Cum se face corect albirea dinţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a fi lipsită de riscuri, albirea se face în cabinetele stomatologice, sau acasă, dar urmând sfaturile medicului dentist, numai cu produsele recomandate de acesta.

Produsele destinate albirii dinţilor conţin substanţşe numite peroxizi ( peroxid de carbanida sau peroxide de hydrogen), care pătrund prin smalţ şi pot ajung până la pulpa dentară, provocând durere la cald, rece, dulce şi acru. Această reacţie ar trebui să fie temporară şi să nu se continue după ce au trecut 48 de ore de la procedura de albire a dinţilor. Totuşi, preventiv, în cabinetele de medicină dentară, tratamentele de albire a dinţilor sunt urmate de tratamente de desensibilizare pentru a creşte confortul persoanelor care aleg astfel de proceduri de cosmetică dentară. Tot pentru a aminimaliza disconfortul resimţit de pacient şi pentru a reduce riscul deteriorării dentare, produsele profesionale de albire conţin şi săruri de fluor care stimulează remineralizarea structurii dentare, având în un efect protector asupra dinţilor.

Necesită pregătire

Chiar dacă este o procedură relativ simplă, albirea dentară necesită pregătire prealabilă. Mai exact, nu se poate face această procedură dacă nu sunt tratate în prealabil toate afecţiunile dentare şi gingivale de care suferim: carii, leziuni ale smalţului, parodontite. De asemenea este recomandată igienizare profesională care se poate face prin proceduri de detartraj şi prin periaj profesional. În multe cazuri, după albirea dinţilor se impune şi înlocuirea plombelor cu altele noi care corespund culorii noi obţinute fiindcă albirea nu are efect şi asupra lor, ci numai asupra dinţilor naturali.

Acasă, albirea e progresivă

Atunci când procedura de albire dentară se face la cabinet, rezultatul final se vede la finalul şedinţei de albire. Ulterior, timp de 48 de ore se impune evitarea consumului de băuturi care pot colora dinţii, precum cafeaua, ceaiul şi vinul roşui. “În cazul albirii la domiciliu, rezultatele se obţin în 7-10 zile, în funcţie de cât de concentrate în ingredienţi de albire sunt gelurile utilizate”, explică medicul stomatolog Claudiu Fătu de la Clinica VelvetDental din Capitală. În timpul tratamentului de albirea a dinţilor realizat la domiciliu, dar şi după terminarea acestuia, timp de 48 de ore trebuie evitate alimentele şi băuturile care pot colora dinţii. Pentru a menţine efectul, specialiştii recomandă utilizarea unor paste de dinţi cu efect de albire şi, realizarea periajelor profesionale şi a detartrajelor la sfatul medicului stomatolog.

Atenţie la sare şi la bicarbonat!

În cazul procedurilor efectuate la stomatolog, riscurile în privinţa albirii dentare sunt minime. În schimb, atunci când albirea se face acasă, fără sfatul unui stomatolog şi cu produse achiziţionate de pe internet, riscurile pentru sănătatea dinţilor pot fi majore. Stomatologii atrag atenţia că bicarbonatul de sodiu, peroxidul de hidrogen şi sarea sunt substanţe care, folosite pentru albirea dinţilor, ar putea dăuna smalţului şi gingiilor. Potrivit unui studiu citat de cotidianul britanic Daily Mail, bicarbonatul de sodiu este un abraziv care, la folosiri repetate fragilizează smalţul, în timp ce cristalele de sare zgârie suprafaţa dinţilor, afectându-le structura. Pe termen lung, în urma unor astfel de tratamente se poate ajunge la un efect contrar celui dorit, adică la dinţi mai închişi la culoare, mai spun specialiştii citaţi de cotidianul britanic.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite