Singurătatea, o povară de care poţi scăpa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-o măsură mai mică sau mai mare, singurătatea face parte din viaţa fiecărei persoane. Însă există situaţii în care ea poate deveni un mare duşman al nostru.

Singurătatea este o stare complexă, iar fiecare persoană o trăieşte cu o intensitate particulară.

Sunt momente când avem nevoie să fim singuri, pentru a ne ­pune gândurile în ordine sau pentru a ne regăsi pe noi înşine. În aceste situaţii, solitudinea funcţionează asemenea unei şcoli în care învăţăm să devenim mai responsabili şi să luăm singuri cea mai potrivită decizie pentru propria persoană.

Când singurătatea devine greu de suportat poate fi o consecinţă a faptului că depindem prea mult de ceilalţi şi nu ştim ce să facem cu noi înşine atunci când ne trezim deodată pe cont propriu, de exemplu.

Dimpotrivă, unii dintre noi aleg singurătatea ca pe un stil de viaţă, ca pe o opţiune necesară ­după o relaţie dezamăgitoare, de pildă.
Alteori, singurătatea se furişează în viaţa noastră din pricina despărţirii de o rudă, de partenerul de viaţă sau de un prieten. Ne putem simţi izolaţi sufleteşte şi atunci când suntem respinşi ori excluşi de persoanele din jurul nostru sau când chiar suntem singuri în cadrul cuplului.

Nu-ţi neglija trăirile

Pentru a putea depăşi episoadele de trăi­ri negative care însoţesc singurătatea, trebuie mai întâi să le accepţi existenţa, apoi să găseşti cele mai bune soluţii să scapi de ele şi, de ce nu, să ceri ajutor atunci când nu găseşti singur resurse pentru a te salva.

Cu cât îţi neglijezi mai mult sentimentele de izolare sufletească, cu atât le vei trăi mai intens, iar singurătatea tinde să devină cronică. Încrederea în forţele proprii şi respectul de sine sunt esenţia­le atunci când vrei să depăşeşti astfel de stări. Plângându-ţi de milă nu vei face decât să îţi accentuezi trăirile. Începe prin a deveni cel mai bun prieten al tău şi încurajează-te aşa cum ai face-o cu o persoană dragă ţie. 

Face casă bună cu depresia

Optarea pentru singurătatea pe termen lung şi depresia pot fi deseori confundate. De cele mai multe ori, izolarea favorizează şi întreţine depresia. Cele două stări sunt însoţite de manifestări asemănătoare, precum lipsa încrederii în forţele proprii, senzaţia de gol sufletesc, izolarea de celelalte persoane şi apatia. Dacă trăirile negative continuă să te acapareze în ciuda oricărei încercări de a scăpa de ele, este absolut necesar să ceri ajutor de specialitate. Terapeutul te va ajuta să găseşti în propria persoană resursele necesare pentru a depăşi stările prin care treci.

Trucuri pentru a o depăşi

-Împrieteneşte-te mai mult cu amicii sau cu colegii de serviciu cu care te înţelegi bine şi cu ­care ai pasiuni comune.

-Ia-ţi un animal de companie. Pe lângă faptul că oferă iubire necondiţionat, acesta este un prieten fidel. În plus, plimbatul câinelui este o ocazie excelentă de a lega prietenii.

-Înconjoară-te de persoane optimiste; cele negativiste îţi pot accentua stările proaste.

-Implică-te în activităţi de voluntariat.

-Cultivă-ţi pasiunile, mai ales dacă acestea implică interacţiunea cu alte persoane.

La fel de periculoasă ca alcoolul

Izolarea socială poate avea asupra organismului aceleaşi efecte ca fumatul, obezitatea şi alcoolul, conform unui studiu al specialiştilor americani de la Universitatea „Brigham Young" din Utah. Astfel, pe baza unei analize a peste 300.000 de persoane, a reieşit că singurătatea este la fel de nocivă pentru organism ca şi fumatul a 15 ţigări pe zi, ca şi consumul de alcool şi de două ori mai periculoasă ca obezitatea.

Specialistul nostru
Lena Rusti

psiholog psihoterapeut

Oricât de singuratici am fi, fiinţa socială din noi cere interacţiune socială. Îndepărtându-ne de ceilalţi, pierdem contactul cu grupul şi ne alienăm. În timp, riscăm să ne ­creăm sentimentul că nu ne mai putem integra şi că suntem prea diferiţi de ceilalţi. De asemenea, ne putem cultiva o stare depresivă.

Noi ne alimentăm din interacţiunea cu ceilalţi, primim încurajare, repere emoţionale şi comportamentale. Fără ele, putem să ne retragem tot mai mult într-un sentiment de inutilitate, de descurajare. Singurătatea devine periculoasă cu atât mai mult cu cât este inconfortabilă individului, însă el nu găseşte sau simte că nu are modalităţi de a ieşi din ea. Pentru a combate singurătatea, e bine să căutăm noi înşine modalităţi de a interacţiona.

Motiv

Neîncrederea în sine poate fi uneori o cauză a alegerii singurătăţii.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite