Vrei să te fereşti de microbi. Dar ştii unde se ascund?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe telefonul  mobil se află  de 20 de ori mai  mulţi microbi  decât pe vasul  de toaletă
Pe telefonul mobil se află de 20 de ori mai mulţi microbi decât pe vasul de toaletă

Ştiai că alimentele din pungile refolosite pot cauza stări de vomă sau că periuţa de dinţi ne poate reinfecta cu virusul gripei? Vinovate sunt, de fapt, microorganismele care trăiesc pe aceste obiecte pe care le utilizăm zi de zi.

Mobilul, mai murdar decât toaleta

Pe telefonul mobil se află de aproximativ 20 de ori mai mulţimicrobi decât pe vasul de toaletă. Aceasta este concluzia unui studiu efectuat de o echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Manchester. Specialiştii recomandă ca, după ce am folosit telefonul mobil şi mai ales înainte de a mânca, să ne spălăm pe mâini. În caz contrar, există riscul apariţiei unor afecţiuni digestive. „Salmonelloza este printre cele mai răspândite boli de tip alimentar, care contaminează omul prin ingestia de mâncare infectată. Această bacterie supravieţuieşte mult timp pe tastatura şi pe carcasa celularului", atrage atenţia Ceri Stanaway, coordonatorul cercetării. Studii­le arată că, pe telefonul mobil, microbii trăiesc atât datorită căldurii emise de aparat, cât şi ca urmare a căldurii şi întunericului din locurile în care sunt ţinute celularele. Pentru a limita înmulţirea microbilor pe aceste aparate, specialiştii ne sfătuiesc să dezinfectăm zilnic telefoanele. În comerţ există produse speciale în acest sens: şerveţele, sprayuri, beţişoare şi lavete.

Pungile, focar de bacterii

O sursă mai puţin conştientizată de microbi sunt plasele de cumpărături pe care avem prostul obicei de a le refolosi, fără a le spăla, în unele cazuri, aproape niciodată. Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii din cadrul Universităţii din Arizona şi ai Universităţii „Loma Linda" din California, SUA,  97 la sută din cei care folosesc pungile de mai multe ori nu le spală vreodată. Aproximativ 50 la sută din pungile testate de specialişti conţineau reziduuri alimentare care putrezesc şi dau naştere unor bacterii care duc la toxiinfecţii alimentare. De altfel, 12 la sută din aceste plase sunt contaminate cu E. coli,  bacterie care poate da dureri abdominale, vomă şi diaree. În cazul în care nu obişnuieşti să dezinfectezi pungile după fiecare folosire, utilizează de fiecare dată pungi noi sau unele din pânză, pe care să le poţi spăla.  

«Chiriaşii» din baie afectează plămânii

Duşul de dimineaţă este cea mai bună metodă de revigorare a organismului după somn. Însă para duşului te poate împroşca şi cu bacterii, nu numai cu apă. Un studiu efectuat în cadrul Universităţii „Colorado", SUA, a arătat că 30 la sută din capetele de duş testate conţin diverse bacterii şi ciuperci, printre care şi Mycobacterium avium, un germen care poate provoca infecţii pulmonare. Cel mai bun mod de a îndepărta microbii este de a introduce para de la duş într-un vas cu oţet diluat, folosind apoi o periuţă de dinţi pentru a înlătura depozitele. Atenţie! Capetele de duş din plastic sunt mai predispuse la acumularea bacteriilor decât cele din metal.

Periuţa de dinţi, risc de herpes

Pe suprafaţa periuţei de dinţi pot trăi virusuri precum cel de gripă sau Herpes simplex chiar şi o săptămână. Astfel, ne putem reinfecta de fiecare dată când o folosim sau periuţa noastră le poate contamina şi pe celelalte din preajmă, dacă nu sunt protejate cu un căpăcel special, atrag atenţia specialiştii. De aceea, se recomandă schimbarea periuţei o dată pe lună sau imediat după depăşirea unui astfel de episod.

Comparaţie: Mulţi dintre noi consideră că toaleta este cel mai murdar lucru cu care intră în contact zilnic. Studii­le recente arată că, de fapt, toaleta este mai puţin populată de microbi decât alte obiecte foarte utilizate, la care nici nu ne-am aştepta.

Specialistul nostru

Dr. Rodica Şerban
medic primar epidemiolog

Tastatura calculatorului, mobilul, ustensilele de scris, suprafeţele de lucru, clanţele, robinetele lavoarelor, colacul WC-ului, batistele clasice din material textil şi bancnotele sunt obiecte de folosinţă cotidiană care pot fi contaminate cu diverşi agenţi patogeni. Pentru prevenirea unor infectări cu diverşi microbi care există pe suprafaţa obiectelor este necesară igiena corespunzătoare a mâinilor (spălare cu apă şi cu săpun) după manipularea lor şi înainte de atingerea alimentelor. Pe anumite obiecte se pot aplica soluţii dezinfectante.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite