să se respecte orele de stat la soare şi recomandările în ceea ce priveşte hidratarea.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite