Nu lăsa complexele să îţi controleze viaţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Indiferent că este vorba despre latura fizică, psihică sau socială, un lucru este sigur: niciun complex nu este insurmontabil. Soluţiile sunt mult mai aproape decât crezi.

Chiar dacă, potrivit psihologilor, nu reprezintă o boală, complexele ne pot măcina gândurile şi schimba atitudinea, întorcându-se împotriva noastră şi devenind un adevărat handicap în relaţiile cu ceilalţi.

Trăim într-o lume în care imaginea contează, fapt pentru care este normal să fii preocupat de felul în care arăţi. Totuşi, dacă atunci când te uiţi în oglindă îţi vezi numai defectele înseamnă că eşti îngrijorat de complexe fizice care, de cele mai multe ori, pot fi „inventate” de subconştientul tău.

Dacă este vorba de complexe fizice întemeiate, chirurgia estetică te poate ajuta să corectezi unele defecte, dar şi voinţa personală (de a ţine o dietă sau de a face mişcare) este importantă. Cum rămâne însă cu complexele de inferioritate sau cu cele sociale, care apar adesea din cauza lipsei de încredere în forţele proprii?

Identifică sursa!

Încearcă să descoperi de unde vin complexele: aflarea originii lor poate fi un prim pas spre acceptarea de sine. Sunt ele legate de educaţia primită în copilărie, de atitudinea rigidă a părinţilor, de glumele răutăcioase ale colegilor sau de porecla cu care te supărau copiii cu care te jucai?

Astfel de „traumatisme” emoţionale din copilărie şi din adolescenţă pot sta la baza complexelor tale de mai târziu. Raportându-le la aceste surse vei realiza că este posibil ca suferinţele tale să nu fie fondate pe defecte reale.

Unele complexe  pot apărea chiar în primii ani de viaţă, mai ales după venirea pe lume a unui frate.

Pune-ţi în valoare calităţile!

Pentru a învăţa să te accepţi aşa cum eşti încearcă să fii ceva mai tolerant faţă de propria persoană. Minimalizează-ţi defectele, detaşează-te de imperfecţiunile tale şi pune-ţi în valoare calităţile. Pentru acest lucru, fii realist: poate nu vei apărea niciodată în topul celor mai bogaţi, talentaţi, celebri ori frumoşi oameni din lume, dar o calitate (sau chiar mai multe) trebuie să ai, nu-i aşa?

Este posibil să fii marcat, din copilărie, de sentimentul că nu vei reuşi niciodată să fii „cel mai bun”, iar această barieră mentală să îţi marcheze eventualele neîmpliniri emoţionale sau profesionale de mai târziu.
Dar cine spune că nu poţi să fii cel mai bun? Cu cât te vei preocupa mai mult să îţi pui în valoare calităţile, cu atât vei lăsa loc mai puţin complexelor.

Dismorfofobia, urâţenia imaginară

image


Atunci când tindem să dăm o dimensiune exagerată unor defecte minore sau imaginare, transformându-le în adevărate obsesii, vorbim despre dismorfofobie, o tulburare care tinde să acapareze aproape toate aspectele vieţii. Victima dismorfofobiei consideră că suferă distorsiuni ale corpului, motiv pentru care ajunge uneori să se izoleze de ceilalţi. Zonele „vizate” sunt mai ales faţa, picioarele, organele genitale (pentru bărbaţi) şi sânii (pentru femei).

Stai de vorbă cu un psiholog!

În unele situaţii, complexele îţi pot măcina obsesiv gândurile şi îţi pot complica prea mult existenţa. Dacă însă nu poţi trece peste ele prin resurse proprii este indicat să apelezi la ajutor profesionist. Înainte de toate, este important să conştientizezi că ai o problemă pentru care vrei să găseşti o soluţie, în loc să cazi pradă propriilor complexe fizice sau mentale.

Ai încredere în forţele proprii!

Lucrurile tind să devină neplăcute atunci când le atribui complexelor fizice şi intelectuale toate eşecurile tale şi atunci când consideri că viaţa ta ar fi fost mult mai bună dacă acestea nu ar fi existat.

De exemplu, ai putea să crezi că nu ai obţinut o slujbă pentru că eşti prea gras sau pentru că nu reuşeşti să îţi faci prieteni din cauza timidităţii. Ai putea miza, în prima situaţie, pe atuurile tale intelectuale şi profesionale, iar în a doua, pe calităţile tale de persoană altruistă, de exemplu. Totul este să ai încredere în tine şi vei reuşi să transmiţi celor din jur aceste aspecte.

image

Specialistul nostru


Lena Rusti
psiholog psihoterapeut
Mentarex Consult


Prin comparaţie cu ceilalţi sau în urma unor remarce făcute de cei din jur, poţi ajunge în unele situaţii să crezi că eşti într-un fel (fizic, comportamental sau intelectual) inferior celorlalţi. Acest lucru te face să te simţi respins sau diferit într-un mod negativ şi poţi ajunge să ai un comportament prin care să îţi „aperi” complexul.

Fie devii reticent, ezitant şi nu reuşeşti să te integrezi, fie devii agresiv cu cei din jur. Este bine să scăpăm de complexe şi să învăţăm să ne acceptăm limitele fizice, emoţionale sau intelectuale, să ne apreciem şi să ne iubim pe noi înşine aşa cum suntem, pentru că suntem unici, la fel cum şi ceilalţi sunt, cu calităţile şi defectele lor.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite