Trucuri să-ţi accepţi defectele fizice
0
„Sunt prea scund!“ sau „Sunt prea gras!“... Nici nu mai ştii de câte ori ai spus fraze asemănătoare referitoare la felul în care arăţi. Câteva trucuri te ajută să atenuezi micile imperfecţiuni şi să te simţi mai bine în pielea ta.
D in cauza unui defect fizic scad şi stima de sine, şi încrederea în sine. Specialiştii afirmă că imaginea pe care ceilalţi o au despre noi este influenţată de modul cum ne vedem noi înşine.
Aşadar, poţi stârni respectul dacă înveţi să ai încredere în tine şi nu mai pui eşecurile pe seama defectelor. Dacă eşti stăpân pe tine, îi poţi face pe ceilalţi să-şi concentreze atenţia asupra felului tău plăcut de a fi, şi nu asupra defectelor.
Scoate-ţi în evidenţă calităţile
Pentru început, fă o listă a defectelor şi a calităţilor tale. Ai observat că în dreptul coloanei în care ai trecut calităţile fizice, dar şi psihice ai acumulat destule însuşiri? Accentuarea lor este secretul pentru a estompa defectele fizice.
De exemplu, chiar dacă ai câteva kilograme în plus, poţi să te îmbraci astfel încât să îţi pui în evidenţă părţile corpului cu care te mândreşti, astfel încât să-ţi facă plăcere să te vezi în oglindă.
În ceea ce priveşte trăsăturile psihice, simţul umorului te va ajuta să ieşi din situaţiile jenante, altruismul îţi va aduce simpatia colegilor, inteligenţa te va ajuta să ai parte de o carieră profesională de succes, chiar dacă fizicul tău nu seamănă cu cel al Claudiei Schiffer ori cu cel al lui Brad Pitt.
Vorbeşte deschis despre probleme
Defectele fizice stau la baza apariţiei numeroaselor complexe ce pot să-ţi influenţeze negativ personalitatea. Discuţiile deschise cu prietenii şi cu membrii familiei despre problemele care te macină pot preveni interiorizarea care poate apărea din cauza nemulţumirii legate de felul cum arăţi.
În plus, prietenii îţi pot spune părerea lor sinceră şi-ţi pot spune trucuri pentru a-ţi pune în evidenţă calităţile în defavoarea imperfecţiunilor. De asemenea, ei sunt primii în faţa cărora poţi încerca autoironia. Fiind ironic cu propria persoană şi evitând să faci

din problema ta un subiect tabu, îţi va fi mai uşor să-ţi accepţi defectele.
În plus, prin autoironie, vei evita privirile insistente ale celor din jur. Dacă nu poţi însă să te exteriorizezi în preajma cunoscuţilor, dar simţi nevoia să vorbeşti despre problemele tale, poţi apela la un psiholog.
Defectele imaginare
În cazul anumitor persoane, cele mai mici imperfecţiuni sau chiar unele închipuite devin adevărate handicapuri fizice. Cel mai frecvent, aceşti indivizi sunt convinşi că au o deformaţie a feţei, a nasului, a sânilor, a părului sau a organelor genitale.
Specialiştii numesc această tulburare dismorfofobie. De cele mai multe ori, persoanele care prezintă dismorfofobie vor să apeleze la chirurgie estetică.

Specialistul nostru
Lena Rusti
psiholog
psihoterapeut
Nimeni nu are un corp perfect. Fiind însă în căutarea simetriei, ca formă de sănătate, şi a formelor care să corespundă noţiunii noastre de frumos (într-o altă civilizaţie sau chiar cultură, lucrurile ar fi cu totul altfel), putem avea tendinţa de a ne crea complexe accentuate legate de diferitele părţi ale corpului nostru şi de a le supradimensiona, având sentimentul că doar ele contează şi că sunt atât de vizibile, încât nu există decât ele.
Cu cât stima de sine este mai crescută, cu atât mai uşor ne este nu doar să ne acceptăm defectele fizice, ci chiar să le transformăm într-un avantaj şi în nota noastră distinctivă, ceea ce ne face pe noi unici şi diferiţi. Un nas mare poate fi perceput ca dizgraţios şi ne poate duce la probleme de comunicare, la lipsa de asertivitate şi la reţineri atunci când e vorba de interacţiune socială.
Dar, în acelaşi timp, poate fi perceput drept drăguţ, special şi „altfel˝, putând deveni nota noastră distinctivă care să ne dea personalitate, pusă în evidenţă de toate celelalte trăsături.