Recâştigă-ţi capacitatea de a te implica emoţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Recâştigă-ţi capacitatea de a te implica emoţional
Recâştigă-ţi capacitatea de a te implica emoţional

Îţi este dificil sau chiar imposibil să relaţionezi în adevăratul sens al cuvântului cu persoanele din jurul tău? Poate fi vorba de un handicap emoţional generat de o experienţă din trecut, pe care n-ai reuşit să o depăşeşti.

De cele mai multe ori, cauzele răcelii în relaţiile cu ceilalţi sunt legate de unele întâmplări trăite în copilărie sau în adolescenţă ori de unele situaţii recente, care ţi-au dezechilibrat balanţa afectivă.

Cu cât experienţa respectivă a fost mai traumatizantă, cu atât mai greu îţi va fi acum să o dai uitării. Pentru a nu rămâne cu un handicap emoţional, întoar­ce-te spre tine, unde vei găsi cele mai bune modalităţi de a depăşi experienţele trecutului. 

Dozează-ţi încrederea în tine

Majoritatea trăirilor din prezent se raportează la perioada copilăriei. Astfel, dacă atunci nu ai reuşit să te integrezi niciunui grup de prieteni, de exemplu, există posibilitatea ca acest eşec să te urmărească şi la maturitate. Poate că timiditatea este cea care ţi-a pus bariere în calea stabilirii şi menţinerii relaţiilor afective.

Tot neîncrederea în forţele proprii te-a „urmărit” probabil şi în adolescenţă. Nu lăsa aceste amintiri să te marcheze şi în prezent. Concentrează-te asupra lucrurilor care îţi redau încrederea în tine şi implică-te în activităţi care te pun în valoare pentru a depăşi blocajele emoţionale.

Obstacol
Timiditatea excesivă poate crea dificultăţi de integrare în societate.

Conştientizează-ţi emoţiile

Notează-ţi într-un jurnal tot ceea ce consideri că este relevant în legătură cu sentimentele tale. Nu-ţi nega emoţiile: acceptă-le şi încearcă să înţelegi ce le-a provocat. De exemplu, dacă te întrebi de ce nu ţi-ai găsit încă sufletul pereche, s-ar putea ca acest lucru să fie asociat cu un handicap emoţional pe care încă nu l-ai conştientizat.

Astfel, poate fi vorba de teama ta de a fi abandonat, respins sau poate că te sperie pur şi simplu ideea de intimitate. S-ar putea să descoperi, de pildă, că te îngrijorează ideea că vei fi „absorbit” de personalitatea partenerului sau că vei pierde controlul asupra propriului destin.

De asemenea, o depresie puternică, pierderea unei persoane dragi sau amintirea unui abuz, toate acestea îţi pot îngreuna încercările de a te apropia sufleteşte de cineva.

Deschide-ţi sufletul

Dacă doreşti să scapi de unele sentimente care te ţin „prizonier” trebuie să manifeşti o disponibilitate în acest sens. Nu te închide şi mai mult în tine, ci comunică. Fie că vorbeşti cu cel mai bun prieten, fie că ceri ajutor de specialitate (faci psihoterapie), vei descoperi că destăinuirea şi conştientizarea trăirilor te pot elibera de monştrii trecutului.

Lipsa încrederii în forţele proprii te poate împiedica să relaţionezi cu cei din jurul tău.

Poate ascunde tulburări de personalitate

Incapacitatea de apropiere emoţională poate ascunde prezenţa unei afecţiuni pe care psihologii o numesc „tulburare de personalitate schizoidă”. O persoană cu o astfel de afecţiune este introvertită, nesociabilă, singuratică, distantă şi incapabilă să relaţioneze cu cei din jur.

Manifestările acestei tulburări se pot contura chiar din copilărie şi se menţin, uneori chiar se accentuează în adolescenţă şi la maturitate. Este bine ca indivizii cu personalitate schizoidă să fie îndrumaţi către un consult medical cât mai devreme.

image

Specialistul nostru


Lena Rusti
psiholog psihoterapeut

Handicapul emoţional este legat de anumite caracteristici de inconstanţă emoţională manifestată în mod acut, care împiedică persoana respectivă să funcţioneze în mod normal în viaţa de zi cu zi. O persoană handicapată emoţional suferă în mod sever de imposibilitatea de a avea reacţii controlate şi trece de la emoţii pozitive puternice la emoţii negative.

O astfel de persoană nu poate lega prietenii şi nici nu se poate adapta la un loc de muncă, din cauza comportamentului şi stărilor neprevăzute şi necontrolate. Handicapul emoţional este prezent în mai multe tulburări psihice şi tratamentul este în funcţie de acestea.

În general, terapia educaţională, prin familie, şcoală şi comunitate, poate asigura un suport de echilibrare interioară a persoanei. Termenul de handicap emoţional mai este folosit în mod informal pentru persoanele care nu îşi pot exprima sentimentele sau nu şi le asumă în mod matur.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite