De ce e bine să ai un animal de companie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stăpânii de câini au o condiţie fizică mai bună decât persoanele care  nu au animale
Stăpânii de câini au o condiţie fizică mai bună decât persoanele care nu au animale

Ne oferă dragostea lor necondiţionat, se bucură nespus când ne întoarcem acasă şi ne fac să ne simţim bine atunci când suntem într-o pasă proastă. Este vorba, desigur, despre prietenii noştri necuvântători.

Căţel sau pisică, mic sau mare, nu contează, pentru că orice animal de companie are, de regulă, aceeaşi influenţă benefică asupra ta.

Îţi ridică moralul, te răsplăteşte atunci când îl mângâi (toarce, latră sau doar dă din coadă) şi nu te trădează (se ataşează greu de alte persoane). Acestea sunt doar o parte dintre motivele pentru care specialiştii au căzut de acord: animalele de companie te menţin sănătos.

Sunt mici terapeuţi antistres

Te întorci obosit de la lucru ori ai o problemă de rezolvat şi eşti foarte agitat? E suficient să-ţi alinţi animăluţul pentru ca, în câteva minute, să te simţi deja mai lipsit de griji. Poate părea de necrezut, dar studiile o dovedesc.

De exemplu, atunci când mângâi o pisică, în creier se eliberează o cantitate considerabilă de endorfine, neurotransmiţători responsabili cu starea de bine, şi astfel este stopată producerea de cortizol, hormonul stresului, responsabil de apariţia unor afecţiuni precum bolile cardiovasculare.

Uneori, nici nu-i nevoie să-l mângâi, ci este suficient să-l vezi cum se-nvârte în jurul cozii sau cum aleargă dintr-un colţ în altul al casei de bucurie că te vede. În plus, animalele de companie îşi tolerează şi îşi acceptă stăpânul aşa cum este, ceea ce ne conferă un confort psihic.

Alungă stările depresive

Faptul că favorizează creşterea nivelului de endorfine nu este singurul motiv pentru care psihologii susţin că animalele de companie îţi dau bunădispoziţie şi alungă stările depresive.

Depresia este accentuată de multe ori de sentimentul de singurătate şi de izolare. Iar atunci când ai un animal de companie nu ai cum să te simţi singur, pentru că el îşi face mereu simţită prezenţa, fiind dependent de tine. În plus, a avea un animal de companie te „obligă" la anumite activităţi care te fac să uiţi de propriile griji, cum ar fi hrănirea şi plimbarea căţelului sau
perierea pisicii.

Unele persoane sunt atât de timide, încât nu au curajul necesar pentru a socializa şi, de aceea, sunt foarte singure. Potrivit specialiştilor, a avea un câine este un real beneficiu pentru acestea, fiindcă le oferă un pretext pentru a intra în discuţie cu alţi proprietari de animale, atunci când îl scot la plimbare.

Te responsabilizează

Au nevoie de mâncare, au propriul carnet de sănătate şi trebuie să aibă vaccinările şi deparazitările la zi, unele dintre ele mai au nevoie şi de o băiţă din când în când, ca să nu mai vorbim despre nemărginita lor nevoie de atenţie din partea ta. Fără îndoială, un animal de companie este o reală responsabilitate.

Tocmai de aceea, specialiştii sunt de părere că ar trebui să aibă un animal de companie mai ales persoanele care au tendinţa de a nu-şi asuma responsabilităţi, dar şi cele dezorganizate, pentru că un căţel, o pisică sau un papagal impune un ritm cotidian alert.

Bolnavii răspund mai bine la tratament

Faptul că animalele de companie reduc nivelul de stres din organism te ajută şi să ţii în frâu anumite afecţiuni agravate de tensiunile interioare.

Mai multe studii au scos la iveală că persoanele care au grijă de un animal de companie, indiferent că este şoricel sau papagal, prezintă mai puţine probleme cu tensiunea arterială. În plus, persoanele bolnave răspund mai bine la tratament, iar cele care au suferit o intervenţie chirurgicală se recuperează mai rapid.

Specialistul nostru

Lena Rusti psiholog psihoterapeut

Un animal de companie poate fi binevenit pentru cei care au nevoie de iubire şi pentru cei care nu sunt încă pregătiţi să arate iubire necondiţionată. Experimente făcute pe indivizi aflaţi în închisori de maximă securitate, dar şi pe bolnavi care suferiseră atacuri cerebrale, au arătat cât de benefic poate fi un animal de care aceştia să aibă grijă.

Iubirea necondiţionată oferită de animal, blândeţea, înţelegerea şi toleranţa cu care îşi acceptă stăpânul nu pot să rămână fără un răspuns nici chiar în cel mai rece suflet. În cele din urmă, persoanele care au în grijă un animal încep să se relaxeze, să se responsabilizeze, să înveţe să ofere dragoste şi încredere.

Această schimbare poate fi mai mult decât miraculoasă, schimbând nu doar starea de spirit, ci şi destinul unei persoane. Nu întâmplător, studiile arată că persoanele care nu doar iubesc animalele, ci au şi grijă de ele, trăiesc mai mult, pentru că învaţă să fie relaxate, să dăruiască şi să respecte pe cineva drag.

În plus, animalele de companie le impun stăpânilor un anumit ritm de viaţă, ceea ce ajută la formarea unor ritualuri zilnice, care au un rol important în ordonarea vieţii.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite