Stăpâneşte-ţi ieşirile agresive în 7 paşi!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ieşirile nervoase te pot pune în situaţii delicate şi îţi pot aduce neplăceri la serviciu sau în relaţie. Acest comportament distructiv poate fi înfrânat prin autocontrol. Iată ce poţi face ca să-ţi domoleşti furia!

Deşi nu sunt cea mai fericită cale de comunicare, discuţiile aprinse sunt inevitabile la serviciu, în familie şi chiar pe stradă, în trafic. Din păcate, ieşirile nervoase îţi pot aduce multe neplăceri. La serviciu, rişti să fii catalogat drept agresiv şi necomunicativ, iar relaţia cu colegii nu va fi niciodată bună.

O manifestare violentă te poate face chiar să-ţi pierzi locul de muncă. În cuplu, agresivitatea aduce tensiuni şi certuri interminabile, care pot destrăma relaţia. Cu autocontrol, îţi poţi domoli ieşirile nervoase care te fac să-ţi încleştezi pumnii, să ridici tonul şi să adresezi cuvinte jignitoare.

1 Conştientizează-ţi agresivitatea

Acesta este primul pas spre temperarea ei, susţin psihologii. Încearcă un exerciţiu de introspecţie: identifică acele situaţii care îţi declanşează de obicei furia. Apoi, încearcă să anticipezi apariţia agresivităţii şi să-ţi domini emoţiile.

2 Respiră adânc şi evită contactul vizual

Când simţi că furia te copleşeşte, zece respiraţii adânci, din diafragmă, te vor ajuta să te domoleşti. În timp ce respiri, numără lent până la zece. Aceasta este o strategie demonstrată cu efect de calmare. Evitarea contactului vizual cu partenerul de discuţie îţi va da un răgaz să-ţi clarifici ideile şi să ai o perspectivă mai amplă asupra motivului disputei.

3 Repetă-ţi în gând că trebuie să te relaxezi

Dacă îţi vei spune continuu că trebuie să te calmezi, ai toate şansele să reuşeşti acest lucru, susţin psihologii. Aminteşte-ţi că agresivitatea nu rezolvă problemele, ba, dimpotrivă, le agravează.

4 Stai pe scaun

Este mai uşor să ţipi şi să-ţi manifeşti pornirile agresive dacă stai în picioare. Stând pe scaun sau pe fotoliu, nu doar că vei inspira mai puţină agresivitate celui cu care discuţi, dar te vei simţi şi  mai puţin furios, potrivit specialiştilor.

5 Pune-te în locul celuilalt

Gândeşte-te întotdeauna la ceea ce-i trece prin cap celuilalt despre tine atunci când ai reacţii impulsive. Încearcă să înţelegi şi perspectiva acestuia asupra aceleiaşi probleme înainte de a-ţi impune agresiv punctul de vedere.

Poţi avea surpriza să realizezi că are dreptate, dar abia după ce ai reacţionat violent şi abia atunci când nu mai poţi face mare lucru. Înţelegerea unui punct diferit de vedere este calea spre o bună comunicare.

6 Ia o pauză

Dacă simţi că lucrurile au ieşit de sub control şi nu te mai poţi stăpâni, ar fi de preferat să încetezi cearta mergând într-o altă încăpere sau făcând o plimbare, pentru a-ţi pune gândurile în ordine.

7 Ţine sub control stresul

Nervozitatea apare de obicei când eşti stresat şi suprasolicitat. Exerciţiile de relaxare sau masajul te-ar putea ajuta să te eliberezi de stres şi, implicit, să devii mai împăciuitor.

image

Specialistul nostru
Lena Rusti


psiholog psihoterapeut

Chiar dacă avem tendinţa de a interpreta de multe ori agresivitatea ca o formă de manifestare a puterii, ea nu este decât un mecanism de apărare a unui complex de inferioritate. În spatele ei se află neputinţă, neîncredere, sentimentul de pierdere a controlului şi nicidecum siguranţă, încredere, echilibru.

Dacă persoana agresivă nu înţelege acest lucru şi, în acest fel, îşi pune în pericol propria sănătate (agresivitatea creşte, în timp, riscul de boli psihosomatice, de hipertensiune, diabet, ulcer şi de atacuri cerebrale), dar şi pe a celor din jur (acest comportament poate crea serioase probleme psihice şi fizice, mai ales la copii sau la persoane care se simt dependente de cel cu un comportament agresiv), atunci este nevoie de un specialist.

Alături de acesta, poate găsi sursa acceselor sale de furie, poate rezolva conflictele interioare şi învăţa unele tehnici alternative de rezolvare a problemelor.

Relaxare

Gândeşte-te la un eveniment plăcut sau la o amintire frumoasă când te simţi furios.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite