Ştii să îţi valorifici resursele native?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cunoaşterea  şi folosirea talentelor de care dispui îţi dau încredere
Cunoaşterea şi folosirea talentelor de care dispui îţi dau încredere

Se spune că, dacă ai o calitate şi ţi-o pui în valoare în mod inteligent, succesul va veni, mai devreme sau mai târziu. Dar cum putem profita la maximum de propriile atuuri?

Calităţile înnăscute ne recomandă pentru anumite domenii. Fiecare se simte în largul său la un anumit capitol: unii au carismă şi aplanează conflictele, unii se adaptează uşor, alţii sunt lideri sau sesizează oportunităţile de afaceri.

Deşi, în general, talentul nu trece neobservat, rareori este folosit la potenţialul său maxim. În plus, este adevărat că abilităţile învăţate, educaţia şi atitudinea îl depăşesc ca importanţă, de cele mai multe ori. Un lucru este sigur: calităţile noastre ne pot ajuta atât în viaţa personală, cât şi în cea profesională.

Talentul se descoperă, dar se şi exersează

În primul rând, trebuie să-ţi cunoşti resursele. Probabil că le-ai identificat în timp, dacă ai ţinut cont de lucrurile care îţi reuşesc fără efort şi care îţi fac plăcere. Părinţii au un rol important în această privinţă, pentru că ei pot sesiza aceste calităţi la copilul lor şi îl pot îndruma spre activităţi care să le pună în valoare. Astfel, îl pot înscrie la cursuri de pictură sau de balet, îi pot pune la dispoziţie jocuri logice sau cărţi de istorie, de exemplu.

În acest fel, copilul îşi dezvoltă atuurile, devine conştient de ele şi capătă încredere în puterile lui. Mai târziu, învăţătorii şi profesorii pot confirma aceste înclinaţii, iar tânărului îi este mai uşor să-şi găsească un drum în viaţă. Şi chiar dacă îşi pune în valoare talentele doar la nivel de hobbyuri, acest lucru completează cartea de vizită a fiecăruia şi se poate transforma oricând într-o meserie.

Testele de aptitudini, îndrumătoare în carieră

Un test de aptitudini personalizat, realizat de un psiholog sau de un consilier în carie­ră, îţi va fi de ajutor să descoperi care îţi sunt punctele forte. Dacă eşti student, interesează-te dacă facultatea ta dispune de un centru de consiliere în carieră sau de un psiholog-consilier. Poţi apela şi la Agenţia Naţională de Ocupare a Forţelor de Muncă, la instituţii specializate particulare din oraşul tău, precum şi la resurse online, cum ar fi www.consiliereincariera.ro sau site-ul www.yourway.ro.

Apoi, este important să identifici, împreună cu consilierul, ce îţi doreşti de la o carieră, pentru că este posibil ca aptitudinile tale să nu îţi aducă succes imediat în actuala economie de piaţă, iar acest lucru îţi poate crea frustrări. Odată ce ai descoperit care-ţi sunt punctele forte şi motivaţiile, este momentul să construieşti pe marginea lor.

Pune-le la treabă!

Dezvoltarea abilităţilor se face fie la locul de muncă, eventual chiar prin urmarea unor cursuri de perfecţionare, fie prin practicarea unor hobbyuri. Nu este niciodată prea târziu să te implici în activităţi care îţi solicită punctele forte. Indiferent că sunt de voluntariat ori plătite, acestea te vor ajuta să te afirmi ca individ şi îţi vor oferi încredere în forţele proprii şi satisfacţii. Fără exersare, talentul se iroseşte. În fond, geniul înseamnă 1 la sută inspiraţie şi 99 la sută transpiraţie.

Autocunoaşterea, atu în alegerea profesiei

Cunoaşterea abilităţilor native te va ajuta să nu laşi la mâna hazardului alegerea carierei. Alături de motivaţie şi de sursele satisfacţiei, reprezintă pilonul pe care te poţi baza şi atunci când vrei să-ţi schimbi domeniul de activitate. În astfel de momente, prin reevaluarea priorităţilor şi resurselor de care dispui, vei putea face o tranziţie înţeleaptă.  Discuţia cu un consilier în carieră va clarifica ceea ce este important pentru tine, ce poţi face cu talentele pe care le ai şi care sunt perspectivele pornirii pe acest drum.

Specialistul nostru
Lena Rusti

psiholog psihoterapeut

Talentul este un dar pe care îl avem, dar care are nevoie de timp pentru a fi cu adevărat pus în valoare. El ne poate salva decent în anumite situaţii, dar singur, fără muncă şi implicare, nu ne scoate din mediocritate. Dacă nu există talent, nu vei putea deveni niciodată un pianist bun, dar la fel, oricât talent ai avea, nu vei deveni niciodata un pianist bun dacă nu înveţi să cânţi la pian în primul rând şi nu practici după.

Cu cât părinţii sunt mai apropiaţi de copii şi le dau ocazia de a-şi dezvolta aptitudinile, cu atât aceştia au şansa de a face în viaţă ceea ce le place şi de a face lucrurile bine. Chiar dacă acest lucru nu s-a întâmplat când am fost copii, nu e niciodată prea târziu să ne întoarcem cu privirea asupra propriei persoane şi să ne întrebăm ce ne dorim cu adevărat, la ce suntem buni, unde am vrea să ajungem ca să simţim că viaţa noastră are o semnificaţie.

Perseverenţă

Geniul înseamnă 1 la sută inspiraţie şi 99 la sută transpiraţie.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite