Ştii să descifrezi limbajul trupului?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este esenţial să fim atenţi la cuvinte, însă prin limbajul corpului transmitem mult mai multă informaţie, ne asigură specialiştii în comunicare.

Mai mult de jumătate din informaţia transmisă în cadrul comunicării se regăseşte în limbajul nonverbal. De multe ori şi fără să ne dăm seama, gesturile pe care le facem ne contrazic sau se substituie efectiv cuvintelor.

La serviciu, în relaţiile cu colegii, precum şi în cele cu prietenii, în cuplu, la interviul pentru obţinerea unei slujbe, în magazin, aproape în toate circumstanţele, oferim anumite indicii prin mimică, prin privire, prin intonaţie şi prin gesturi. Ştiai că au fost identificate peste 200.000 de mişcări ale corpului prin care ne putem exprima diverse intenţii, 23 dintre acestea putând fi realizate numai cu ajutorul sprâncenelor?

Privirea insistentă deranjează

Nu numai privirea este plină de semnificaţii, dar şi absenţa ei are diverse înţelesuri. A ne privi interlocutorul direct în ochi este un prim semn că dorim să comunicăm: privirea directă sugerează interes, onestitate, dar poate fi şi un semnal de ameninţare.

Atunci când persoana cu care vorbim ne evită privirea sau nu ne priveşte deloc poate fi vorba de lipsă de interes. Când mergem la un interviu pentru obţinerea unui post, transmitem încredere în forţele proprii dacă privim în ochii interlocutorului. Totuşi, sunt indicate scurte „pauze”: nu-ţi fixa privirea cu insistenţă, indiferent de situaţie.

Strângerea de mână, maximum patru secunde

Felul în care strângem mâna ne trădează starea de spirit şi intenţiile. În niciun context însă, strângerea de mână nu trebuie să fie forţată, dură. Însă, în afaceri o strângere de mână fermă indică siguranţă de sine. În general, este indicat ca acest contact al mâinilor să dureze cel mult patru secunde. Mâinile în şolduri exprimă atitudinea defensivă, aroganţa, iar mâinile în buzunare, indiferenţa sau nesiguranţa de sine.

Picioarele îndepărtate, lipsă de educaţie?

Specifică mai ales femeilor, postura picior peste picior este caracteristică celor introvertiţi. În schimb, o persoană deschisă şi relaxată tinde să adopte o atitudine corporală cât mai lejeră. Obiceiul de a ţine picioarele depărtate poate fi însă şi un semn al lipsei de disciplină şi chiar al lipsei de educaţie.

Putem zâmbi în peste 50 de feluri

Plin de semnificaţii, zâmbetul este expresia pentru bucurie, plăcere şi pentru dorinţa de a lega prietenii. Însă zâmbetul este un gest pe care l-am învăţat: chiar şi bebeluşii zâmbesc, pentru că imită expresia feţei celor care îi privesc, mai ales cea a părinţilor.

Surâsul este o atitudine sinceră atunci când, de pildă, exprimă timiditate. Dar putem zâmbi şi din politeţe sau în urma obţinerii unui succes. Există peste 50 de moduri în care putem zâmbi, fiecare dintre acestea fiind corespondentul unei anumite stări. 

3 gesturi de evitat într-o conversaţie

-Nu privi în jos! Acest lucru ar putea indica nesiguranţa, dezorientarea şi faptul că vrei să ascunzi ceva.
-Nu-ţi atinge faţa cu mâinile! Acest gest poate semnala nervozitate şi plictiseală faţă de ceea ce transmite interlocutorul.
-Nu sta foarte aproape! Altfel, îi vei crea celui cu care vorbeşti senzaţia de constrângere. Păstrează între tine şi interlocutor o distanţă de aproximativ 40 de centimetri.

Specialistul nostru

Lena Rusti, psiholog psihoterapeut

Totul este comunicare. Gesturile, privirile, atitudinile - totul transmite un mesaj. Aceleaşi cuvinte, spuse pe tonuri diferite şi cu priviri diferite, pot avea mesaje opuse. Chiar atunci când nu ne dăm seama, interpretăm aceste mesaje şi ne adaptăm propria comunicare în funcţie de stimulii din mediu.

De multe ori, realizăm că ne formăm despre o persoană o părere care nu are legătură cu schimbul de cuvinte, ci mai degrabă cu atitudinea, cu anumite nuanţe nonverbale, care au avut un impact mai puternic decât cuvintele. Tehnicile limbajului nonverbal sunt studiate şi folosite în vânzări şi în negocieri.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite