Tenul acneic are nevoie de îngrijire specială

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acneea este una dintre cele mai supărătoare afecţiuni ale pielii, deoarece se manifestă în special la nivelul feţei şi este dificil de ţinut sub control. Află cum se îngrijeşte corect tenul acneic.

În general, acneea este asociată cu perioada adolescenţei, însă şi un număr mare de persoane adulte se confruntă cu această afecţiune. O cauză frecventă a apariţiei acneei sunt dezechilibrele hormonale care se manifestă începând cu vârsta de 12-14 ani.Pe fondul acestor tulburări hormonale, glandele sebacee devin hiperactive şi blochează porii, favorizând astfel apariţia coşurilor. De asemenea, acneea poate fi transmisă ereditar sau poate fi cauzată de colonizarea foliculilor firelor de păr cu bacteria Propioni. Prin urmare, persoanele cu acnee trebuie să acorde o atenţie specială îngrijirii pielii.  

Nu stoarce coşurile!

Stoarcerea coşurilor este o practică frecventă printre persoanele cu acnee, deoarece reprezintă cea mai rapidă metodă de eliminare a pustulelor. Temporar însă, avertizează dermatologii. În primul rând, zona se poate infecta, iar infecţia se răspândeşte în zonele învecinate şi favorizează apariţia altor coşuri. În plus, deşi ţesutul din zona respectivă se regenerează mai repede, după vindecare rămân cicatrice. Iar acestea nu pot fi îndepărtate decât cu ajutorul microdermabraziunii şi peelingului chimic, două tratamente costisitoare.  

Mizează pe produse dedicate problemei

Un studiu realizat printre tinerii dintr-o şcoală portugheză a scos la iveală faptul că majoritatea celor care au acnee nu folosesc produse speciale de îngrijire a tenului. Din această cauză, vindecarea acneei este îngreunată, iar pielea se usucă. Potrivit dermatologilor, pe produsele cosmetice destinate îngrijirii tenului acneic ar trebui să se regăsească inscripţionate cuvintele „non-comedogenic", „oil-free" sau „hipoalergen". Astfel de produse diminuează secreţia seboreică, prevenind astfel apariţia coşurilor. De asemenea, produsele crea­te pentru tenul acneic ar trebui să conţină retinaldehidă, o substanţă care are rol antibacterian și luptă împotriva microchisturilor și leziunilor inflamatorii.

În plus, acestea ar trebui să conţină acid glycolic, un ingredient activ cu efect chimic de peeling, care ajută la eliminarea punctelor negre. Un astfel de produs este TriAcnéal (1) de la Avène, preţ: 55 lei. Tot de la Avène poţi folosi Cleanance K (2), preţ: 47 lei, un produs care combină efectul de peeling chimic cu cel de hidratare și de matifiere, și Clean-Ac (3), preţ: 57 lei, un produs hidratant și calmant care combate și reduce efectele iritante ale medicaţiei indicate în acnee. Astfel de produse diminuează secreţia seboreică, prevenind astfel apariţia coşurilor. Pentru spălarea feţei, se vor folosi geluri speciale care nu au în compoziţia lor săpun. Acestea au o formulă mai blândă, dar curăţă porii în profunzime şi îndepărtează bacteriile şi excesul de sebum. Îţi recomandăm gelul spumant purificator Soin Clarifiant (4) de la Yves Rocher, preţ: 26 lei, şi gelul de curăţare de la Herbosophy (5), preţ: 20 lei.

După spălarea feţei, foloseşte o soluţie tonică pentru îndepărtarea oricărei urme de produs. Îţi pot fi de folos loţiunea purificatoarea Soin Clarifiant (6), de la Yves Rocher, preţ: 29 lei, și loţiunea tonică purifiantă pentru ten gras/mixt cu propolis şi citrice (7) de la Apivita, preţ: 57,3 lei.

De asemenea, fondul de ten este un produs indispensabil pentru mascarea semnelor lăsate de acnee. Pentru a ţine acneea sub control, se recomandă fonduri de ten special concepute pentru acest tip de ten. Pentru ca fondul de ten să se așeze perfect, se folosește, în prealabil, o cremă hidratantă, aleasă în funcţie de nevoile tenului. Poţi folosi emulsia matifiantă Cleanance (8) de la Avène, preţ: 55 lei. Iar în zilele însorite, alege o cremă cu factor de protecţie solară, precum Solecrin (9) de la Iwostin, preţ: 29 lei.

Specialistul nostru

Dr. Oana Clătici
medic primar dermatolog
Spitalul Universitar de Urgenţă București


Persoana cu acnee nu trebuie să se adreseze niciodată cosmeticienei pentru curăţarea sau stoarcerea leziunilor, ci doar medicului dermatolog. Este importantă discuţia cu pacientul, căruia i se explică faptul că nu are voie să stoarcă leziunile. Odată cu stoarcerea coșurilor, sebumul iritant se revarsă pe pielea din jur și leziunile se suprainfectează. Stoarcerea unui coș va determina apariţia după scurt timp a două-trei leziuni noi în imediata apropiere. Întrucât, de obicei, tenul acneic este tern, o metodă eficientă de rejuvenare este infuzarea de oxigen, care constă în injectarea de AHA (alfa-hidroxi-acizi) în ţesut. Astfel se realizează un peeling ușor.

Recomandare

Produsele pentru acnee ar trebui să conţină benzoil peroxid şi acid salicilic, care grăbesc vindecarea. 


Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite