5 situaţii în care să te adresezi psihologului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
5 situaţii în care să te adresezi psihologului
5 situaţii în care să te adresezi psihologului

În prezent, doar un român din 20 apelează la serviciile unui psiholog, restul considerând că este un moft sau o slăbiciune. Cu toate acestea, în cele mai multe situaţii, psihologul este singurul care ne poate ajuta la rezolvarea problemelor.

1Când nu mai poţi face faţă stresului

Incapacitatea de a face faţă stresului mai mult timp nu ar trebui rezolvată prin tratamente medicamentoase, ci prin terapie, spun psihoterapeuţii. În general, persoanele stresate au dificultăţi în a-şi organiza timpul şi în a lua decizii. Ca urmare, se simt suprasolicitate, iar în timp, stresul continuu îşi va pune amprenta asupra stării de sănătate. De aceea, discuţia cu un psiholog devine cea mai bună variantă de a gestiona şi de a ţine stresul sub control.

2Dacă apare teama nejustificată

Un alt motiv pentru care ar trebui să mergem la psiholog îl reprezintă atacurile de panică. Un asemenea episod apare brusc şi se manifestă sub forma unor stări intense de nelinişte, prin senzaţie de sufocare şi prin palpitaţii. Persoanele care au frecvent atacuri de panică se consideră rezistente la efort şi muncesc până la epuizare.

3Când relaţionăm greu cu cei din jur

Dacă neînţelegerile cu cei din jur, indiferent dacă sunt din familie, de la serviciu sau din rândul prietenilor, persistă, este indicat să te adresezi unui ascultător specializat. În general, persoanele care se află în această situație manifestă sentimente de tristeţe, schimbări dese de dispoziţie și senzaţie generală de disconfort, care, în timp, le perturbă întreaga viaţă şi starea de sănătate.

4Dacă ai probleme în cuplu

Multe divorțuri ar putea fi evitate dacă partenerii ar ști să ceară la timp ajutor specializat, atenționează psihoterapeuții. Însă multe cupluri preferă să-și rezolve problemele în familie. De aceea, de cele mai multe ori, deși relația ar putea fi salvată, decizia finală produce suferinţă atât lor, cât şi celor din jur. De asemenea, sentimentul de vină care însoţeşte, de obicei, un episod de infidelitate poate fi eliminat cu ajutorul unui psihoterapeut.

De obicei, atunci când unul dintre parteneri este infidel, sentimentul de vină care pune stăpânire pe acesta dă naștere unor stări de nemulțumire permanentă, ce pot duce la depresie.

5Când simţi nevoia de schimbare

Nu doar problemele ar trebui să ne trimită la psiholog, ci şi dorinţa de a schimba ceva în stilul de viaţă. Însă, pentru a cere ajutorul unui psiholog, trebuie mai întâi să recunoşti şi, totodată, să vrei ca o altă persoană să te ajute. În caz contrar, spun specialiştii, şedinţele de consiliere nu îşi fac efectul, iar persoana respectivă devine frustrată şi renunţă să mai facă vreo schimbare.

Specialistul nostru

Lena Rusti psiholog psihoterapeut

Psihoterapia este un drum interior căruia fiecare persoană îi poate găsi semnificaţia. Unele persoane doresc doar să se înţeleagă mai bine şi să se armonizeze interior şi social, începând, alături de un psihoterapeut, un proces de dezvoltare personală. Alte persoane au conflicte sociale (în plan familial, profesional, în grupul de prieteni) pe care nu le pot rezolva singuri şi simt că acest lucru devine tot mai grav şi caută rezolvare la psiholog.

De asemenea, au o problemă care le împiedică să funcţioneze la standardele lor obişnuite (sunt prea deprimate, au atacuri de panică) şi aleg psihoterapia.


Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite