«Sunt emotiv. Ce-i de făcut?»

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Când  au emoţii,  multe  persoane  au ticuri nervoase precum rosul unghiilor
Când au emoţii, multe persoane au ticuri nervoase precum rosul unghiilor

Toţi cunoscuţii ştiu că eşti o persoană sensibilă şi te apreciază pentru empatia de care dai întotdeauna dovadă. Dar sunt şi cazuri în care emotivitatea se întoarce împotriva ta.

Emoţiile nu apar din neant, ci sunt rezultatul reprezentării noastre asupra unor situaţii sau circumstanţe. Cu alte cuvinte, gândurile negative, teama de reacţiile celor implicaţi, miza importantă pe care o presupune realizarea unui anumit lucru pentru tine, toate acestea îţi pot crea anxietate şi te pot face să ratezi momente importante din viaţă.

Strategii antitimiditate

Multe persoane au predispoziţie spre a fi emotivi şi timizi, iar educaţia, în loc să atenueze aceste predispoziţii, le poate accentua. Astfel de persoane se tem să vorbească în public, pot avea ticuri deranjante sau se pot bâlbâi când emoţiile îi copleşesc. În astfel de cazuri poate fi utilă psihoterapia. De asemenea, ajută simularea unor situaţii în care crezi că emoţiile te-ar copleşi. Asemeni unui actor, imaginează-ţi scenă cu scenă desfăşurarea de evenimente la care urmează să participi şi fii pregătit pentru cât mai multe posibile scenarii.

Exerciţiul diminuează tracul şi îţi sporeşte încrederea în tine. Pe de altă parte, ajută să te expui situaţiilor care îţi provoacă emoţii. Dacă îţi este teamă să vorbeşti în public, profită de fiecare ocazie de acest tip pentru a câştiga experienţă. În timp, te vei obişnui cu acest lucru şi nu vei mai avea emoţii.

Pregătirile înlătură din anxietate

Din cauza emoţiilor, poţi uita ceea ce aveai de făcut sau de zis. Dar dacă nu eşti pregătit deloc pentru a face faţă evenimentului, vei simţi angoasă suplimentară. Aşa că, dacă mergi la un interviu, este bine să te gândeşti cum vei răspunde la anumite întrebări care ţi se vor pune; dacă trebuie să spui un anumit discurs, trebuie să ţi-l pregăteşti din timp şi să-l înveţi, chiar dacă, pe moment va trebui să mai şi improvizezi; iar dacă este vorba despre un examen, învaţă tot ceea ce trebuie să ştii ca să îl iei cu brio.

Profită de emoţiile pozitive

Nu este bine să faci o obsesie din a te feri de emoţii. Cel mai bine este să exploatezi emoţiile pozitive pentru a te mobiliza şi pentru a-ţi creşte calitatea vieţii. Ţine cont de faptul că, fără emoţii, viaţa ta ar fi lipsită de sare şi de piper, provocările apărute din senin nu ar fi la fel de solicitante, iar surprizele nu ar avea niciun farmec. Mai mult, unii specialişti atrag atenţia că un control prea riguros al emoţiilor ne poate îmbolnăvi. Acest lucru este valabil, desigur, la persoanele care îşi reprimă emoţiile negative, fapt care predispune la accidente vasculare.

Cultivă-ţi încrederea în tine!

Dacă simţi că emoţiile pun stăpânire pe tine, încearcă să identifici în memorie momente din trecut în care ai făcut faţă cu brio provocărilor şi în care ai fost mândru de reuşita ta. Nu există motive ca succesul respectiv să nu se repete, deci emoţiile tale sunt nejustificate. Proiectează gânduri pozitive asupra momentului prin care treci şi învaţă să te autoconvingi că vei reuşi să dai tot ce este mai bun pentru a duce lucrurile la bun sfârşit.

„Cum să-ţi întăreşti încrederea în tine", de Marie Haddou, din colecţia "Psihologie practică" a editurii Curtea Veche, este un ghid de supravieţuire în faţa încercărilor cotidiene ce mizează pe creşterea siguranţei de sine şi pe eliberarea de emoţiile negative. Volumul se bazează pe cele mai noi teorii psihologice şi te ajută să înlături gândurile negative care, altfel, te conduc la eşec. Preţ: 25 lei.

Specialistul nostru
Lena Rusti psiholog psihoterapeut

O fire emotivă îşi manifestă emoţiile mult mai puternic decât restul persoanelor în momente în care nu este justificat acest lucru. Comportamentul, dar şi schimbările fiziologice care apar: transpiraţia, roşeaţa, tremuratul, petele de pe faţă sau de pe gât şi schimbarea tonului vocii sunt manifestările evidente.

Ele nu pot fi îndepărtate dintr-o dată, dar lucrul cel mai simplu pe care îl poate face o persoană care suferă din cauza emoţiilor excesive este să înveţe tehnici de relaxare pe care să le folosească înainte de a se confrunta cu situaţii de stres precum şedinţele, examenele orale etc. Această reacţie este doar un simptom şi, pentru a scăpa de emoţii, este nevoie să ne găsim echilibrul interior.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite