Ştii cum să menţii o prietenie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ne încurajează şi ne ajută când avem nevoie, sunt a doua noastră familie şi am trăit o mulţime de clipe amuzante împreună cu ei. Este vorba despre prietenii care ne fac viaţa mai frumoasă, dar pe care trebuie să ştim cum să-i ţinem aproape.

Un studiu recent, realizat de sociologul Gerald Mollenhorst de la Universitatea din Utrecht, Olanda, demonstrează că stilul nostru de viaţă ne influenţează în mod decisiv relaţiile sociale, inclusiv pe acelea de prietenie. Concluzia studiului olandez este că în societatea modernă, prieteniile nu durează, fiindcă sunt înlocuite destul de rapid de relaţii noi.

Prietenia durează 7 ani

La această concluzie a ajuns sociologul Gerald Mollenhorst după ce a monitorizat relaţiile sociale a 1.007 persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 65 de ani. După un interval de 7 ani, doar 30% din subiecţi şi-au păstrat vechii prieteni. Potrivit lui Mollenhorst, acest lucru este determinat de faptul că majoritatea oamenilor îşi aleg prietenii în funcţie de circumstanţe precum şcoala pe care o frecventează sau de locul de muncă.

Din acest motiv şi relaţiile de prietenie tind să se stingă atunci când absolvim facultatea şi ne mutăm în alte oraşe sau atunci când ne schimbăm jobul. Astfel de prietenii, spune sociologul olandez, sunt înlocuite de altele noi, formate în circumstanţe similare. Şi, totuşi, există relaţii de prietenie pe care le putem menţine dincolo de distanţe şi de transformările inevitabile care survin odată cu vârsta.

Nu sunt perfecţi? Nicio problemă!

Şi defectele, nu doar calităţile prietenilor te fac să-i îndrăgeşti atât de mult. Aşa că încearcă să fii rezonabil atunci când vezi că uneori îşi dau în petec. Pot exagera cu gluma, îţi pot spune lucuri care te supără, se pot enerva ­fără motive solide sau te pot face pe tine să-ţi pierzi cumpătul. Dar aceste lucruri pot fi trecute cu vederea. Cu siguranţă, în timp, micile tensiuni pe care le depăşiţi vor fi motive de amuzament şi, mai mult decât atât, vă sudează prietenia care trece aceste mici teste, fiindcă ataşamentul dintre voi este puternic.

Sfat: De fiecare dată când se iveşte ocazia, spune-le prietenilor tăi că îi apreciezi.

Fii un sprijin pentru ei

Ajutorul prietenilor tăi ţi-a fost nepreţuit atunci când ai avut nevoie. Sigur că un simplu mulţumesc este mai mult decât suficient pentru orice prieten care te ajută fără să aştepte ceva în schimb. Dar ai grijă ca, atunci când este nevoie de tine, să fii la fel de disponibil şi de prezent în viaţa prietenilor tăi, pentru a-i ajuta la rândul tău. Nu este o reglare de conturi şi nici o datorie, ci doar o modalitate de a suda şi mai bine o prietenie deja verificată.

Sfaturi, doar dacă sunt cerute

Ştii bine că fiecare îşi trăieşte propriile experienţe de viaţă şi că orice lucru este perceput şi trăit în mod subiectiv. Prin urmare, este bine să fii alături de prietenii tăi dacă vor să vorbească cu cineva, însă evită să-ţi dai cu părerea ­despre o situaţie anume, dacă nu ţi se cere punctul de vedere. Uneori o simplă discuţie în care prietenul tău îţi spune ce simte îl ajută să se limpezească şi să ştie ce are de făcut mai departe. Pe de altă parte, dacă are nevoie de un sfat, fii sincer şi spune-ţi părerea dacă este nevoie, dar cu delicateţe, pentru a nu-i leza sentimentele. Oricum, cel mai important lucru între prieteni este să le fii alături indiferent de încercările prin care trec aceştia.

Specialistul nostru
Lena Rusti
psiholog psihoterapeut

image

Nevoia de prieteni este dată de natura noastră socială. Este o alianţă pe care te poţi baza şi care te face mai puternic şi, din acest considerent, prietenia există din cele mai vechi timpuri. În plus, prietenia este dată şi de nevoia de apartenenţă. O prietenie puternică substituie adesea familia, fiindcă într-o astfel de relaţie, persoana se simte ca în familie.

O prietenie cere timp, disponibilitatea de a fi acolo când celălalt are nevoie de tine şi deschiderea de a fi sincer. Uneori, de-a lungul timpului, valorile se schimbă şi oamenii o pot lua în direcţii relativ diferite, dar relaţia de prietenie rămâne tocmai pentru că au împărtăşit multe lucruri şi împart un trecut care le garantează ca se pot baza unul pe altul.

Internetul ne ajută să menţinem prietenia şi cu persoane aflate pe alte continente.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite