Trucuri ca să-ţi păstrezi calmul în orice situaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trucuri ca să-ţi păstrezi calmul în orice situaţie
Trucuri ca să-ţi păstrezi calmul în orice situaţie

Când, la serviciu, situaţia este mereu tensionată, iar acasă, partenerului îi sare ţandăra din orice, e aproape imposibil să-ţi păstrezi calmul. Câteva trucuri te ajută să îţi temperezi reacţiile.

Stăpânirea emoţiilor este primul lucru pe care trebuie să-l înveţi pentru a face faţă cu calm momentelor vieţii mai mult sau mai puţin stresante.

Astfel, atunci când eşti prins în trafic de mai bine de o oră, când şeful te scoate din pepeni sau când facturile însumate depăşesc jumătate din salariul tău, să-ţi pierzi controlul nu este deloc greu. Este drept, s-ar putea să te eliberezi de nervi, dar, în acelaşi timp, s-ar putea să spui sau să faci lucruri pe care să le regreţi mai apoi.

Mai bine inspiră şi expiră adânc şi încearcă să te detaşezi de situaţie pentru câteva momente. Astfel, vei putea analiza gravitatea problemei şi vei reuşi să găseşti cele mai bune soluţii. 

Micul dejun previne accesele de nervozitate

Fă-ţi un obicei din a mânca sănătos de dimineaţă, astfel încât, pe toată durata zilei, să poţi desfăşura orice activitate fără accese de nervozitate. Se ştie că, atunci când ne este foame, devenim nervoşi.

Explicaţia este că nivelul de serotonină, denumită şi «hormonul fericirii», scade şi se instaurează starea de iritabilitate. Este indicat să incluzi în dietă alimente care conţin magneziu, mineral cunoscut datorită proprietăţilor sale antistres (legume verzi, cereale integrale, leguminoase, migdale, arahide, banane, soia, peşte).

Sportul şi prietenii te ajută să te relaxezi

Făcând sport cu regularitate, vei scăpa de tensiunile acumulate. Activitatea fizică moderată, practicată regulat, câte 30 de minute de cinci ori pe săptămână, te ajută să te relaxezi şi să previi eventualele crize de nervi.

image

Efectul de calmare se datorează endorfinelor (substanţe secretate de creier ce au efect asemănător cu cel al morfinei), care sunt stimulate în timp ce faci sport. În plus, activitatea fizică desfăşurată în aer liber ajută la o mai bună oxigenare a întregului organism. De asemenea, de un real folos pentru a te descărca pot fi şi prietenii.

Simplul fapt că vorbeşti deschis cu cineva apropiat despre problemele tale îţi poate reda sentimentul de siguranţă, care dispare când scapi situaţia de sub control. Iar ieşirile în locuri plăcute, care pot dura mai multe zile la rând, te ajută să uiţi de problemele cotidiene. Indicate sunt ieşirile în weekend la munte, de exemplu, fie doar cu partenerul, fie cu toţi membrii familiei.     

Cum să faci faţă criticilor

Menţinerea calmului în situaţiile în care eşti criticat este uneori greu de realizat. Poţi să faci acest lucru dacă, în loc să te enervezi,  te gândeşti că nu poţi mulţumi pe toată lumea. Respiră apoi adânc, cere explicaţii şi exprimă-ţi punctul de vedere, astfel încât să fii sigur că meriţi aceste critici. Dacă tensiunea este foarte mare, ia o pauză scurtă. 

image

Specialistul nostru
Lena Rusti


psiholog psihoterapeut

Pierderea calmului poate fi, de cele mai multe ori, asociată cu pierderea controlului. Atunci când ne dorim un lucru sau un rezultat într-o situaţie anume şi lucrurile nu sunt aşa cum ne aşteptam, apare inerent un sentiment de frustrare. În condiţii normale, putem să ne comunicăm această frustrare în mod calm şi concentrându-ne asupra rezultatelor pe care le dorim.

Uneori însă, acest lucru pare a ne ieşi de sub control şi scopul nostru nu mai este să rezolvăm situaţia, ci, mai degrabă, să ne comunicăm frustrarea, fie sub forma revoltei, a injuriilor, fie, în general, prin momente explozive. Pierderea calmului nu ajută prea mult la rezolvarea situaţiei, ci la exteriorizarea tensiunilor noastre interioare.

Este adevărat că, uneori, pierderea calmului poate fi, în mod greşit, înţeleasă ca o dovadă de putere, care îţi dă voie să obţii mai repede lucrurile pe care nu le-ai fi obţinut altfel. În mod firesc însă, este mult mai înţelept să ne concentrăm asupra rezultatelor şi lucrurilor pe care le putem face mai degrabă noi decât ceilalţi pentru a rezolva situaţia.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite