5 sfaturi ca să scapi de trac la examene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
5 sfaturi ca să scapi de trac la examene
5 sfaturi ca să scapi de trac la examene

Palmele umede, inima care bate puternic şi senzaţia că ai uitat tot ce ai învăţat pentru examen sunt semne clare că emoţiile te copleşesc atunci când, de fapt, ai nevoie de luciditate. De aceea, este esenţial să reuşeşti să le stăpâneşti.

Emoţiile resimţite înainte de examene sunt generate de stresul care determină sistemul nervos central să elibereze adrenalină şi cortizol. Aceşti hormoni programează corpul să se menţină în alertă.

Iniţial, aveau rolul de a pregăti corpul pentru luptă sau pentru fugă. Dar organismul nu face diferenţa între stresul necesar supravieţuirii şi cel produs de emoţii.

Din acest motiv, o mare parte din cantitatea de sânge pentru organele interne şi creier este direcţionată sub influenţa acestor hormoni către muşchii braţelor şi ai picioarelor, necesari luptei şi alergării. De aici, senzaţia de nelinişte la nivelul membrelor. Şi la nivelul creierului apar schimbări cauzate de emoţiile puternice.

Sângele din zona frontală, care asigură logica şi raţiunea, este direcţionat spre partea posterioară, care răspunde de instincte şi de reflexe.

În cazul unor emoţii foarte mari, tensiunea periferică scade, iar creierul este mai puţin oxigenat şi poate surveni chiar şi leşinul. În astfel de condiţii este clar că nu poţi trece cu rezultate foarte bune un examen şi trebuie să îţi iei toate măsurile de precauţie.

1 Respiră adânc

Acest lucru este util pentru a oxigena creierul şi a reduce din efectele produse asupra corpului de hormonii de stres. Un minut în
care să inspiri amplu şi să expiri lent, repetând de mai multe ori, cu ochii închişi şi cu mintea concentrată asupra respiraţiei, te va linişti.

2 Antrenează-te

O metodă bună de a evita emoţiile este să le trăieşti anticipat, imaginându-ţi desfăşurarea momentelor care te vor pune în dificultate la evenimentul pe care urmează să-l trăieşti.

Scenariile cele mai pesimiste sau, din contră, cele mai optimiste te vor ajuta să te obişnuieşti cu tipul de emoţii de care vei avea parte. Nu te gândi că în acest fel vei fi ferit de surprize. Dar, dacă vei avea parte de momente neprevăzute, le vei face faţă mai uşor, pentru că antrenându-te, ţi-ai creat deja „imunitate”.

3 Mergi cu lecţiile făcute


Nu te baza pe noroc. Dacă ştii că eşti o fire emotivă şi chiar nu ai nevoie de senzaţii tari este mai bine să te pregăteşti temeinic pentru examen şi să nu laşi în voia sorţilor rezultatul. Siguranţa de sine ce rezidă din faptul că stăpâneşti foarte bine cunoştinţele care îţi sunt necesare îţi va diminua considerabil emoţiile. Faptul că eşti pregătit va face tracul tolerabil.

4 Mănâncă sănătos

image

Pregătirea temeinică te fereşte de emoţii suplimentare


Ca să faci faţă unui examen trebuie să fii şi într-o bună formă fizică. De aceea, evită să foloseşti excitantele (ţigările şi cafeaua) şi încearcă să dormi suficient, astfel încât să fii odihnit.

Bea suficientă apă ca să te asiguri că nu vei suferi de sete şi, înainte de examen, mănâncă un fruct sau un baton de cereale, care să-ţi dea treptat energie şi să eviţi o criză de hipoglicemie. Dacă te vei simţi în putere, îţi va fi uşor să-ţi stăpâneşti emoţiile

5 Ia cursuri de actorie

Dacă vei susţine un examen anunţat din timp şi ai suficeint timp la dispoziţie pentru a te pregăti, fă cursuri de actorie sau de oratorie. Acestea te vor ajuta să-ţi înfrângi emoţiile care te încearcă la examenele orale. În plus, te vor ajuta să-ţi pui mult mai bine în valoare cunoştinţele, folosind gesturile şi intonaţia potrivite.

Exerciţiile pe care le faci împreună cu instructorul te vor ajuta să combaţi efectele stresului şi să le converteşti în emoţii pozitive, care te vor ajuta să obţii rezultate bune.

image

Specialistul nostru
Lena Rusti


psiholog
psihoterapeut


Rolul emoţiilor este pozitiv. În condiţii normale, emoţiile ne ajută să ne mobilizăm, să fim mai atenţi şi să ne concentrăm pentru o perioadă mai mare de timp. Problema apare atunci când emoţiile ne blochează performanţele, pentru că nu reuşim să le controlăm şi nici să le folosim în în favoarea noastră.

Ca strategie, ne poate ajuta să ne imaginăm scenariul examenului înainte să-l trăim şi să ne controlăm emoţiile ca şi când am trece prin respectiva situaţie în realitate.

Aşa vom învăţa să ne controlăm emoţiile şi în realitate. De asemenea, este util să regândim importanţa acelui examen în alt context. De exemplu, un examen pare important la acel moment, dar peste doi ani emoţiile ar putea părea ridicole şi nejustificate. Un fenomen neplăcut este acela că uneori ne exagerăm emotivitatea pentru a justifica un eventual eşec.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite