Schimbă-ţi atitu dinea pentru o viaţă mai bună!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Schimbă-ţi  atitu dinea pentru o viaţă mai bună!
Schimbă-ţi atitu dinea pentru o viaţă mai bună!

Dezvoltarea personală, starea de mulţumire şi succesul fiecăruia dintre noi depind de atitudinea pe care o avem în viaţă.

„Atitudinea, şi nu aptitudinea determină altitudinea.” Este expresia cu care Zig Ziglar, celebru autor american de cărţi motivaţionale, îşi atrage cititorii. Viaţa ne demonstrează că are dreptate. Există în jurul nostru persoane pentru care totul pare să se rezolve cu bine, iar meritul pentru acest lucru le aparţine. Este vorba despre cei care îşi asumă răspunderea pentru propriile nemulţumiri şi neajunsuri, în loc să dea vina pe alţii.

Atitudinea este un ingredient-cheie pentru reuşita în carieră, în relaţiile cu ceilalţi, pentru dezvoltarea personală şi pentru recuperarea după probleme medicale. Oamenii cu care interacţionezi intră în contact cu expresia exterioară a atitudinii tale. Ei te evaluează şi te clasifică în funcţie de ceea ce faci, de ceea ce spui şi de felul în care spui. Toate acestea îţi influenţează şansa de succes.

Controlează-ţi, pe cât posibil, emoţiile şi încearcă să descoperi sensul situaţiei care te solicită.

Ce doreşti să schimbi la tine

Exemple de atitudine greşită sunt situaţiile în care îţi pui singur beţe în roate, te subapreciezi sau vezi doar aspectele negative din jurul tău. Este posibil ca în spatele acestor atitudini să fie o părere proastă pe care o ai despre propria persoană. Alteori te culpabilizezi şi sentimentul de vină te blochează.

Astfel, pierzi timp preţios şi îţi încarci mintea inutil, în loc să  îţi clarifici dacă sentimentul tău se justifică. Încearcă fie să identifici cauzele reale care te-au împiedicat să îţi atingi scopul, fie să accepţi situaţia aşa cum este şi să te concentrezi asupra lucrurilor pozitive pe care le-ai făcut sau le-ai putea face în viitor. Un alt exemplu îl constituie excesul de timiditate şi impulsivitatea. Indiferent de problemă, poţi încerca să îţi controlezi emoţiile şi să identifici resorturile profunde care îţi provoacă rea­cţia în mod repetat, doi paşi extrem de importanţi în procesul de schimbare.

Schimbarea cere curaj

Nu lăsa teama de eşec să te ţină din drum, decepţiile şi greşelile sunt parte importantă a procesului de învăţare. Nu fi dur cu tine, pentru că fiecare experienţă nouă te ajută să evoluezi. Aşa cum în miezul fiecărei probleme există o oportunitate, şi din dezamăgiri poţi deveni mai înţelept.

Renunţă la zâmbetul fals

image

Se spune că, dacă vrei să te schimbi, trebuie să fii mai optimist. Cu alte cuvinte, ar trebui să îţi construieşti o atitudine artificială şi un zâmbet fals. Se poate ca persoanele din jur să reacţioneze pozitiv la schimbarea ta. Dacă însă nu reuşeşti să ajungi la un echilibru cu tine, rişti ca în scurt timp să revii la starea iniţială sau, mai rău, să cazi în depresie, epuizat de efortul psihic pe care l-ai depus. 

De fapt, pentru a începe schimbarea, ai nevoie de o doză importantă de onestitate, cu care vei face un inventar al emoţiilor şi al gândurilor care te conduc în viaţă. Este esenţial să ai o percepţie corectă asupra lucrurilor din jurul tău, să fii realist. Ca orice schimbare serioasă, schimbarea de atitudine cere timp şi atenţie. După ce analizezi situaţia în care te afli, trebuie să-ţi stabileşti nişte obiective clare, realiste.

Recomandare

Implică-ţi prietenii în procesul de schimbare! Cere-le părerea şi ajutorul!

Cum faci faţă schimbărilor stresante

Psihologii recomandă ca, ori de câte ori te confrunţi cu o situaţie stresantă, să tragi adânc aer în piept şi să listezi zece lucruri pozitive ce rezultă sau ce ar putea rezulta din acea situaţie. Este un fel de a vedea jumătatea plină a paharului. Astfel, va trebui să îţi pui la contribuţie imaginaţia, cunoştinţele despre subiectul în cauză, umorul, chiar şi prietenii.

Listează orice îţi trece prin minte, chiar dacă poate părea caraghios sau nerealist. Te va ajuta să te detaşezi, să scapi de emoţiile negative şi să te „regrupezi”. Odată depăşit acest prim obstacol, îţi va fi mai uşor să rezolvi „la rece” problema respectivă.

image

Specialistul nostru


Lena Rusti
psiholog psihoterapeut

Atitudinile noastre pot fi conştientizate, fără a înţelege însă cauza apariţiei lor. Acest lucru ne duce în timp la suferinţă, mai ales când avem tendinţa de a ne justifica atitudinile, fără a le schimba, chiar dacă observăm că prin ele nu obţinem rezultatul dorit. A ne schimba atitudinile implică un proces de conştientizare a cauzelor şi a rezultatelor lor, urmând ca ulterior să învăţăm în ritmul nostru să ne ajustăm comportamentele, cu respect faţă de cei din jur şi faţă de noi înşine.

De exemplu, atitudinea de superioritate agresivă ne poate părea singura soluţie pentru a reacţiona social în anumite situaţii. Înţelegând că în spatele ei se ascunde de fapt propriul nostru complex de inferioritate, ne putem ajusta atitudinea depreciativă faţă de ceilalţi, crescându-ne propria stimă de sine, dar şi respectul faţă de cei din jur.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite