Strategii cosmetice contra pistruilor şi petelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pistruii se accentuează şi se înmulţesc odată cu expunerea prelungită la soare. Totuşi, „explozia”  lor poate fi atenuată cu produse cosmetice. Mai mult, dacă ne dorim, îi putem „şterge” prin proceduri dermatologice.

Ereditatea este factorul principal care determină apariţia pistruilor. Predispoziţia există mai ales în cazul persoanelor blonde şi al celor roşcate. Se localizează cu precădere pe faţă, pe mâini şi pe decolteu şi sunt daţi de excesul de melanină, un pigment secretat în cantităţi mai mari în zonele respective de piele. Dar, chiar şi în cazul în care nu faci parte dintr-o familie de „pistruiaţi", elfidele, petele de culoare gălbui-maronie, de mici dimensiuni,  îţi pot apărea la un moment dat de-a lungul vieţii.

O situaţie aparte o constituie perioada gravidităţii, când schimbările hormonale dau pete mai extinse, numite „masca gravidei". Aceasta este o colorare a pielii care dispare în primele luni de după naştere. Însă şi în alte situaţii, pistruii pot dispărea de la sine. Este cazul unora dintre copiii pistruiaţi, care pot deveni adulţi fără pistrui, fiindcă mecanismele de secreţie a melaninei se reglează şi nu se mai produce în exces.

Cremele cu ecran solar, obligatorii zilnic

Pistruii devin din ce în ce mai vizibili pe măsură ce pielea este expusă mai mult la soare. Acest lucru este determinat de faptul că pigmentul care protejează pielea de efectul nociv al razelor ultraviolete, melanina, este acelaşi pigment care produce pătarea tenului. Prin urmare, expunerea la soare accentuează pistruii. De aceea, primul pas pentru a preveni accentuarea  culorii pistruilor, dar şi proliferarea acestora constă în utilizarea unor creme cu factor mediu şi mare de protecţie solară.

Cremele se întind pe toată suprafaţa feţei, pe gât şi pe decolteu. De asemenea, crema ar trebui să protejeze şi pielea braţelor, zonă unde se localizează pistruii în mod frecvent. Poţi folosi pentru întreaga suprafaţă a corpului, crema cu protecţie solară Iwostin Solecrin cu SPF 25 (1), care previne fotoalergiile şi fotoîmbătrânirea, inclusiv proliferarea pistruilor şi apariţia petelor. Preţ: 30,3 lei.

Acizii din fructe îi estompează

Produsele cosmetice destinate pielii cu pistrui trebuie folosite pentru perioade lungi de timp. De obicei, sunt recomandate tratamente cu astfel de produse în sezoanele reci, când soarele nu este foarte puternic, fiindcă aceste creme sensibilizează pielea. Poţi folosi cremă antiimperfecţiuni, cu acizi din fructe, care uniformizează culoarea tenului şi previne apariţia unor formaţiuni pigmentare noi cum este crema de la Gerovital Plant (2), preţ: 21,7 lei. Tot pe bază de acizi de fructe este şi crema împotriva petelor şi pistruilor de la Farmec (3), preţ: 9,3 lei, recomandată pentru prevenirea şi atenuarea pigmentării pielii.

Cremele care corectează excesul pigmentar se aplică, de regulă, de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, timp de două luni. După aplicarea lor se foloseşte obligatoriu şi o cremă cu factor de protecţie solară mai mare de 15. În unele cazuri, pot apărea iritaţii ale pielii de la tratament. În aceste situaţii, se recomandă suspendarea pentru trei zile a tratamentului şi apoi reluarea lui.

Laserul acţionează ca o radieră, dar în profunzime

Celulele care produc melanină se află în profunzimea pielii, de aceea cremele nu îndepărtează pistruii, ci doar îi decolorează. În schimb, laserul acţionează în profunzimea pielii, şi pistruii dispar pentru totdeauna dacă persoana se supune mai multor şedinţe de terapie cu laser. În timpul tratamentului se pot folosi substanţe anestezice, fiindcă la nivelul pielii poate apărea disconfort. Procedura urmăreşte distrugerea celulelor care produc pigmentul. Însă predispoziţia genetică rămâne şi, în cazul în care nu sunt utilizate în mod constant creme cu factor de protecţie solară, pistruii şi petele pigmentare pot să se formeze în alte zone ale pielii.

Specialistul nostru

Prof. dr. Anca Zbranca
medic specialist dermatolog Iaşi

Persoanele cu pistrui şi pete trebuie să se protejeze eficient de razele ultraviolete, să nu meargă la plajă sau la solar. Atunci când trebuie să stea în soare, este necesară folosirea unor creme cu factor de protecţie solară, măcar dimineţa şi la prânz. Seara pot folosi creme depigmentante, disponibile în farmacii. Pe de altă parte, laserele pentru depigmentare şi peelingurile sunt proceduri eficiente, cu condiţia să fie realizate de dermatologi cu experienţă în dermatologia estetică. Fiindcă pacienţii nu sunt întotdeauna instruiţi corect, ei nu înţeleg clar contraindicaţiile şi indicaţiile şi, de aceea, pot reveni la medic cu pete mai intense.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite