Ce reguli de igienă trebuie respectate când folosim cosmetice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cazul în care regulile de igină sunt ignorate se pot produce infecţii ale pielii, se pot înmulţi leziunile date de acnee şi se pot agrava eczemele.

Potrivit medicilor dermatologi, pentru a nu crea probleme pentru echilibrul pielii, trebuie să folosim cosmetice adecvate tipului de ten, acestea să fie în termen de garanţie şi să le aplicăm întotdeauna pe tegumentul curat. „Aplicarea cosmeticelor cu mâinile murdare vă expune pericolului infecțiilor bacteriene cu stafilococi, streptococi, Escherichia coli, şi cu infecţii virale şi micotice", explică medicul dermatolog Oana Clătici de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti. Potrivit specialistului infecţiile se manifestă prin irtaţii asemănătoase coşurilor şi prin zone roşii însoțite de mâncărime (prurit), uneori acoperite de scuame. Aceste probleme ale pielii necesită investigații precum examenul bacteriologic sau cel de micologie din leziune, realizarea antibiogramei şi antifungigramei, astfel încât medicul să poată recomanda un tratament dermatologic adecvat. "De asemenea, pot apărea eczeme, dermatite iritative, alergii şi foliculită", mai spune specialistul.

Spălaţi-vă cu apă şi săpun


Cremele de faţă şi cele de corp se aplică întotdeauna pe pielea curată. Totuşi, medicii recoamandă evitarea săpunurilor alcaline fiindcă acestea distrug apărarea naturală a pielii, lăsând-o vulnerabilă în faţa microbilor. "Şi excesul de curăţenie produce aceleaşi efecte pe care le produce şi lipsa de igienă, adică acnee eczeme şi iritaţii", precizează medicul Oana Clătici. În schimb, se pot folosi produsele cu pH neutru. "După spălare folosiţi un tonc astringent pentru a îndepărta orice urmă de săpun şi apoi aplicaţi crema de faţă", recomandă medicul dermatolog Oana Clătici.

Bureţii aplicatori seînlocuiesc periodic

Aplicatoarele de tipul bureţilor şi pensulelor sunt expuse virusurilor şi bacteriilor atunci când sunt folosite şi atinse. Prin urmare, o persoană care foloseşte aplicatoare de cosmetice la comun cu alte persoane se expune riscurilor de infectare. Mai mult, chiar şi aceeaşi persoană se poate reinfecta dacă nu schimbă bureţii şi aplicatoarele după ce şi-a tratat o problemă dermatologică. Ideal ar fi ca aceste aplicatoare să fie înlocuite la 3 luni. Periculoase sunt şi testerele din magazinele de cosmetice fiindcă multe femei nu folosesc aplicatoarele de unică folosinţă, încearcă fardurile cu degetele sau le folosesc direct. De aceea, este bine să nu testăm rujuri, pudre şi nici creioane pentru ochi şi sprâncene fără să le stergem în prealabil cu un şerveţel.

Nu se folosesc la comun

Cosmeticele nu trebuie folosite la comun. De exemplu, virusul herpetic poate fi contactat prin folosirea rujului altei persoane sau prin folosirea rimelului. De asemenea, infecţii oculare grave precum conjunctivitele, dermatitele, orjeletul (urciorul) şi reacţiile alergice la nivelul pot fi determinate de folosirea în comun a rimelului, creioaneleor pentru ochi şi a fardurilor de pleoape.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite