7 situaţii în care imaginaţia te salvează

0
Publicat:
Ultima actualizare:
7 situaţii în care imaginaţia te salvează
7 situaţii în care imaginaţia te salvează

Situaţiile stresante, blocajele emoţionale şi lapsusurile pot fi rezolvate cu puţină creativitate. Totul este să dai frâu liber fanteziei.

Prin intermediul simţurilor, intrăm în contact cu tot ceea ce ne înconjoară. Lucrurile pe care le atingem, le auzim sau le vedem formează un tablou complet în mintea noastră prin intermediul imaginaţiei.

Cu ajutorul ei, asociem datele din memorie şi din experienţă, înţelegem situaţii noi şi găsim soluţii pentru probleme.

Ce se întâmplă în situaţii de stres

Organismul reacţionează la situaţiile stresante eliberând aşa-numiţii “hormoni de stres”, adrenalina şi cortizolul. Aceştia produc, pe lângă teamă sau furie, simptome fizice, cum sunt creşterea frecvenţei cardiace, durerile abdominale, durerile de cap sau transpiraţiile reci.

Dacă îţi imaginezi scene pozitive, organismul tău va reacţiona la ele aproape ca şi cum ar fi reale, ceea ce va duce la calmarea ta şi la dispersarea adrenalinei. 

1 Ai trac când trebuie să vorbeşti în public

Cu imaginaţie, poţi să ridiculizezi sau să minimizezi factorul stresant. Dacă îţi e teamă să vorbeşti în public, poţi încerca să îţi imaginezi că auditoriul tău se micşorează sau că poartă haine de bebeluşi. Imaginaţia te va ajuta să anticipezi întrebările sau reacţiile venite din public şi să găseşti din timp soluţii salvatoare.

2 Te îngrozesc confruntările cu şeful 

image


Dacă te sperie confruntările cu şeful, poţi alege să ţi-l imaginezi având o urmă de iaurt pe post de mustaţă sau într-o ipostază în care orice fel de autoritate este imposibilă. J.K. Rowling, creatoarea lui Harry Potter, spune că nu avem nevoie de magie pentru a ne schimba lumea. Perspectiva asupra lucrurilor este importantă. Fiecare îşi poate alege propriul său “dicţionar“ de imagini. Important este ca acest exerciţiu să fie făcut din timp şi exersat, astfel încât să te relaxezi înainte de a te expune situaţiei stresante.

3 Neputinţa te blochează  

Dacă nu poţi schimba cursul evenimentelor, singurul lucru care îţi rămâne de făcut este să te adaptezi lor. Psihologii recomandă ca, atunci când te confrunţi cu o situaţie negativă, cu care nu eşti de acord, dar pe care nu ai cum să o schimbi, să încerci să identifici zece părţi bune, ascunse ale acesteia. Imaginaţia are un rol important în acest proces. Astfel, te vei putea detaşa şi îţi va fi mai uşor să mergi mai departe.

4 Eşti prins pe picior greşit  

Ori de câte ori ai un lapsus, nu găseşti răspunsul corect sau soluţia ideală, imaginaţia te ajută să treci mai uşor peste moment, prin improvizaţie. Este o soluţie de moment şi, în funcţie de creativitatea fiecăruia, informaţiile pe care le avem deja stocate în memorie şi în experienţă ne vor fi de ajutor.

5 Ai nevoie să-ţi regăseşti echilibrul   

Dacă simţi nevoia să scapi de agitaţia din jur, deconectează-te câteva clipe şi visează la un peisaj relaxant, care să-ţi reîncarce bateriile. Iar dacă ai nevoie să te simţi din nou puternic şi sigur pe tine, recreează mental un moment concret, special, în care te-ai simţit astfel. Apelează la această imagine ori de câte ori te simţi pus la încercare.

6 Îţi doreşti ceva foarte mult  

Imaginaţia ne furnizează energia şi motivaţia cu care ne punem în mişcare pentru a ne îndeplini scopurile. Dacă ne dorim ceva foarte mult, este util să ne imaginăm că am realizat acel vis, sub forma unui film în care ne vizualizăm în ipostaza dorită. Proiectându-ne acest film mental zilnic, ceea ce ne dorim devine din ce în ce mai clar, iar creierul nostru începe să filtreze informaţiile şi să le găsească pe cele care ne susţin visul. Ne va fi mai uşor apoi să trecem la acţiune.           

image


7 Viaţa ta a devenit rutină  

Responsabilităţile te-au făcut să renunţi la plăcerea jocului copilăriei. Convenţiile sociale au ridicat bariere în calea deschiderii tale pentru ludic. Dacă simţi că ai intrat în rutină, aminteşte-ţi de copilărie şi redescoperă bucuria jocului alături de copii sau de cei dragi.

image

Specialistul nostru
Lena Rusti


psiholog psihoterapeut


Imaginaţia este trăsătura corelată inteligenţei şi creativităţii şi nu este direct legată de personalitate. Indiferent de felul în care suntem, imaginaţia ne poate fi un prieten de nădejde. Însă, în funcţie de personalitatea pe care o avem şi de regulile morale personale, imaginaţia poate căpăta un rol mai mult sau mai puţin important în viaţa noastră.

De exemplu, cei care aleg să se sustragă în mod subtil de la anumite sarcini ale vieţii, dar vor în acelaşi timp să beneficieze de avantajele unei păreri bune, îşi pot cultiva, în timp, o imaginaţie bogată, creând situaţii ireale sau scuze care să le justifice eşecul sau sustragerea.

În timp, ei se pot perfecţiona până la a crede ei înşişi în rodul propriei lor imaginaţii. Personalităţile anxioase folosesc imaginaţia pentru a crea scenarii anticipative negative, pe care le şi trăiesc ca atare, şi care îi fac pe oameni să devină tot mai temători şi mai neputincioşi, putând ajunge atât de departe încât ieşirea din casă devine o aventură mai periculoasă decât o excursie în junglă. Suferinţa corelată acestor scenarii e reală.

Tot cu ajutorul imaginaţiei, aceste persoane pot ieşi din această situaţie, învăţând să îşi creeze scenarii pozitive. Mai mult, când anxietatea e una socială, elaborarea unor scenarii pline de umor îi ajută mult să se detensioneze şi să se adapteze mai bine.

Nou!

image

Exerciţiile de relaxare ce folosesc imaginaţia ghidată calmează durerile.

Cartea ia în discuţie stările de spirit, deprinderile minţii, tehnicile şi mediile creative, care sunt  analizate şi pe care le poţi pune în practică prin diverse exerciţii. Editura Curtea Veche Preţ: 21 de lei .

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite