Trucuri să faci faţă unei concedieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trucuri să faci faţă unei concedieri
Trucuri să faci faţă unei concedieri

Chiar dacă ţi-ai pierdut de curând jobul căruia i-ai fi dedicat până şi viaţa, nu dispera. Ideal ar fi să te calmezi şi să te gândeşti ce poţi face ca să mergi mai departe.

E logic faptul că nu te poţi împăca repede cu ideea că ai fost concediat, pentru că nu ai pierdut doar un loc de muncă, ci şi o carieră la care ai lucrat şi, deloc de neglijat, şi o parte din încrederea în propriile forţe.

Ca să îţi revii, trebuie să faci câteva dintre lucrurile care îţi plac şi te ajută să te simţi mai bine. Dacă ţi se pare necesar, nu ezita şi urmează cursuri de specializare. Pe lângă faptul că vei învăţa lucruri noi, vei fi pus în contact cu persoane care au preocupări şi interese identice cu ale tale.

Toţi aceşti oameni sunt o sursă bună de contacte pe care le-ai putea folosi la un moment dat, inclusiv pentru a-ţi găsi un nou loc de muncă. În plus, poţi citi cărţi de specialitate. Ele te vor ajuta să îţi consolidezi cunoştinţele pe care le ai deja şi îţi vor creşte încrederea în aptitudinile tale profesionale.

Profită de timpul liber să te odihneşti

Nu te forţa în primele zile să acţionezi în vreun fel, pur şi simplu ia-ţi o pauză şi priveşte-o ca pe un concediu binemeritat. Relaxează-te, ca să poţi prinde puteri şi să fii odihnit pentru perioada în care îţi vei căuta un nou loc de muncă. Dacă se poate, pleacă undeva, cât mai departe de lumea în care ai activat până în această perioadă.

Gestionează-ţi resursele financiare

Este important să nu rămâi fără bani până când îţi găseşti un alt loc de muncă. Aşadar, ia legătura cu primăriile şi cu agenţiile specializate, pentru a vedea care sunt drepturile tale la un eventual ajutor de şomaj sau la salarii în avans.

Dacă totuşi nu este cazul şi nu ai aceste beneficii, împarte în două cheltuielile lunare: cele absolut necesare şi cele opţionale şi ghidează-te după acestea.

image


Atenţie la depresie!

Pierderea serviciului te poate face vulnerabil şi poţi cădea pradă depresiei. Mai mult, specialiştii avertizează că aceasta se asociază şi cu scăderea imunităţii, cu dificultăţi de concentrare şi chiar cu declanşarea unor boli de inimă. Într-o primă etapă, este normal să simţi furie sau anxietate şi să ai insomnii.

Dar dacă aceste manifestări continuă şi nu le mai poţi controla, este indicat să iei măsuri. Stabileşte-ţi priorităţile şi paşii pe care trebuie să îi faci ca să le împlineşti. În acest fel, te vei simţi motivat şi nu vei întârzia dimineaţa până târziu în pat. Citeşte presa şi ascultă ştirile, astfel încât să nu te izolezi şi să te acomodezi uşor atunci când vei începe un nou serviciu.

image

Specialistul nostru
Lena Rusti


psiholog
psihoterapeut


Viaţa nu înseamnă doar evenimente fericite. Deşi suntem conştienţi de acest lucru, momentele de cumpănă, în care este implicată stima noastră de sine sau chiar siguranţa noastră şi a celor dragi nouă ne iau prin surprindere. Impactul, cel puţin în perioada imediat următoare, poate fi puternic, pentru că nu avem la dispoziţie instrumentele potrivite de depăşire a situaţiei.

O atitudine normală este mobilizarea pentru a face faţă situaţiei şi pentru a o transforma în avantajul nostru. Totuşi, avem nevoie de timp pentru a înţelege ce se întâmplă, din ce motiv şi, de asemenea, timpul ne este necesar pentru a ne odihni şi pentru a ne găsi energia de a merge mai departe. Dar, cu cât pauza durează mai puţin, cu atât este mai bine pentru noi şi pentru cei din jur. Cu cât ezităm mai mult, cu atât riscăm să ne deteriorăm starea psihică şi sănătatea.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite